Azarenková vyřadila Pegulaovou a je po 10 letech v semifinále Australian Open

24. 1. 2023, 10:57
Aktuality 17
AUSTRALIAN OPEN - Šampionka z let 2012 a 2013 Viktoria Azarenková na Australian Open přehrála v odvetě za předloňské vyřazení 6-4 6-1 světovou trojku Jessicu Pegulaovou z USA a podeváté v kariéře a teprve podruhé od US Open 2013 postoupila do semifinále grandslamu. O celkově 6. finále se 33letá rodačka z Minsku, jež před sedmi lety kvůli těhotenství přerušila kariéru, utká s wimbledonskou vítězkou Kazaškou Jelenou Rybakinovou.
Victoria Azarenková (© AFP)

Viktoria Azarenková hned v prvním kole zvládla souboj bývalých šampionek se Sofií Keninovou a osm dní na to má na kontě již pět vítězství. Poradila si i s Nadiou Podoroskou, Madison Keysovou, Lin Zhu a v dnešním čtvrtfinále nečekaně také s třetí hráčkou světa Jessicou Pegulaovou.

33letá Běloruska s o pět let mladší Američankou před dvěma lety v Melbourne prohrála a neuspěla ani v posledním vzájemném měření sil před třemi měsíci v Guadalajaře. Tentokrát ale odstartovala ziskem úvodních tří gamů a navíc ve čtvrté hře nevyužila pět brejkbolů.

Pegulaová, jež v předchozím kole vyřadila Barboru Krejčíkovou a v zádech měla sérii 8 zápasů a 16 setů bez porážky, sice postupně zvyšovala úroveň své hry a zdálo se, že vývoj vyrovná, urputně bojující Azarenková jí ale nenechala žádný bod zadarmo a náskok držela.

A zkušenější Azarenková brzy dostala soupeřku pod tlak. Za stavů 5-2 a 40-15 a 5-3 a 40-15 sice ani jeden ze čtyř setbolů nevyužila a přišla o výhodu brejku, ale v desátém gamu už skóre 40-15 v uzavření sady na třetí pokus proměnila.

Zatímco první dějství nabízelo spoustu dramatických výměn a situací, druhý set se stal nečekaně snadnou kořistí Azarenkové. Kdežto Pegulaová často chybovala a nakonec nasbírala 31 nevynucených chyb, běloruská tenistka využila všechny tři brejkboly, získala 15 z 18 posledních bodů a zvítězila 6-4 6-1.



"Věděla jsem, že musím předvést svůj nejlepší tenis. Od první výměny jsem hrála konzistentně. Věděla jsem, že ji musím dostat do výměn a udržet se v nich. Jsem pyšná na to, že jsem svůj herní plán převedla do praxe," komentovala Azarenková před zraky Roda Lavera.

"Byla jsem trochu nervózní, chtěla jsem ukázat svůj nejlepší tenis před těmi nejlepšími. Ale snad jsem to zvládla, protože jsem do toho dala maximum. Jsem spokojená s tím, čeho jsem teď schopná dosáhnout. Před sezonou jsem tvrdě makala a teď cítím, že se zlepšuju od zápasu k zápasu," pochvalovala si bývalá světová jednička. 

Hráčku Top 3 porazila poprvé od března 2016 a následného narození syna. Na grandslamu našla recept na členku Top 5 dokonce poprvé od US Open 2012 a následné sérii jedenácti neúspěchů. 

"Loni můj tenis nebyl špatný, ale mentálně jsem nebyla tam, kde chci být. Měla jsem strach, že neuspěju. Bála jsem se, že nedotáhnu věci úspěšně do konce. Moje ego tím trpělo," přiznala Azarenková. "V přípravě jsme pracovali na tom, abych se neúspěchu nebála. Abych tomu vždy dala sto procent a byla i v pohodě s tím, kdyby to nestačilo," dodala bývalá světová jednička.



Azarenková postoupila do semifinále grandslamu podeváté v kariéře a teprve podruhé od US Open 2013. Od narození syna Lea, kterého na svět přivedla v prosinci 2016, byla v semifinále pouze na US Open 2020, kde prohrála až ve svém celkově pátém finále. Předchozí čtyři grandslamová finále si zahrála v letech 2012 a 2013 - na Australian Open slavila tituly, na US Open stejně jako o sedm let později trofej nevybojovala.

O 6. grandslamové finále se Azarenková utká s Jelenou Rybakinovou (h2h 0-1), s níž před rokem prohrála ve dvou setech v Indian Wells. Kazašská vítězka loňského Wimbledonu v odpoledním čtvrtfinále vyhrála jiný souboj grandslamových šampionek s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou.

O obsazení druhého semifinále se rozhodne až ve středu v duelech Karolína Plíšková - Magda Linetteová a Aryna Sabalenková - Donna Vekičová.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 76.500.000 aus. dolarů
úterní výsledky (24. 1. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Azarenková (24) - Pegulaová (3-USA) 6-4 6-1
Rybakinová (22-Kaz.) - Ostapenková (17-Lot.) 6-2 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Liverpool22
rozhovor na kurtu po zápase s Peggy - nadšený byl i Rod Laver a určitě se slavilo taky u Edbergů jelikož Stefan Edberg v mládí Viku hodně chválil

https://www.youtube.com/watch?v=VL5p9kFoUak
Reagovat
bardunek666
hraje teď opravdu velice dobře. Jessicu mám rád, ale hlavu na velké zápasy moc nemá.
Kéž by bylo finále Karolína s Vikou :)
Reagovat
Liverpool22
dnes podala fantastický výkon a zaslouženě postoupila smile
Vika dokázala držet krok či rovnou přehrávat Peggy v dlouhých výměnách od základní čáry + skvěle mixovala útok a obranu + byla výborná na nohách a tímto Peggy úplně rozleptala - ve 2. setu už pak Peggy vykapala nervově. K tomu je potřeba přičíst velké zkušenosti Viki + auru GS vítězky a to vše dohromady udělalo vítěznou skládačku.
Dneska Vika fakt hodně bavila super tenisem - věřil jsem, že vyhraje, ale nečekal jsem, že předvede takovýto nadpozemský tenis smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak pokud jsem se WTA doteď zastával, Hejkal v SF je velká vostuda a jedno SF je pro mě tímto nekoukatelné. Nevím, co tam ta Jess dělala smilesmilesmile
Reagovat
Fandina
Pegula se tvářila negativně a Víka opačně. Pegula je převenovanou hračkou. Není to žádná utocnice.
Reagovat
Fandina
přeceňovaná
Reagovat
Liverpool22
Zrovna tohle se řeší v jiném vlákně. Peggy bude 29let a na GS je vždy nerví, nedokáže projít do závěrečných kol - celkově nemá moc titulů. Zkrátka hodně žije z toho, že současná WTA je hodně slabá a otevřená. Už to, že mamina Vika je v SF na GS cosi o kvalitě WTA vypovídá.....smile
Reagovat
Nenela
Hodne tezi ze sve konzistentnosti, coz vetsine hracek na spici zebricku chybi. Konzistentni je krome Peguly snad jen Swiatek, ktera ale na AO celkem vybouchla. Jinak Saba - ta umi vybouchnout kdykoli, ale taky porazit kohokoli. To same Garcia, Bencic, Ostapenko, Petra, ...... seznam by byl dlouhy
Reagovat
Grape
Souhlas, až na tu Igu - neřekl bych, že prohra s výbornou Rybkou je vyloženě výbuch.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
taky souhlassmile Ale Pegula normálně nehraje špatně, asi jí semlela vidina toho GS SF.smile
Reagovat
Haitik
Proč je to pro WTA ostuda?

Vika je GS šampionka, skvělá hráčka, šampionka, drží se už kolik let ve špičce, nevidím důvod proč by byla tato hráčka pro WTA ostuda.
Reagovat
Nenela
Asi protoze nema Viku rad, nic jineho bych za tim nevidela
Reagovat
Liverpool22
Ano - T. Šmíd z nějakého důvodu Viku nemusí a od 1.kola jí posílá domů a Vika né a né vypadnout smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ano pravda, nemám ji velmi rád, ale je v tom i to, že by se při opravdové kvalitě hráček na GS prostě těžko dostala tak daleko. Doufám, že Rybka svoji kvalitu ukáže a nezaváhá.
Reagovat
Liverpool22
tak s Rybkou souhlas - taky doufám, že Viku porazí
Reagovat
Vlk-v-trave
Boze...:D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist