Bouzková je poprvé ve 3. kole grandslamu, Plíšková zvládla dohrávku derby s Martincovou

29. 6. 2022, 15:34
Aktuality 56
WIMBLEDON - Karolína Plíšková v úvodním kole Wimbledonu potvrdila roli favoritky v derby s Terezou Martincovou, které bylo včera za stavu 7-6(1) 5-5 přerušeno a odloženo na dnešní den. Loňská finalistka v dohrávce získala oba gamy a s krajankou vyhrála i třetí souboj bez ztráty setu. Marie Bouzková je dokonce už ve 3. kole, což se jí na grandslamu povedlo poprvé v kariéře.
T. Martincová a K. Plíšková (© AFP)

Karolína Plíšková neprožívá povedený rok. Do letošní sezony kvůli zlomenině ruky vstoupila až v březnu, první výhru slavila na třetím turnaji a ve druhém kole French Open proti Leolii Jeanjeanové zaznamenala svou nejhorší grandslamovou porážku v kariéře, ačkoli předtím ve Štrasburku uhrála své první letošní semifinále.

Znovu nadějně to vypadalo po čtvrtfinále na generálce v Berlíně, v Eastbourne však nezvládla hned úvodní zápas. Stejný scénář nepřipustila ve Wimbledonu, s Terezou Martincovou si poradila 7-6(1) 7-5, s krajankou vyhrála také třetí vzájemný souboj bez ztráty setu, i do třetice se střetly na grandslamech, a v All England Clubu podeváté v řadě prošla do druhého kola.

Jako první šla do brejku hned po skončení úvodního gamu účastnice loňského třetího kola Martincová, ale brejk nepotvrdila a Plíšková začala průběh otáčet. Za stavu 5-3 však nevyužila setbol na returnu, set nedopodávala a získala jej až v tie-breaku. Vyrovnaná byla i druhá sada, ve které naopak brejk nepotvrdila Plíšková. Po skončení desáté hry muselo být utkání odloženo na dnešní den, jelikož v Londýně se nesmí hrát déle než do 23:00. Dohrávka už byla pro Plíškovou formalitou.

Plíšková kvůli zákazu startu Rusů a Bělorusů a rozhodnutí WTA o neudělování bodů do žebříčku za letošní Wimbledon přijde o všechny body za loňské finále a propadne se na 15. místo. Pozice české jedničky jí ovšem zůstane, hned za ní bude Barbora Krejčíková. Ve druhém kole zítra narazí na svou poslední přemožitelku Katie Boulterovou (H2H 1-1).

Marie Bouzková smetla 6-0 6-3 Američanku Ann Liovou, navázala na svou první výhru ve Wimbledonu a poprvé postoupila do 3. kola grandslamového turnaje.

Třiadvacetiletá Bouzková navázala v Londýně na úspěch z prvního kola, kde vyřadila sedmou nasazenou Danielle Collinsovou. Proti další Američance a 67. hráčce světa Liové měla výborný vstup. V úvodním setu nepovolila o rok mladší soupeřce ani jeden brejkbol a sama třikrát prolomila její servis.

Také ve druhé sadě získala Bouzková v úvodu brejk a utekla do vedení 2-0. Teprve poté Liová její sérii osmi her za sebou utnula a v dalším průběhu si vypracovala čtyři brejkboly, ani jeden ale nevyužila. Češka zůstala při svém servisu dál stoprocentní a utkání zakončila dalším úspěšným brejkem.

"Byla jsem sice nervózní od začátku do konce, ale na výkonu to nebylo vidět. Zahrála jsem dobře, užila jsem si to. Soupeřka nemá moc rychlý druhý servis, takže jsem se do něj snažila chodit a hrát co možná nejagresivněji. Hodně mě podržel vlastní servis, který jsem si ani jednou neprohrála," citoval Bouzkovou web Tenisový svět.

O místo mezi šestnáctkou nejlepších si 23letá Češka zahraje s Alison Riskovou. 31letá Američanka, jež na trávě dosáhla řady úspěchů a před třemi lety ve wimbledonském čtvrtfinále trápila Serenu Williamsovou, dnes porazila 3-6 6-1 6-0 Polku Maju Chwaliňskou.

Riskeová bude pro Bouzkovou čtvrtou americkou soupeřkou po sobě. Před Wimbledonem ještě vypadla v Eastbourne se Shelby Rogersovou.

Zítra o postup do 3. kola zabojují kromě Plíškové ještě Petra Kvitová a Barbora Krejčíková.

Kontaveitová či Muguruzaová jsou ze hry
Světová trojka Anett Kontaveitová skončila nečekaně již ve druhém kole. Druhá nasazená tenistka londýnského grandslamu prohrála za necelou hodinu 4-6 0-6 s Němkou Jule Niemeierovou, jež hraje turnaj na wimbledonské trávě poprvé.

Kontaveitová ve Wimbledonu navázala na nepovedené Roland Garros, kde letos nevyhrála ani jednou. Londýnská tráva tak zůstane i nadále jediným grandslamem, na kterém nedošla alespoň do osmifinále.

"Nemám slov, abych byla upřímná. Vyhrát zápas na dvorci číslo jedna ve Wimbledonu je skvělý pocit. Byl to nejlepší duel, jaký jsem kdy odehrála," řekla na kurtu dvaadvacetiletá Niemeierová, jíž patří ve světovém žebříčku 97. místo.

V premiérovém duelu s hráčkou z první desítky pořadí WTA měla Niemeierová od začátku navrch a estonskou favoritku ničila tvrdým podáním a údery od základní čáry. "Miluju hraní na trávě. Je to zvláštní povrch, ale k mojí hře skvěle pasuje," dodala Němka, jež si grandslamovou premiéru odbyla před měsícem na Roland Garros.

V dalším kole narazí na vítězku ukrajinského souboje Lesju Curenkovou, která ve třech setech vyřadila krajanku Anhelinu Kalininovou. Třiatřicetiletá tenistka zůstala ve hře jako poslední z ukrajinských hráček. Už před turnajem slíbila deset procent z vydělaných prize money na podporu krajanů zasažených válkou. Za postup do třetího kola zatím vydělala 90.000 liber.

Španělka Garbiñe Muguruzaová od triumfu v roce 2017 ve Wimbledonu počtvrté v řadě nevyhraje víc jak dva zápasy. Letos světová desítka skončila už v prvním kole po porážce 4-6 0-6 s Belgičankou Greetje Minnenovou a potvrdila svou mizernou letošní formu. Od triumfu na loňském Turnaji mistryň má zápasovou bilanci 8-12.

Loňské osmifinále nezopakuje domácí Emma Raducanuová. Ve druhém kole 19letá Britka, vítězka loňského US Open, prohrála 3-6 3-6 s Francouzkou Caroline Garciaovou, která včetně triumfu v Bad Homburgu vyhrála už sedm zápasů v řadě.

34letá Němka Angelique Kerberová porazila dvakrát 6-3 Polku Magdu Linetteovou a bez ztráty setu postoupila do 3. kola. V něm se šampionka z roku 2018 a loňská semifinalistka střetne s Mertensovou, nebo Udvardyovou.

• WIMBLEDON •
Londýn, Velká Británie, tráva, 40.350.000 liber
středeční výsledky (29. 6. 2022)
• Dvouhra - 2. kolo •
Bouzková (ČR) - Liová (USA) 6-0 6-3
Džabúrová (3-Tun.) - Kawaová (Pol.) 6-4 6-0
Sakkariová (5-Řec.) - Tomovová (Bulh.) 6-4 6-3
Garciaová (Fr.) - Raducanuová (10-Brit.) 6-3 6-3
Ostapenková (12-Lot.) - Wickmayerová (Belg.) 6-2 6-2
Kerberová (15-Něm.) - Linetteová (Pol.) 6-3 6-3
Niemeierová (Něm.) - Kontaveitová (2-Est.) 6-4 6-0
Mariaová (Něm.) - Cirsteaová (26-Rum.) 6-3 1-6 7-5
Riskeová (28-USA) - Chwaliňská (Pol.) 3-6 6-1 6-0
Curenková (Ukr.) - Kalininová (29-Ukr.) 3-6 6-4 6-3
Shuai Zhang (33-Čína) - Kosťuková (Ukr.) 7-6(6) 6-2
Parryová (Fr.) - Hontamaová (Jap.) 6-3 6-2
Beguová (Rum.) - Cocciarettová (It.) 6-4 6-4
Juvanová (Slovin.) - Gálfiová (Maď.) 7-5 6-3
• Dvouhra - 1. kolo •
Kar. Plíšková (6-ČR) - Martincová (ČR) 7-6(1) 7-5
Pegulaová (8-USA) - Vekičová (Chorv.) 6-3 7-6(2)
Minnenová (Belg.) - Muguruzaová (9-Šp.) 6-4 6-0
Dartová (Brit.) - Masarovová (Šp.) 6-1 6-4
• Čtyřhra - 1. kolo •
Krejčíková/Siniaková (2-ČR) - Lechemiaová/Párrizasová (Fr./Šp.) 6-1 6-1
Martincová/Kosťuková (ČR/Ukr.) - Brengleová/Davisová (USA) 6-3 6-4
Frechová/Haddadová Maiaová (Pol./Braz.) - Hradecká/Mirzaová (6-ČR/Ind.) 4-6 6-4 6-2
Barnettová/Nichollsová (Brit.) - Voráčová/Kanepiová (ČR/Est.) 6-1 4-6 6-2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

56
Přidat komentář
lars
Jirka bravurne zvladl MB ani si nemusel pripravit pozici na return pri MB, aby vyhral zapas :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Fokyna už není veselásmile Dívat jsem se výdržel asi dva sety a v pátém jsem to nechtěl Jyrkovi kazit a naštěstí to vyšlo. Na livescore mi výsledky skákaly po 2-3míčích a navíc jsem zapomněl na MTBsmile

Koho tam Jyrka dál myslím rozhodlo. Kdyby to bylo nějaké béčko, tak to Fokynovi nechá, peníze nepeníze.smile
Reagovat
lars
Povidej se na MB zapasu, protoze se to vidi jen vyjimecne
Reagovat
Tomas_Smid_fan
HL asi budou až naprší a uschne, teda snad zítra...
Ale když hraje Jyrka, vždycky se dějou neuvěřitelné věci smile
Reagovat
lars
Pri tom MB se ani neservirovalo :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Aha, že by Fokyně ruplo v koulismile To by nebylo nic divného, možná je vzdáleně příbuzný se Shapem...
Reagovat
vavrinec
Proč se panu Veselému říká Jyrka?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Je to tvrďáksmile
Nevím, vžilo se to tu zároveň s J1rka.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A H2H 2:0 s Jokerem to nemůže mít jen tak nějaký Jirkasmile
Reagovat
Blondie
Vysvětlení Sereniny náplasti.
https://www.sport.cz/clanek/tenis-wimbledon-legenda-bojuje-s-onemocnenim-co-to-ma-williamsova-na-tvari-3463380#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=sport.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Reagovat
FulnekUltras
ryze oficiální smile
Reagovat
FulnekUltras
to bude zajímavá konfrontace švihového pěšího tenisu s přehajpovaným domácím holátkem.

Anett a Mugu v mizérii - to už tak bývá...

Bouzanov by ještě jedno kolo dát mohl.
Reagovat
brixner
Fulnek, užs brnknul Blixovi?smilesmilesmile
Reagovat
FulnekUltras
jestli švjontek vyhraje finále, tak to snad už zvedne... ;-)))
Reagovat
brixner
Jojo, Mugu mu fakt dělá radostsmilesmile
Reagovat
FulnekUltras
nemá ju tak náruživě rozptylovat ;-)
Reagovat
misa
poprvé ve 3. kole grandslamové dvouhry smile

Potěšila řadou povedených prohozů, ve druhém setu se dost zapotila při obhajování skoro všech vlastních servisů, ale všechno úspěšně zvládla.

Kvůli rozhodnutí zločinců z vedení WTA ale zůstane v sedmé desítce, i kdyby došla až do druhého týdne turnaje. Kromě zajímavé finanční odměny si doufám odveze z Londýna porci sebevědomí do dalších turnajů.
Reagovat
tommr
máš to dobře až na to že zločinci jsou ve vedení Wimbledonu. Je třeba rozlišovat příčinu a následek ...
Reagovat
FulnekUltras
souhlas
Reagovat
SydneyOpen
Zločinci jsou především v Moskvě a Minsku. Většina sportovních federací rusko i Bělorusko vyloučila, nevím proč s tím WTA a ATP dělají takové divadlo
Reagovat
FulnekUltras
tebe ta mediálně podsouvaná nenávist ještě nepřešla?
Reagovat
Esgalnor
Tenis je dost specifickej, ti sportovci by klidně mohli hrát bez vlajek, mimo poháry národů a olympiádu tu národnost nehraje vůbec žádnou roli.
Reagovat
Esgalnor
Souhlasím s vyřazením v jiných sportech, ale v případě, že neexistuje něco jako národní reprezentační tým nebo sportovce nezaštiťuje výrazně státní sportovní federace/asociace, vyřazení by pak bylo mnohem spornější.
Reagovat
tommr
Marie dneska předvedla hlavně v prvním setu téměř bezchybnej výkon ... smile
Škoda že letos nejsou žádný body zrovna když je Marie potřebuje jako sůl ...
Reagovat
brixner
No, já myslim, že by Marušce klidně stačil jen talíř!
smile
Reagovat
tommr
to zcela určitě a nejen jí ... smile
Bylo by ale zajímavý sledovat co by se pak dělo kdyby Marie vyhrála Wimbledon a pak se kvůli absenci bodů z něj nedostala na TM nebo kdyby pak nedejbože vypadla z první stovky a musela hrát kvalifikace ...
Reagovat
brixner
No tak by holt byly i na kvalifikaci plný tribuny, aby každej viděl wimbledonskou vítězkusmile
Ale máš pravdu, poslední dva roky jsou fakt podivný, prostě každej si dělá, co chce a myslí si, že dělá to nejlepší a hlavně v
Reagovat
brixner
NĚČÍM zájmu...
Reagovat
Nola
pomenovat
Reagovat
brixner
No, třeba tím, že zakázali Rusákům hrát!
Ale je fakt, že tímto krokem to Rusku fakt nandali, za chvíli bude kvůli tomu Rusko v rozkladu!
Stačí?
Reagovat
misa
To se asi nestane, ale Marie by se díky bodům za Wimbledon mohla zbavit kvalifikací na tisícovkách. Kdyby vyhrála ještě jedno kola, tak by jí to za normálních okolností asi stačilo.
Reagovat
Nola
to bol super vykon, nemam proti Eme nic, ale ako ju pred zapasom lutovali, ze ma vela, vela povinnosti so sponzormi a kedy stiha vobec trenovatsmile... no chuda, money sa jej sypu ako na beziacom pase...., to si spominam na Evzenku, ze bola na tom podobne, len nezaspat na vavrinoch ako Eugenie, lebo to by bola velka skoda
Reagovat
zfloyd
Garcia má superformu a dělový servis vhodný na trávu
Reagovat
Liverpool22
přesně tak. Z mého pohledu postup Garcii velké překvapení není - byl to zápas 50:50
Reagovat
brixner
Takže Kája Garcíjovic vyhrála???
Reagovat
tommr
doufám, že dojde na zápas s Marií Bouzkovou ve čtvrtým kole. Mohla by to být zajímavá konfrontace dvou odlišných stylů hry ...
Reagovat
vergus
Na začátku loňského dubna měla Petra 4476 bodů a byla na 11. místě.
Teď má Kontaveit 4326 bodů a sedí na 2. pozici (a vypadá, že si tam ještě pobude).. smile
Reagovat
Liverpool22
smile je to tak - žebříček hlavně u holek prostě neodpovídá kvalitě hráček - teď se to zamotá ještě více, když nebudou body - prostě braboračka
Reagovat
lars
v dubnu 2021 to asi ovlivnovaly "Covid body"
Reagovat
SpacialRecognition
dostat kanára od hráčky kategorie Minnen je taky umění smile
Reagovat
com
no muze si podat ruku s Kontaveit smilesmile
Reagovat
brixner
smilesmilesmile
Reagovat
Mantra
napadlo, že když nejsou body do ranku, tak to měli pořadatelé rozlosovat jako sportku nebo pavouka postavit podle abecedy A by hrálo se Z a tak... Tohle je totiž dost špatně postavenej pavouk, určitě je diskrimanační pro mnoho hráčat (abych zvolil neutrální oslovení) smilesmile
Reagovat
com
smilesmile
Reagovat
Krisboy
Už už sahá po talíři smilesmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ale...Pegula už vede 1:0 na setysmile
Reagovat
Liverpool22
Ano - Pegulu je potřeba vykostitsmilejinak talíř nebude. Donna jí bohužel už asi nevykostísmile
Reagovat
com
Pegula je to nejmensi zlo.. Hlavne se nekdo musi zbavit Swiatek smilesmile
Reagovat
Krisboy
To nepopírám smile
Reagovat
Blondie
uvidíme, tentokrát jsem se nevsadila o čokoládu, ale o chlast. Třeba jí to přinese štěstí XD
Reagovat
com
zase kecas.. vzdycky ses vsazela o chlast ty vozralo smilesmile
Reagovat
Blondie
Chlast dostali ti, co se vsadila, že KP nevyhraje GS :D já bych dostala jiné laskominy smile
Reagovat
brixner
Pálkou přes záda? To je taky laskominka!smile..smile
Reagovat
FulnekUltras
lepší a méně rizikový je středně tvrdý gumový bérendrek... ;-)
Reagovat
tommr
ta dohrávka byla tak rychlá, že jsem jí ani nezaregistroval ... smile
Pro Karolínu je to ale jen dobře že se zbytečně nevyštavila před dalším zápasem kterej bude mnohem důležitější. Doufám, že ted už Boulterovou nepodcení a vrátí jí tu poslední porážku i s úrokama ...
Reagovat
lvicek
Mne se libilo, jak to komentovala v nejakem rozhovoru - ze pry je fajn, ze vlastne nema ten den volna, ktery nema rada. Ze rozehravka a ty dva gemy jsou tak akorat :D.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist