Češky znají los finálového turnaje BJK Cupu. Ve skupině smrti se utkají se Švýcarskem a USA

24. 5. 2023, 16:29
Aktuality 8
České tenistky se v základní skupině A finálového turnaje Billie Jean King Cupu utkají s obhájkyněmi vítězství Švýcarkami a stejně jako loni se Spojenými státy americkými. Těžkou skupinu, kterou organizátoři soutěže označili za "skupinu smrti", určil týmu kapitána Petra Pály dnešní los v Londýně.
© Twitter

"Po losu jsem se malinko orosil. Je to velmi těžká skupina. Těžká je ale i pro ostatní soupeře. Organizátoři před losem inzerovali, že by tohle mohla být skupina smrti. A nakonec i vyšla," řekl Pála v nahrávce pro média.

Finálový turnaj se bude hrát 7. až 12. listopadu v Seville. Ze čtyř tříčlenných skupin postoupí vždy vítěz do semifinále. Loni v Glasgow české tenistky porazily ve skupině 2:1 USA i Polsko a v semifinále nestačily na Švýcarsko, které následně po finálové výhře nad Austrálii poprvé v historii tuto týmovou soutěž vyhrálo.

"Těžkou skupinu jsme měli také minulý rok. Nyní máme obhájkyně titulu a Američanky, které mají obrovský výběr. Budou nám chtít vrátit loňskou porážku, zatímco my zase prohráli dvakrát po sobě se Švýcarkami. Ideální bude je teď porazit," uvedl Pála. "I když někdo vyhraje první zápas, neznamená to, že se kvalifikuje. Každý může porazit každého. U Švýcarek je stěžejní Belinda Bencicová, Američanky mají spoustu možností," doplnil zkušený kapitán.

Na finálový turnaj Češky postoupily díky dubnovému vítězství nad Ukrajinou v kvalifikačním duelu hraném na neutrální půdě v Beleku. Američanky zdolaly Rakousko a Švýcarky měly stejně jako poražené finalistky Australanky účast na finálovém turnaji jistou.

Stejně jako loni tak dojde ve skupině k souboji nejúspěšnějších dvou zemí soutěže dříve známé jako Fed Cup. USA jsou s 18 trofejemi rekordmany, českému týmu patří s 11 trofejemi v historické tabulce druhé místo.

"Je to ještě daleko. Máme před sebou tři grandslamy a Turnaj mistryň. Hlavně aby byly holky zdravé a pak je možné vše. Je to těžká skupina, ale pokud chceme být ve finále nebo vyhrát, musíme porazit silné týmy," uvedl Pála

Ve skupině B se na podzim v Seville střetnou Austrálie, Kazachstán a Slovinsko, skupinu C tvoří domácí Španělsko, Kanada a Polsko a ve skupině D budou hrát Francie, Itálie a Německo.

"Do Sevilly poletíme s vůlí uspět. Každá holka, která je v týmu, chce získat pohár a udělá pro to maximum. To je pro mě zásadní. Do Sevilly se těším. Už jsme tam hráli Fed Cup a podařilo se tam vyhrát," dodal Pála.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

8
Přidat komentář
Vlk-v-trave
SKUPINA A - 1.SUI, 5.CZE, 9.USA
SKUPINA B - 2.AUS, 7.KAZ, 18.SLO
SKUPINA C - 3.ESP, 6.CAN, 12.POL
SKUPINA D - 4.FRA, 8.ITA, 10.GER

Ranking uspesnosti zemi:

USA - 18
CZE - 11
AUS - 7
RUS - 5
SPA - 5
ITA - 4
FRA - 3
GER - 2
SUI - 1
SAFRICA - 1
BEL - 1
SVK - 1

Skupina A je opravdu skupinou smrti, nebo take mozna rict top finalovou skupinou.

Ve skupine A jsou 2 nejuspesnejsi zeme a posledni vitez, nic naslapanejsiho uz ani nelze udelat.

Skupina B je vysmech... skupina s jednou top hrackou za Kazachstan. Klokanky a Slovinky tezi v rankingu jeste z minulych let...

Skupina C by mela byt Spanelek... a jestli nebude hrat Iga, coz je mozne po zaprahu v sezone... tak Spanelky by musely mit blackout, aby nepostoupily. Ovsem bacha na Kanadanky v plne mozne sestave. Tady to muze byt trebas take zajimave...

Skupina D je vyrovnana ale prumerna. A ani jednomu z tech tymu bych proti SUI, CZE, USA neveril:)

Summary:

A - SKUPINA SMRTI
B - SKUPINA SAVLOVEHO TANCE
C - SKUPINA FLAMENCO
D - SKUPINA PRUMERNA
Reagovat
vergus
Ty rankingy pro nasazování jsou úplně mimo: Austrálie je tak vysoko, protože vždycky postoupily přes nejslabší týmy (i když nemají kromě Tomči žádnou top hráčku); USA a Česko jsou pravidelně týmy hráček povětšinou z první padesátky žebříčku, přesto nejsou ani v prvním výkonnostním koši smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak hlavně aby tu skupinu přežily ve zdraví.
Reagovat
hanz
Na nějakej BJK dlabat, stačí mi, aby některá z našich vyhrála GS.
Reagovat
JohnB
Pláč kvůli losu za 3,2,1... smile
Reagovat
tommr
do skupiny jsme dostali 2 nejsilnější týmy. Horší los už nebyl možnej. To není pláč ale konstatování faktu ... smile
Reagovat
com
jj, Pegule i Gauff na nase umi, stejne tak Bencic a Taichmanka smile
Reagovat
lenka258
Věřila bych, že třeba Petra by Pegulku zvládla porazit...letos to dala už 2x :). To stejné Teichmann...ale myslím si, že Petra už uzavřela nenápadně týmovou kariéru :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist