Nadal na Australian Open prošel do čtvrtfinále. Set neztratil ani s Fogninim

15. 2. 2021, 08:06
Aktuality 62
AUSTRALIAN OPEN - Rafael Nadal na letošním Australian Open stále neztratil set. Vítěz ročníku 2009, který kvůli problémům se zády do letošní sezony vstoupil až na úvodním grandslamu sezony, si dnes poradil s Fabiem Fogninim a vzájemnou bilanci upravil na 13-4 ve svůj prospěch. Ve čtvrtfinále, v němž loni skončil na raketě Dominica Thiema, bude letos čelit Stefanosovi Tsitsipasovi.
Rafael Nadal (© AFP)

Rafael Nadal si v loňské sezoně splnil hlavní cíl, potřinácté v kariéře ovládl antukové French Open a ziskem jubilejního 20. grandslamového vavřínu vyrovnal rekordmana Rogera Federera. Absentujícího Švýcara má možnost právě na Australian Open překonat.

Nadal měl do letošní sezony vstoupit už v ATP Cupu, jenže kvůli zablokovaným zádům se rozhodl pro úvodní grandslam sezony šetřit a Španělsko bez jeho pomoci vypadlo již v semifinále.

Antukový král se ale nejspíše rozhodl správně, protože na Australian Open ho zatím problém se zády nijak výrazně nelimituje a mezi nejlepší osmičku prošel bez ztráty jediného setu. Vítěz ročníku 2009 si postupně poradil s Laslem Djerem, Michaelem Mmohem, Cameronem Norriem a dnes s Fabiem Fogninim (6-3 6-4 6-2), s nímž vzájemnou bilanci upravil na 13-4 ve svůj prospěch.

Nadal do utkání vstoupil rychlým vedením 3-0, o nějž mohl přijít, kdyby Fognini potvrdil brejk. To se však italskému bouřlivákovi nepovedlo a favorit si tentokrát náskok pohlídal. Fognini se ovšem nevzdával a ve druhé sadě udeřil jako první. Ani tentokrát však brejk nedokázal potvrdit, ačkoli srovnal z 0-40 na shodu, v následujícím gamu navíc promarnil tři brejkboly v řadě. To už Itala definitivně zlomilo a ve zbytku utkání uhrál jen dva gamy.

Čtyřiatřicetiletého Nadala ve středu čeká 43. kariérní čtvrtfinále na grandslamech, 13. v Melbourne Parku. Jeho příštím soupeřem bude Stefanos Tsitsipas, s nímž vede ve vzájemné bilanci 7-1. Předloni v semifinále Australian Open mu dovolil uhrát pouze šest gamů, naposledy ho dzoall 2-1 na sety na loňském Turnaji mistrů. Řek dnes ušetřil síly, neboť jeho sok Ital Matteo Berrettini k zápasu nenastoupil.

Další čtvrtfinálové dvojice již včera utvořili světová jednička a vítěz posledních dvou ročníků Novak Djokovič s Alexanderem Zverevem, Grigor Dimitrov s kvalifikantem Aslanem Karacevem a dnes si derby zajistili Daniil Medveděv s Andrejem Rubljovem.

• AUSTRALIAN OPEN 2021 •
Austrálie / Melbourne, tv. povrch, 80.000.000 australských dolarů
pondělní výsledky (15. 02. 2021)
• Dvouhra - osmifinále •
Nadal (2-Šp.) - Fognini (16-It.) 6-3 6-4 6-2
Medveděv (4-Rus.) - McDonald (USA) 6-4 6-2 6-3
Tsitsipas (5-Řec.) - Berrettini (9-It.) bez boje
Rubljov (7-Rus.) - Ruud (24-Nor.) 6-2 7-6(3) / skreč
Čtvrtfinálové dvojice:
Djokovič (1-Srb.) - Zverev (6-Něm.)
Dimitrov (18-Bulh.) - Karacev (Rus.)
Medveděv (4-Rus.) - Rubljov (7-Rus.)
Nadal (2-Šp.) - Tsitsipas (5-Řec.)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

62
Přidat komentář
fialka
Vamos! Žalostné využívanie brejkbalov, 6/19
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal vyhral uz 33 setov za sebou na GS.

Aky je rekord, neviete?./
Reagovat
jackiec
big mac 35 (1984) a fedex 36 (2006-2007)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to sme na kontakt, uvidime
Reagovat
smazaný uživatel
Rekord je teda 12 zápasov v sérii, ak správne počítam Big Maca...

Nadal a Federer majú po 11.

Pre Rafu bude asi neriešiteľné nazbierať 13.
Reagovat
paddy
kdyby po RG byl jako normálně W, tak by tady ta debata nebyla smile
Reagovat
smazaný uživatel
No neviem kamosko. Jediný set co Nadal stratil posledné roky v prvývh 4 kolach na W. je Kyrgios. A ten je predsa v druhej polovici pavuka. Kto z Nadalovho pavuka by mu akoze na trave zobral set, Mmoh?
Reagovat
Usm
Tak třeba Darcis, Brown, Rosol?:)) A jak se jmenuje ten Luxemburčaň, s kterým 2-3 rupnul?:)
Reagovat
smazaný uživatel
A kto z nich je v Rafovej casti pavuka do toho 4. kola?..

Citat s porozumenim, nic?
Reagovat
Rafaeoli25
Tak Muller byl velmi kvalitní hráč, který dokázal zatopit spoustě top hráčů.
Reagovat
jackiec
všichni tři vyhráli po 11 zápasech v řadě bez ztráty setu.12 nevyhrál nikdo
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda, neviem preco som cital big mac 38 setov.
Reagovat
jackiec
všichni tři vyhráli po 11 zápasech v řadě bez ztráty setu.12 nevyhrál nikdo
Reagovat
Rafaeoli25
Každopádně bude fajn, pokud to zvládne a AO vyhraje. Jedenadvacátý titul, pak povinná dvaadvacítka v Paříži a od té chvíle už by mohl hrát hlavně pro radost a vše další budou jen bonusy:)
Reagovat
smazaný uživatel
Tiež si myslím, že Nadal RG ešte v kariére vyhrá, ale radšej by som sa vyhýbal termínom ako "povinný GS" :)

Navyše, keď tam bude súťažiť ako 35 ročný.

Nadal vyhral 13RG, ale vieš koľkokrát som si na začiatku turnaja bol istý triumfom?...Ani raz :)
Reagovat
Rafaeoli25
Tak ve světle poslední podzimní demolice, kdy vyhrál v Paříži dost možná nejsuvénněji v celé kariéře je slovo povinnost na místě..nebo snad myslíš, že by se za sedm osm měsíců mělo něco změnit, pokud tedy nepřijde zranění? :). I v tomto věku je na antuce tak dominantní a nedotknutelný, že z toho jde až hrůza. Nevidím nikoho, kdo by ho mohl ohrozit. Může vyhrát FO ještě třikrát, až pak už to možná nepůjde, i když kdoví, u něj nelze říct:)
Reagovat
turista
Vyhrát RG ve 38 letech už nebude možné ani pro něj. Mnoho hráčů už se ho tak nebojí. A 308 týdnů na pozici No1 mít už nebude.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak min.dvakrát by Paříž ještě vyhrat mohl, příští rok ještě v plné kondici jistě bude, pak se uvidí, každopádně na antuce z něj má vítr dodnes vlastně každý, to je fakt. A co se týče týdnů na no1, tak to je nedostižný cíl při jeho častých zraněních, kde jsem o tom psal? Je to tak, že co se týče týdnů bude jednička Djokovic, v počtu GS snad Nadal.
Reagovat
turista
Je to možný.
Reagovat
Rafaeoli25
Myslím, že ještě příští sezonu bude asi určitě na fyzickém vrcholu, svém standardu, takže by v Paříži neměl mít větší problémy. V sedmaosmatřiceti už to asi bude složitější, na druhou stranu, Nadal je jako z jiného světa, pořád fyzický decline nepřichází a nejsou tam ani jeho známky do téhle chvíle, takže fakt nebudu spekulovat kdy mu začne docházet, třeba to nebude ani za ty dva tři roky.
Reagovat
Rafaeoli25
Je ale jasně, že určit GOATa bude nemožné, pokud bude mít jeden hráč v držení týdny na No1 a další GS tituly. A tak to asi bude i správně.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasné, že to určiť pôjde.

Vzhľadom k tomu, že z BIG tri, by si každý radšej vybral GS rekord, ako rekord v týždni. Inými slovami, GS podriaďujú všetci všetko.
Reagovat
Rafaeoli25
Ale ještě víc než tolik RG titulů bych si přál, aby získal další wimbledonský titul, v roce 18 byl od něj jeden míček, to mě dodnes mrzí, že to nedal. A pak samozřejmě ta Austrálie 17. Ale nelze chtít všechno, je nutný přijmout i promarněný šance.
Reagovat
smazaný uživatel
V Australii bol dvakrat o break hore v piatom a raz sa zranil.

Som si isty, ze nie je nikto, nie v open ere, ale celkovo kto ma na nejakom GS vo finále taku smolu.

Ak skonci BIG3 s kompletnym kariernym GS a nikomu sa to nepodari vyhrat dvakrat, je zrejme, ze Nadal mal k tomu najblizsie.

Co sa RG tyka. 2008 bolo najsuverenejsie a vidis 2009 nevyhral. Lopta je gulata, rozhodne nema nic iste a musime dufat v dobru formu. Ano, ak sa do nej dostane, bude to najma o nom, ale forma je vrtkava.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak v roce 2009 přijel do Paříže totálně vyčerpaný, plus už asi i zraněný, navic Soderling zahrál jako king, to byla výjimečná situace. Pokud se u Nadala nic nezmění, tak by to měla být podobná jízda jako na podzim, je to jen o něm, to je zjevný. Tu Austrálii by to dvakrát dát chtělo no, bolelo by dost, kdyby to víckrát než jednou nevyšlo při těch všech šancích. I ve Wimbledonu mu ale dva tituly defacto utekly jen o kousek, tam je to podobné. Uvidíme, já jsem optimista a budu rád, i když to bude páté USO, to by byl naopak majstrštyk, být nejúspěšnějším hráčem historie USO (spolu se Samprasem a Federerem), když mu kdysi prorokovali, že tam nemá šanci nikdy vyhrát:)
Reagovat
turista
V Austrálii 2017 ho Federer převezl. A ve Wibledonu 2018 měl Djokovič pevnější nervy v koncovce a Nadal zkazil bekhend, který přece jenom na rozdíl od Novaka Djokoviče nemá v DNA.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak každopádně to byly dvě promarněný šance, kdy byl od titulu kousek a v tom Wimblu skutečně rozhodl jeden míček.
Reagovat
Marduch
Termín "jeden míček" bych si tedy nedovolil použít, byť byl velmi blízko. Ale je rozdíl být na BB s Djokovičem anebo s někým jiným. Navíc kolikrát v posledních pár letech Rafa nedopodával set či zápas? A to když na druhé straně nestál Djokovič. Bylo by velmi blízko, ale takový Fedex ten ti vysvětlí, co znamená "být od titulu 1 míček" smile
Reagovat
Marduch
~Bylo to
Reagovat
Rafaeoli25
Každopádně dva wimblesonské tituly vyhrál Djoker s neuvěřitelným štěstím, s Federerem úplně extrémním štěstím.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal Goat.

Na Tsitsipasa mu verim. Neznamená to, že vyhrá, ale verím.
Reagovat
smazaný uživatel
Tsitsipas dopadne, ale pak už to bude peklo Medvedev a nasledne asi Djokovic
Reagovat
turista
Ano. 21.GS už tady to by musela být zatracená Rafova haluz v této zbývající konkurenci.
Reagovat
dako
Alebo jeho genialita.
Reagovat
Rafaeoli25
Jaká haluz, má výbornou formu, ve které může Austrálii bezpochyby vyhrát, nevidím žádné zázraky od ostatních hráčů.
Reagovat
turista
Hraje dobře ale zase takové zázraky ve srovnání s ostatními hráči v ČR neprodukuje.
Reagovat
turista
Opravuji v CF.
Reagovat
Rafaeoli25
Neříkám, že hraje zázračně, ale hraje tak, ze může vyhrát, ostatní mají zatím výpadky, sebevědomí bude na jeho straně a uvidí se.
Reagovat
turista
No záznam zápasu Nadal vs Fognini jsem viděl. Byl to na pohled hezký tenis.
Reagovat
Rafaeoli25
Byl, Nadal hraje velmi dobře, žádná negativa tam v posledním zápase nebyla, defacto neměl žádný výpadek. Ještě víc napoví zápas s Tsipem, pokud ten zvládne ve třech setech tak to bude znamení, že je v nejlepší možné formě. Je tedy pravdou, že zatím je předčasné soudit jestli je v lepší formě než ostatní.
Reagovat
Rafaeoli25
Peklo Medvedev, který se trápil s Krajinovičem?
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovic vyhral AO ked sa trápil so Simonom, Federer sa tuším trápil s Benneattoom, či ako sa to píše, aby vyhral W.

To je bezpredmetné, že sa trápil, proste vyhral a ide dalej, piaty set dokonca 6:0..Medvedev vyhral 18 zápasov na harde za sebou.
Reagovat
Rafaeoli25
To ano, ale zatím hraje suverénnéji Nadal, takže slova o pekle jsou silná.
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak myslím, že pokud teď vypadne Djoker se Zverevem, tak to Rafu nabije tak, že už půjde za titulem jako buldok a nic ho nezastaví. I s Medvedevem mu véřím, pořád ještě dle mě Medvedev nedozrál v GS vítěze při maximální konkurenci.
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak jak vidíš obsazení tamního finále? Já tipuji match Nadal vs Dimitrov.
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovic a jeden z dvojice Medvedev/Nadal :)
Reagovat
Rafaeoli25
Já Djokerovi nevěřím a myslím, že ho může dát jak Dimitrov tak Zverev, uvidíme.
Reagovat
Marduch
Medvedev vs. Zverev smile
Reagovat
Rafaeoli25
Že by Nadal vs Karacev..nebo dokonce Rublev vs Karacev? :D
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak je to Benneteau :)
Reagovat
smazaný uživatel
Moze byt, nechcelo sa mi opustat stranku a naspamat som to nevedel.
Reagovat
dako
Po dnešnom výkone verím Rafovi aj ja. Z BH bol dnes veľmi rýchly a presný. Pohyb diametrálne odlišný od úvodných kôl, kde veľa krát loptičky vypúšťal. Dnes bol stále v pohybe a dokázal vrátiť veľa ťažkých loptičiek. Holt, už to nie je Nadal, ktorý sa potrebuje zodrať pri každom fiftíne. Takto sa mi páči, vie si v pohode postrážiť zápasy proti slabším súperom a pošetriť sily. Dnes mi prišiel úplne svieži a plný energie. Proti Tsitsimu očakávam ešte väčší pohyb a agresivitu.

Tsitsi si na Rafu neverí, málo kedy ho vie dostať pod tlak. Častokrát má problém s Rafovým FH do jeho BH, vyzerá, že to tam dostatočne skáče a Rafa to isto využije.

Rusáci by sa mali medzi sebou poriadne vyžmýkať a mladší by mohol postúpiť.

Vamos!
Reagovat
smazaný uživatel
no Rublev by byl bezesporu shudnejsim souperem
Reagovat
Rafaeoli25
Tsip už asi má z Nadala komplex, nezvládá vyrovnané zápasy s ním, ani v jeho oblíbené hale. Nečekám tedy, že se něco změní, neudělal zatím progres jako Medvedev. Zverev a Tsitsipas pořád opravdový průlom neudělali.
Reagovat
Usm
první tři kola hrál Nadal s nýmandy a ted s Fogninim, který rozhodně není typem pro rychlý povrch. Pokud je ten povrch opravdu rychlý, tak jak hráči tvrdí, tak teprve ted začnou Nadalovi krušné časy, protože teprve Tsitsipas je typ s tvrdým servisem a razantními, rychlými údery. No a pokud přežie Tsitsipase, pak v semi zřejmě Medvedev, což je Djokovic_v2 s ještě lepším servisem
Reagovat
stopan
Fognini je po operacii kotnikov, dlho hladal formu, tak od neho sa nejake zazraky cakat nedali, napriek tomu v druhom sete urobil presne to co v predchadzajucom zapase, nevie zapas ci set dopodavat v klude, v predoslom zapase to super nevyuzil na pripadny obrat ci dramatizaciu zapasu, no dnes ho nadal vytrestal.
Reagovat
Nola
jukla som zapas zo zaznamu, Rafa hral velmi dobre, ziadny limit pri servise, priemerna rychlost 1. okolo 190, toho druheho nadstard, vyborne sa hybal, Fabio mu mohol ublizit snad v jednom sete, ale to by musel byt trpezlivejsi, zratano a podtrzeno, ma tiez super fyzioterapeuta, ziadny limit som nepostrehla, nejdem odpisovat dArtagnana, ale je to jednorucak, tam budu smerovat vsetky udery, je to jeho slabina, musel by zahrat ako Fedex vo finale 2017, Rafovi nesedi v poslednej dobe Zverev, ale toho schytal Novak....
Reagovat
Amputace
Rafa si na záda stěžoval před turnajem a během prvních kol, kdy skutečně servíroval viditelně pomaleji než dnes. Evidentně se trochu šetřil. Dnes už větší jistota z jeho strany.
Reagovat
Nola
to nepopieram, mohol sa setrit, chytil prijemny los..., ale ty sam si pisal o servise Novaka, tak som ti priniesla statistiky toho Rafovho
Reagovat
Rafaeoli25
Tak není typem pro rychlý povrch, i na něm dokázal zahrát skvěle, viz.zrovna s Nadalem na USO 15, kde hrál půl zápasu neskutečně. Co se týče dalších kol tak logicky to bude těžší, ale oni jsou tam Djokovic a Medvedev nějak suverénní? Nemyslím, že by Krajinovic dostal Rafu do pěti setů tak jako Medvedeva.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafovi.smile
Reagovat
Patik
4-2...4-6 Nadal...smile just Fognini things smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist