Plíšková vyhrála derby se zraněnou Bouzkovou, Kvitová jde dál bez boje. Linda Fruhvirtová ani Siniaková nepřekvapily

1. 9. 2022, 22:51
Aktuality 26
US OPEN - Finalistka ročníku 2016 Karolína Plíšková ve druhém kole v českém derby přehrála zraněnou Marii Bouzkovou. Mezi nejlepší dvaatřicítku postoupila i Petra Kvitová, a to bez boje po odhlášení Anheliny Kalininové. V rámci čtvrtečního programu naopak neuspěly 17letá kvalifikantka Linda Fruhvirtová ani Kateřina Siniaková.
M. Bouzková a Kar. Plíšková

Karolína Plíšková do letošní sezony kvůli zlomenině ruky naskočila až v březnu a vůbec se jí nedaří. V aktuálním roce dosáhla jen na tři solidní výsledky a ani na jeden na následujícím turnaji nenavázala. Do New Yorku tak přijela s nelichotivou bilancí 15-14.

A hned na úvod měla namále, s Magdou Linetteovou prohrávala 1-4 v rozhodujícím dějství a v super tie-breaku zahodila náskok 7-2. Své první porážce v úvodním kole grandslamů od French Open 2016 se ale nakonec vyhnula.

Dnes měla podstatně usnadněnou práci. Mírně favorizovaná Marie Bouzková totiž včera nenastoupila k prvnímu kolu čtyřhry a ukázalo se, že má problémy s levým zápěstím. Mladší z Češek v derby vůbec nemohla hrát obouručný bekhend, snažila se ho tak čopovat a případně obíhat. Proti solidně hrající krajance ale nemohla s takovým výkonem uspět. Plíškové ani jednou nesebrala podání a po hodině a pár minutách jí podlehla 3-6 2-6.

"V prvním zápase jsem si naťukla ruku, takže jsem nemohla hrát normální bekhend. Po utkání jsem si myslela, že je to v pohodě, ale následně se to zhoršilo. Zkusila jsem to a objevila jsem, že to možná jde hrát i s čopem, ale proti tak dobré a zkušené hráčce jako je Kája, to samozřejmě nestačí," řekla novinářům Bouzková.

"Utkání jsem měla pod kontrolou. Maruška nemohla hrát bekhend, takže tam byla cesta. I tak ale hrála velmi dobře a trvalo mi asi tři gamy, než jsem si toho všimla. Ani její čop nebyl snadný a bojovala. Kdyby ten bekhend měla, možná by zápas vypadal jinak, ale i tak jsem si věřila, že uspěju. Myslím, že jsem předvedla dobrý výkon," uvedla Plíšková.

Plíšková tak poprvé v letošní sezoně překročila druhé kolo grandslamů a ve vzájemné bilanci s Bouzkovou se znovu dostala do vedení. O svou pátou účast ve druhém týdnu newyorského majoru po finále v roce 2016 se utká s Belindou Bencicovou (H2H 0-1). Švýcarka se slovenskými kořeny nedovolila doservírovat zápas Soraně Cirsteaové, s níž prohrála oba předchozí souboje, a nakonec zvítězila 3-6 7-5 6-2.

Bouzková musí doufat, že zranění není nijak vážné, letošní sezona je totiž její jasně nejlepší. Vítězka místní juniorky z roku 2014 před měsícem na Livesport Prague Open vybojovala svůj první titul, finále hrála také v Guadalajaře, ve Wimbledonu senzačně prošla až do čtvrtfinále a na pátý pokus v tomto dějišti zvládla první kolo. V žebříčku je nejvýše v kariéře, patří jí 41. místo.

Linda Fruhvirtová v letošní sezoně jasně ukazuje, že jejím nejsilnějším povrchem jsou venkovní betony. V těchto podmínkách získala všechny tři profesionální trofeje a uhrála většinu svých nejlepších výsledků na dospělých turnajích.

Po březnovém osmifinále na WTA 1000 v Miami opět zazářila na probíhajícím US Open. Sedmnáctiletá Češka poprvé prošla tříkolovou kvalifikací grandslamů a zvládla hned svůj premiérový zápas v hlavních soutěžích čtyř největších podniků. Další vítězství ovšem nepřidala, dnes ve druhém kole nestačila 0-6 4-6 na bývalou světovou jedničku a dvojnásobnou grandslamovou šampionku Garbiňe Muguruzaovou.

Fruhvirtová do utkání vstoupila hodně nervózně, v úvodním dějství uhrála pouhých pět bodů a nezahrála jediný vítězný úder. Po opuštění dvorce Louise Armstronga však do druhé sady nastoupila úplně jiná hráčka.

Talentovaná hvězdička přidala na razanci, Muguruzaovou začala nutit k chybám, a dokonce si vypracovala náskok 4-1 40-0. Muguruzaová ale všechny brejkboly aktivní hrou zlikvidovala a otočila na 5-4. Také v závěrečném gamu měla Fruhvirtová tři brejkboly v řadě, jenže o 11 let starší Španělka i tyto hrozby nekompromisně odvrátila.

"Je to velká zkušenost zahrát si proti takové šampionce na druhém největším tenisovém stadionu v New Yorku. Začátek byl těžší a nečekala jsem, že mi zabije každou šanci, kterou ji nabídnu. Rozdíl byl taky v podání," řekla českým novinářům Fruhvirtová.

"Druhý set mě hodně mrzí, protože jsem měla 4-1 a 40-0. O moc líp jsem to rozjeté mít nemohla. Škoda, uteklo mi to o pár míčků, ale co se dá dělat. I tak to byl zatím můj nejúspěšnější dospělý grandslam a super start do betonové sezony. Těším se, že na to navážu," doplnila.

Muguruzaová bude příští soupeřkou Petry Kvitové a může v sobotu vyrovnat své maximum na US Open (osmifinále 2017 a 2021), které je jejím jasně nejslabším grandslamem. Česká žebříčková jednička mezi dvaatřicítku nejlepších prošla bez boje po odstoupení nemocné Anheliny Kalininové.

Dvaatřicetiletá rodačka z Fulneku tak pošetřila síly pro případné závěrečné boje, v New Yorku se snaží navázat na nečekanou finálovou účast na velké generálce v Cincinnati. Na dosah má svou premiérovou účast ve druhém týdnu grandslamů od French Open 2020 a celkově sedmou ve Flushing Meadows. S Muguruzaovou zvládla posledních pět soubojů.

Kateřina Siniaková sice na US Open prošla do druhého kola, jenže své maximum na turnaji nevyrovnala a singlové trápení nezlomila. Deblová šampionka letošních Australian Open a Wimbledonu, která se nerozjela ani nedávným triumfem na W100 v Polsku, musela v obou utkáních do rozhodující sady. Zatímco domácí Taylor Townsendovou předevčírem přetlačila, Alizé Cornetové podlehla 1-6 6-1 3-6.

Siniaková v úvodní sadě proti přemožitelce obhájkyně titulu Emmy Raducanuové příliš chybovala, celkem spáchala 18 minel a získala jediný game. Ve druhém dějství se však karta obrátila, 26letá Češka se zvedla a chybami začala pomáhat Francouzka. V rozhodujícím setu byly k vidění brejkboly jen v šestém gamu, v němž rodačka z Hradce Králové nevyužila tři gameboly.

Dvaatřicetiletá Cornetová, která na začátku závěrečné sady potřebovala pauzu na ošetření, tak i na posledním letošním grandslamu prošla do třetího kola a o teprve druhé newyorské osmifinále bude usilovat proti domácí Danielle Collinsové (H2H 0-1).

Včera o účast mezi nejlepší dvaatřicítkou neúspěšně bojovala Barbora Krejčíková.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 60.100.000 dolarů
čtvrteční výsledky (1. 9. 2022)
• Dvouhra - 2. kolo •
Kar. Plíšková (22-ČR)Bouzková (ČR) 6-3 6-2
Kvitová (21-ČR) - Kalininová (Ukr.) / bez boje
Muguruzaová (9-Šp.) - L. Fruhvirtová (ČR) 6-0 6-4
Cornetová (Fr.) - Siniaková (ČR) 6-1 1-6 6-3
Šwiateková (1-Pol.) - Stephensová (USA) 6-3 6-2
Martičová (Chorv.) - Badosaová (4-Šp.) 6-7(5) 6-1 6-2
Sabalenková (6-) - Kanepiová (Est.) 2-6 7-6(8) 6-4
Pegulaová (8-USA) - Sasnovičová (-) 6-4 6-4
Bencicová (13-Švýc.) - Cirsteaová (Rum.) 3-6 7-5 6-2
Collinsová (19-USA) - Bucsaová (Šp.) 6-2 7-5
Azarenková (26-) - Kosťuková (Ukr.) 6-2 6-3
Davisová (USA) - Alexandrovová (28-) 0-6 6-4 7-6(5)
Niemeierová (Něm.) - Putincevová (Kaz.) 6-4 6-3
Qinwen Zheng (Čína) - Potapovová (-) 7-6(4) 7-6(3)
Yue Yuan (Čína) - Beguová (Rum.) 6-3 7-6(6)
Burelová (Fr.) - Van Uytvancková (Belg.) 6-4 4-6 6-4
• Čtyřhra - 1. kolo •
Krejčíková/Siniaková (3-ČR) - Niculescuová/Ruseová (Rum.) 6-3 1-6 6-3
Hradecká/Nosková (ČR) - S. Williamsová/V. Williamsová (USA) 7-6(5) 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

26
Přidat komentář
misa
Teď ji čeká minimálně měsíční pauza.

https://www.idnes.cz/sport/tenis/bouzkova-pliskova-rozhovor-po-druhem-kole-us-open.A220902_044539_tenis_kazdt

Vypadá to, že si svou porci štěstí na dlouhou dobu dopředu vybrala ve Wimbledonu a Praze. Potom už následoval jen zmar - těžký los do 1. kola v Torontu, zranění v Cincinnati, zranění na US Open. Tak hlavně ať tu ruku dobře vyléčí smile
Reagovat
misa
Oceňuji pěkná slova o Marušce. Dokonce i já ji občas pochválím :) Třeba v roce 2020 za pandemie vyzývala k návratu na kurty, pořádání turnajů. Letos dobře okomentovala hloupý krok WTA ohledně absence bodování.
Reagovat
Pavol
Príliš veľké riziko ale Plíšková hrala dobre.
No čo už - skúsim šťastie znova. smile
Reagovat
paddy
Člověk musí umět načasovat formu smile
Reagovat
mahycek
Jsem rád, že Williamsky jsou venku, ale zase nejsem rád, že Nadal vs Fogninni skončili před
chvílí. Doufám, že Nadala už dají v odpoledním
NY času. Nebo rovnou v poledne v 18 hodin našeho
času. Kdo má ponocovat smilesmile
Reagovat
Mantra
jak ponocovat? máš brzy vstávat smile
Reagovat
hanz
Nebo na to nekoukat, mnohdy je to k vzteku.
Reagovat
Krisboy
L+L

Super. Sice poněkud rasistické, ale i to se počítá smile
Reagovat
vergus
Hodně kvalitní čtyřhra, musím říct, že na ty setboly za stavu 4:5 jsem podvědomě čekal, kdy tam přiletí ta dvojchyba, ale naštěstí se Linda nesložila smile
To publikum jsem ale čekal horší, i v O2 to jede kolikrát víc, ale na psychicky slabší tenistky to evidentně stačí
Reagovat
tommr
to nejlepší nakonec: Hradecká/Nosková vyřadily Williamsky! Williamskám nepomohla ani bombastická předzápasová show ani podpora publika a zaslouženě se pakujou už po prvním kole ... smile
Linda Nosková byla jasně nejlepší na place! Lucka Hradecká jí zdatně sekundovala ale hodnocení si pokazila v závěru zápasu selháním za stavu 4:2 40:0 ve druhým setu kdy udělala 5 hrubých chyb včetně dvou DF za sebou ...
Reagovat
Blondie
Chudák Maruška, bylo vidět, že je to spíš jen boj o to, aby to čestně dohrála. Palec nahoru, že neskrečovala, byť by to asi bylo racionální.
Reagovat
lars
A neni chudak spis Kalinina ? :)
Reagovat
aligo
Ale to už dlouho... Maruška byla teď
Reagovat
misa
French Open nedohrála kvůli covidu, druhého kola US Open se kvůli zranění dnes jenom zúčastnila...

Zaujala jen bojovností a kšiltovkou, kterou jsem u ní při zápasech na okruhu WTA snad ještě neviděl.

Zraněné zápěstí je problém, Marie asi bude potřebovat delší pauzu, snad to nebyl poslední zápas sezony.
Reagovat
misa
Pořád platí, že na bodovaném grandslamu Marie v singlu nikdy nepřešla druhé kolo. Dost smutná bilance ve 24 letech. Třeba se zadaří příští rok. A snad přestane hrát čtyřhry, aby měla dost odpočinku. Dobíhání některých beznadějných míčků by taky mohla vypustit. Loni si při pádu nalomila palec, letos si pochroumala zápěstí. Docela často si tak sama ublíží a je po nadějích :(
Reagovat
Mantra
a jak v tu chvíli rozpozná, který je beznadějný? Mě kolikrát přijde ztracený míč a ona ho ještě doběhne, to je to co jí dělá takovou hráčkou - silně mi to připomíná polskou školu Radwa + Woznia
Reagovat
misa
Asi by už měla mít nějaké zkušenosti a poznat, kdy riskuje pád a zranění. Jen za poslední rok a pár měsíců se jí to stalo 3x. Loni v Madridu naštípnutý palec, ve Wimbledonu natažené vazy v kolenu a letos na US Open naražené zápěstí. Jiné hráčky se tak často z důvodů pádu nezraňují.

Radwa a Wozniacki - to byl úplně jiný svět. Aga měla hodně variabilní hru, Caroline měla tak propracovanou defenzivu, až jí přiváděla soupeřky k zoufalství. Maruška hodně běhá a vrátí spoustu míčů, ale ne tak, aby ty opravdu dobré hráčky vyvedla z komfortní zóny.
Reagovat
Maisterstich
Je třeba si nalít čistého víno a podívat se pravdě do očí. Nejlepší roky má Linda za sebou a už bude jen stagnovat, dneska to bylo jasně vidět. Nevím, kde se stala chyba a kde se ten progres zastavil, ale já tam světlo na konci tunelu nevidím.
Reagovat
d@ve
To jo. Ta už je zralá leda tak na penzi.. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ale zatím si toho na něj moc nenašetřilasmile
Reagovat
smazaný uživatel
Muguruza v Lindině věku - ve 3. stovce, objíždělas ITF; v hlavní soutěži gs debutovala ve srovnání s Lindou o rok později...

https://www.tenisportal.cz/hrac/muguruza-2f346/?annual=2011
Reagovat
lavamancer
psát příspěvky ovlivněn nevím čím, po pravděpodobně prohraném tiketu u sázkovky, může jednoho ztrapnit tak moc, že už mu to zůstane smile
Reagovat
Blondie
Přestaň dělat dvě věci:
Sázet a psát nesmysly na internet.

Jinak ti tu pšenka nepokvete.
Reagovat
Grape
Počkat, tohle je snad od Maistersticha ironie ne?
Takovou kravinu snad nemůže myslet vážně ani zhrzený sázkař. smile
Reagovat
Ela-fon-isi
Evidentně si spletl jméno. Myslel Marušku.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Po půlnoci pod vlivem smile
No, mít za sebou nejlepší roky v sedmnácti, tak to abysme tu šli hromadně do provaznictví a pak si vyhlídli nějaký pěkný rybník, kde bychom se mohli oběsit.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist