Strýcová v Římě na úvod neztratila set a zahraje si s obhájkyní titulu Karolínou Plíškovou. Postupuje i Bouzková

14. 9. 2020, 15:11
Aktuality 26
WTA ŘÍM - Barbora Strýcová, která vynechala cestu na americké betony, se dočkala prvního vítězství po restartu sezony. Dnes v Římě porazila favorizovanou Rusku Veroniku Kuděrmetovovou a ve druhém kole vyzve obhájkyni titulu a českou jedničku Karolínu Plíškovou. Postup vybojovala i Marie Bouzková, jež oplatila hořkou porážku z loňského US Open Ajle Tomljanovičové z Austrálie.
Barbora Strýcová

Barbora Strýcová před více než rokem prožila svůj životní turnaj, když se ve Wimbledonu poprvé v kariéře dostala do semifinále grandslamu ve dvouhře a ve čtyřhře získala svůj premiérový grandslamový vavřín. Od té doby se ale 34leté rodačce z Plzně vůbec nedaří.

Česká veteránka na následujících 12 turnajích uspěla jen v pěti duelech a na žádném z nich nevyhrála dva zápasy v řadě. Tuto černou sérii může zlomit na právě probíhající akci Premier 5 v Římě, kde si v roce 2016 zahrála čtvrtfinále.

Strýcová je sice v žebříčku o pět míst výše než Veronika Kuděrmetovová, ale v premiérovém souboji s Ruskou nebyla favoritkou. Přesto na antuce v italské metropoli dokázala za hodinu a půl zvítězit jasně dvakrát 6-3 a připsala si první výhru po pauze, po které se představila pouze v Praze a vypadla hned v prvním kole. Do Spojených států necestovala.

Strýcová na kurtu až do stavu 6-3 5-2 naprosto dominovala, chybující soupeřce nabídla jediný brejkbol a sama brejk slavila třikrát. Jediné zaváhání na podání předvedla až v samotném závěru, když utkání nedokázala doservírovat. Nemuselo ji to však mrzet, jelikož zápas vzápětí ukončila na returnu po proměnění celkově třetího mečbolu.

Strýcová ve druhém kole vyzve nasazenou dvojku, českou jedničku a loňskou šampionku Karolínu Plíškovou, která měla v úvodním kole volný los a po pauze vyhrála jen jeden ze tří zápasů. Pokud bychom počítali i dva souboje z českých exhibičních turnajů během koronavirové pauzy, pak Plíšková vyhrála posledních pět střetnutí a ve vzájemné bilanci dominuje 6-1.


Prvním kolem prošla i Bouzková
Krátce po Strýcové zvládla úvodním kolem projít Marie Bouzková. Dvaadvacetiletá Češka si těsně před pauzou v Monterrey zahrála své premiérové finále na turnajích WTA a na něj po restartu sezony úspěšně navazovala na amerických betonech, kde se dostala do čtvrtfinále v Lexingtonu a osmifinále generálky v New Yorku, přičemž slavila skalpy Johanny Kontaové či Petry Kvitové.

Dobrou formu si zřejmě přivezla i do Říma, kde svou premiéru zahájila vítězstvím 6-3 6-4 nad Ajlou Tomljanovičovou. Australance tak oplatila hořkou porážku z prvního kola loňského US Open, v němž proti ní ztratila jasné vedení.

Bouzková si na začátku utkání se ztrátou pouhých dvou fiftýnů vypracovala rychlé vedení 3-0, ale vzápětí o něj přišla a soupeřka srovnala. Následující tři gamy a tím i první set však patřily české tenistce. Ve druhé sadě naopak jako první na podání zaváhala Bouzková a prohrávala 1-3. Poté ovšem dvakrát za sebou Tomljanovičové sebrala podání a náskok brejku už nepustila.

Bouzková bude o postup do osmifinále bojovat v premiérovém vzájemném měření sil s Jelenou Rybakinovou. Rovněž kometa letošní sezony úspěšně zahájila svou premiéru v Římě. Nasazená desítka se letos již potřetí potkala s Jekatěrinou Alexandrovovou a poprvé uspěla, ruskou tenistku přehrála 6-0 6-4.

První kolo zítra čeká ještě nasazenou Markétu Vondroušovou a Kateřinu Siniakovou.

Nasazenou jedničkou turnaje je Simona Halepová. Vítězka nedávného pražského turnaje WTA měla v úvodním kole stejně jako ostatní z osmičky nejvýše nasazených volný los. Své letošní působení v Římě zahájí překvapivě proti Jasmine Paoliniové. Domácí divoká karta a až 99. hráčka světa porazila 6-2 6-3 trápící se Anastasiji Sevastovovou, která letos na turnajích slavila jedinou výhru, a to až na nedávno skončeném US Open.

Danka Koviničová v italské metropoli dokonale navázala na úspěšně absolvovanou kvalifikaci. Tenistka z Černé Hory deklasovala 6-1 6-0 Němku Julii Görgesovou, které se naopak nepovedl první zápas po koronavirové pauze.

Dajana Jastremská ve večerním duelu udolala 7-5 6-7 6-4 domácí jedničku Camilu Giorgiovou a oplatila jí měsíc starou porážku z Palerma, kde nevyužila dva mečboly. Ve druhém kole se 20letá Ukrajinka utká poprvé s o rok mladší Američankou Amandou Anisimovovou.

Ta bez ztráty setu vyřadila nasazenou Donnu Vekičovou, přestože v úvodní sadě její soupeřka podávala na zisk setu a ve druhé nevyužila mečbol a v tie-breaku čelila třem setbolům v řadě. Nasazenou Chorvatku nakonec zdolala 7-6(4) 7-6(6).

• WTA PREMIER 5 ŘÍM •
Itálie, antuka, 1.692.169 eur
pondělní výsledky (14. 9. 2020)
• Dvouhra - 1. kolo •
Strýcová (ČR) - Kuděrmetovová (Rus.) 6-3 6-3
Bouzková (ČR) - Tomljanovičová (Austr.) 6-3 6-4
Rybakinová (10-Kaz.) - Alexandrovová (Rus.) 6-0 6-4
Mertensová (11-Belg.) - Su-Wei Hsieh (Tchaj-wan) 6-3 6-1
Bolšovová (Šp.) - Riskeová (13-USA) 5-7 7-6(4) 6-3
Anisimovová (USA) - Vekičová (16-Chorv.) 7-6(4) 7-6(6)
Pavljučenkovová (Rus.) - Shuai Zhang (Čína) 6-4 6-7(5) 6-1
Paoliniová (It.) - Sevastovová (Lot.) 6-2 6-3
Jastremská (Ukr.) - Giorgiová (It.) 7-5 6-7(5) 6-4
Koviničová (Č. Hora) - Görgesová (Něm.) 6-1 6-0
Paoliniová (It.) - Sevastovová (Lot.) 6-2 6-3
Linetteová (Pol.) - Ostapenková (Lot.) 6-4 6-3
Blinkovová (Rus.) - Teichmannová (Švýc.) 6-3 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

26
Přidat komentář
misa
se po dlouhém zranění vrací do tenisového světa.
https://www.tennis.com.au/news/2020/09/14/daria-gavrilova-healthy-and-happy-again
Reagovat
tommr
Karolíně smile se pěkně čistí cesta pavoukem: nejdřív Bára překvapivě vyřadila nebezpečnou Kudermetovou, pak kvalifikantka Blinkova vyřadila nevyzpytatelnou Teichmannovou a nakonec další kvalifikantka Bolsova vyřadila otravnou Riskeovou. Snadnější cestu do čtvrtfinále by si asi Karolína mohla jen těžko přát. Doufám, že si to ještě nějak nepohnojí ... smile
Reagovat
paddy
cesta je možná volná, ale nejdřív musí vyřešit hlavolam, jak postoupit do 3k smile
Reagovat
tommr
no o tom právě píšu: přes Báru by to mělo jít mnohem snadněji než přes Kudermetovou ... smile
Reagovat
FulnekUltras
a teď vyndej plecha smilesmilesmile
Reagovat
com
zadny takovy smilesmilesmile
Reagovat
FulnekUltras
Slovensko mně před chvílí zavřeli, tak vás tady budu muset otravovat dál. smile
Reagovat
com
zadny takovy smilesmilesmile
Reagovat
Fransoas
Bára a Maruška mají nešťastný los.Favoritky jsou jasné.Bára by mohla uhrát jeden set.U Marušky je to těžší.Může se ale stát cokoliv.Záleží co předvedou obě protihráčky.Dámy pojďte jim ten jasný postup zkomplikovat.
Reagovat
FulnekUltras
plechovka je teď v lese - a koroduje smile
Reagovat
annah
Tak doufejme, že se vzpamatuje. Jestli ji Bára porazí, tak stejně nejspíš vyletí v dalším kole.
Reagovat
tommr
další kolo vypadá pro naše hráčky smile jako velice schůdný at už postoupí Karolína nebo Bára. Vítězka českýho derby v něm totiž narazí na kvalifikantku: bud Blinkovou nebo Bolsovou ... smile
Reagovat
annah
Tak budeme držet palce, ať to vyjde... Těším se.
Reagovat
Dobry-den
Zápas se mi moc nelíbil, ale hlavní je výhra, takže gratulka Marušce k první výhře v hlavní soutěži na antuce. smile

Gratulka i Báře, kdo ví, může to být jeden z jejích posledních turnajů v kariéře, takže každá výhra je teď pro ni velice cenná. smile Těším se na atraktivní druhé kolo proti Lendloplechu. smile
Reagovat
turista
Výborně!
Reagovat
FulnekUltras
zase derby - zdá se, že Barča se rozhodla vydržet do LOH, ať budou kdykoliv ;-) takže hrrr na ně !!!!! smile
Reagovat
tommr
nečekaně dobrej začátek pro smile naše hráčky ... smile
Překvapila mě hlavně Bára. Čekal jsem, že ve druhým kole uvidíme odvetu Karolíny za Cincinnati a místo toho nás čeká český derby ... smile
Reagovat
com
odvetu sem nechtel, takze Baruna Strécova je pro Karolinu smile na rozehravku dobra volba smile
Reagovat
tommr
no já bych nejásal předčasně. Pokud Karolína předvede proti Báře takovej nemastnej neslanej výkon jako proti Garciaový na USO tak jí může Bára přinejmenším hodně znepříjemnit život ...
Reagovat
Fransoas
Bára vyřadila favoritku.Druhé kolo bude velká výzva s obhájkyní titulu.Karolína kdysi v jednom rozhovoru tvrdila,že s Češkama nemá problém.Bude zajímavé,zda toto potvrdí.Samozřejmě gratulace pro Báru.

Maruška potvrdila roli výše postavené v rankingu.Gratulace k postupu.
Reagovat
blixa
Dobře Maruško i Baruško !!! smilesmilesmile
Reagovat
lvicek
Pekne vysledky, gratulace obema :).
Reagovat
misa
si připisuje první antukovou výhru v hlavních soutěžích WTA. Gratulace :)
Reagovat
tommr
gratulace, ale nadřela se na ní opravdu hodně. smile
V příštím kole nejspíš konečná ...
Reagovat
misa
Třeba bude Rybakina vyhazovat důležité míče...
Reagovat
tommr
to dost pochybuju. Pokud bude Marie hrát tak pasivně jako dneska tak jí Rybakina smete z kurtu ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist