Češky odehrají kvalifikaci BJK Cupu proti Ukrajinkám v zemětřesením zasaženém Turecku

13. 2. 2023, 20:39
Aktuality 6
České tenistky odehrají kvalifikaci o postup na finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové s Ukrajinou na neutrální půdě v tureckém Beleku. Mezinárodní tenisová federace ITF schválila ukrajinskou žádost o přesunutí zápasů kvůli válečnému konfliktu s Ruskem. Hrát se bude 14. a 15. dubna na antuce v zemi, která se vyrovnává s následky zemětřesení a sportovní akce byly po katastrofě do odvolání zastaveny.

"Ano, definitivní potvrzení jsme už také obdrželi," řekl ČTK šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. "Předcházelo tomu intenzivní vyjednávání o počtu diváků v hledišti, protože plán Ukrajinců byl odehrát utkání v komorním prostředí pro maximálně sto fanoušků. S tím jsme se nesmířili, jelikož náš tým tradičně povzbuzuje v zahraničí velký počet diváků. Máme garanci, že každý, kdo přijede z České republiky fandit, bude mít zajištěné místo v hledišti. Podpora fanoušků bude důležitá. Čeká nás velmi těžké utkání proti silnému soupeři," doplnil Kaderka.

Turecko se přitom v současné době vyrovnává s následky zemětřesení, které si vyžádalo už více než 31 tisíc obětí. Veškeré sportovní akce byly po katastrofě na jihovýchodě země do odvolání zastaveny.

S Ukrajinou se české tenistky utkají v soutěži poprvé. Nejvýše postavenou ukrajinskou hráčkou v žebříčku WTA je nyní Anhelina Kalininová, které patří 33. místo. Za ní následují Marta Kosťuková (55.) a Kateryna Baindlová (87.).

Loni se svěřenkyně kapitána Petra Pály probojovaly v soutěži dříve známé jako Fed Cup do semifinále. Na finálovém turnaji v Glasgow porazily nejprve Polsko a USA. V semifinále ale nestačily na Švýcarky, které později celou soutěž vyhrály.

 

 

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

6
Přidat komentář
lenka258
Jsem zvědavá, které z holek tam pojedou :).
Myslím si, že Peťa už tuhle formu (ne)Fed cupu už hrát nebude :(.
Reagovat
George_Renel
Vzhledem ke všem okolnostem to klidně mohly odehrát u nás.
Reagovat
GaelM
To by byla taky dobrá možnost, nechat hrát teď Ukrajinu výhradně venku, s tím že tam kde by to bylo už podruhé za sebou si to později vyberou zase 2x doma, až to půjde. smile
Reagovat
lars
Proc se to bude hrat v Turecku a ne treba v Polsku ?
Reagovat
GaelM
Hned po Fed cupu se hraje WTA250 v Istanbulu, tak to asi chtěli dobře napasovat do kalendáře.

Geografická blízkost Ukrajině není až tak zásadní, fanoušky tam ani nechtěli (většina Ukrajinců má asi jiné starosti než koukat na tenis) a tenistky tam stejně nebudou cestovat z Ukrajiny. WTA tour týden předtím ještě hraje turnaje v Americe, takže nejspíš doletí rovnou na místo.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
většina Ukrajinců má asi jiné starosti než koukat na tenis

tak určitě...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist