Češky se o finálový turnaj BJK Cupu v roce 2023 utkají s Ukrajinkami

13. 11. 2022, 14:58
Aktuality 17
České tenistky se v kvalifikaci příštího ročníku Poháru Billie Jean Kingové střetnou o účast na finálovém turnaji s Ukrajinou. Hrát se bude 14. a 15. dubna 2023. Kvůli válečnému konfliktu v zemi zatím není jasné, kde se zápas uskuteční. Dějiště bude určeno později.

Svěřenkyně kapitána Petra Pály se letos v soutěži známé dříve jako Fed Cup probojovaly do semifinále. Po úspěšné kvalifikaci s Velkou Británií porazily na finálovém turnaji Polsko a USA. V boji o finále nestačily v sobotu na Švýcarky, kterým podlehly 0:2.

S Ukrajinou se české tenistky utkají v soutěži poprvé. Nejvýše postavenou ukrajinskou hráčkou v žebříčku WTA je Anhelina Kalininová, které patří 52. místo. Za ní následují Marta Kosťuková (70.) a Dajana Jastremská (102.). Dlouholetými ikonami jsou Lesja Curenková (130.) nebo osmadvacetiletá Elina Svitolinová, která je po říjnovém narození potomka na mateřské pauze.

"Byl jsem nervózní, abychom nehráli v Brazílii, dalo se hrát i v Mexiku. To by bylo nepříjemné jak z hlediska cestování, tak soupeřek," řekl v nahrávce pro média Pála. "Musíme se nyní soustředit na to, aby byly holky zdravé a uvidíme, kdo bude chtít hrát. Věřím, že budeme mít silný tým," doplnil.

Nominaci bude Pála skládat na základě formy hráček na začátku roku. "Kvalifikaci předchází turnaje v Indian Wells a Miami. Pokusím se v předstihu zjistit, kdo bude mít zájem hrát a kdo bude moci nastoupit. Holek je hodně. Nějakou sestavu v hlavě mám, ať už se bude hrát na čemkoliv," uvedl Pála.

Los z rukou legendární Kingové svedl do kvalifikace Polsko s Kazachstánem. Narazit tak na sebe mohou světová jednička Iga Šwiateková proti letošní wimbledonské šampionce Jeleně Rybakinové. Letošní semifinalistky Britky vyzvou Francii. Vítězky postoupí do finálového turnaje pro dvanáct nejlepších. Kvalifikaci mají jistou zatím jen letošní finalistky ze Švýcarska a Austrálie.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

17
Přidat komentář
vojta912
Siniakova bude hrát jak o život
Reagovat
makro99
Zatim rozlosovana jen 1-kolova kvalda, ktere se hraje az v pondeli. Sare Bejlek nakonec hlavni soutez utekla o 1 misto... Dostala domaci WC - Rivera (R nikoliv S).
Reagovat
tommr
není to náhodou Riera?
Reagovat
makro99
jasně, sem se soustředil, aby nedošlo k záměně se Sierou..
Reagovat
tommr
a Shnaiderka je taky jen v kvaldě. To znamená že v Buenos Aires bude ještě větší konkurence než v Colině ...
Reagovat
makro99
obsazení je nakonec plus minus stejný jako v Chile; Brenda 6. pod čarou; Sára byla v Chile myslím předposlední v main draw a teď byla 1. pod čarou.. odhlásila Osorio a pár dalších hráček..
Reagovat
tommr
přes Ukrajinu bychom měli postoupit v jakýkoli sestavě. Problém bude jen v tom kde se bude hrát ...
Reagovat
Jan
Můžou hrát u nás. Je tu 400000 Ukrajinců, všude ukrajinské vlajky, Fiala je spíš ukrajinský premiér podle zájmů, budou se tu cítit jako doma.
Reagovat
Liverpool22
smile Přesně tak. Hrát můžou v Praze. Češi budou mít lístky za 500kč a Ukrajinci zdarma. Takže v hledišti to bude 50:50 smile
Reagovat
tommr
jj u nás by nejspíš měli převahu v hledišti ale ani to by jim k vítězství nemělo stačit ... smile
Reagovat
Liverpool22
smile ano je to tak smile
Reagovat
asgard33
Podle počtu vlajek jsou našimi hráčkami spíš ty žlutomodrý...
Reagovat
com
Kustyuk a Jestremska = jedny z nejnesympatictejsich tenistek smile Tak snad se zadari smilesmile
Reagovat
frenkie57
Třeba už se jim vrátí Svitolina...
Reagovat
vergus
To bude dost brzo, dlouhá pauza a mateřství ji odstaví aspoň do půlky sezóny; navíc ona tak často nereprezentuje, pokud není olympijská sezóna
Reagovat
makro99
Baindl za chvili hraje finale v Coline, proti nake Egyptance.. zas :)
Reagovat
tommr
Baindl (aka Kozlova) je nebezpečná hráčka - něco jako Golubic nebo Teichmann ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist