Letošní sezona na ATP, část V. Murray poprvé ovládl Turnaj mistrů a upevnil pozici světové jedničky

16. 12. 2016, 16:50
Stalo se... 31
Už po turnaji série Masters v Paříži vystřídal Andy Murray po dlouhých 122 týdnech na tenisovém trůnu Novaka Djokoviče. Britský tenista navíc poprvé v kariéře dobyl i Turnaj mistrů na domácí půdě v Londýně, když ve finále porazil Novaka Djokoviče, čímž svou pozici v čele žebříčku ATP upevnil. Juan Martín Del Potro se dočkal během svého letošního návratu prvního titulu.

Na halovém turnaji v ruském Petrohradu poprvé v kariéře vyhrál turnaj ATP německý talent Alexander Zverev. Nasazená pětka ve finále udolala vítěze letošního US Open Stana Wawrinku.

Zverev nejprve přehrál tři domácí tenisty Karena Chačanova, Daniila Medvěděva a Michajla Južného. Němce nedokázal v semifinále zastavit ani uzdravený Tomáš Berdych. Němec se probojoval do svého třetího letošního finále na okruhu ATP Tour a poprvé uspěl, když zvládl třísetovou bitvu se Stanem Wawrinkou.

"Dnešní výhra je pro mě výjimečná. Letos jsem ve finále prohrál už dvakrát, na antuce s Dominikem Thiemem a na trávě s Florianem Mayerem. Je skvělé poprvé vyhrát turnaj ATP a k tomu proti tak vynikajícímu hráči jako je Stan," radoval se Zverev.

Rovněž Wawrinka zvládl cestu do finále beze ztráty setu. Postupně si poradil s Lukášem Rosolem, Viktorem Troickým a Robertem Bautistou. V boji o titul však skončila Švýcarova finálová neporazitelnost, Wawrinka prohrál se Zverevem a poprvé od června 2013 nepřetavil finálovou účast v titul.

"Odehráli jsme kvalitní zápas. Ve třetím setu jsem nedokázal využít několik šancí. Soupeř si zasloužil vyhrát," chválil Němce Wawrinka.

V ruském Petrohradu se na kurty vrátil uzdravený Tomáš Berdych. Českou jedničku nepustil na US Open akutní zánět slepého střeva. A Berdychovi se po dlouhé pauze celkem dařilo.

V roli turnajové trojky vydřel výhru nad domácím Andrejem Kuzněcovem a vzápětí dominoval proti Paolovi Lorenzimu. Proti pozdějšímu vítězi Alexanderovi Zverevovi už neuspěl.

Ve druhém kole skončil Lukáš Rosol, jenž v úvodním zápase porazil Diega Schwartzmana. Proti nejvýše nasazenému Stanovi Wawrinkovi ale ani pošesté recept nenašel.

• ATP 250 PETROHRAD •
Rusko, tv. povrch / hala, 986.380 dolarů
Finále:
Zverev (5-Něm.) - Wawrinka (1-Švýc.) 6-2 3-6 7-5
Česká účast:
Berdych - semifinále
Rosol - 2. kolo


Na souběžně hraném turnaji v Métách se do svého dalšího finále probojoval Dominic Thiem. Rakušan však ve francouzské hale pátý letošní titul nezískal. Titul mu ve finále vyfoukl domácí Lucas Pouille. I Francouz tak oslavil svůj premiérový titul z turnajů ATP.

Pouille se na svůj první triumf na okruhu ATP Tour pořádně nadřel. Proti svým krajanům Pierrovi-Huguesovi Herbertovi i Julienovi Benneteauovi potřeboval tři sety. Paradoxně výborně hrajícího Davida Goffina i finálového soupeře Dominika Thiema zvládl porazit ve dvou setech.

"Vyhrát titul je pro mě v mé kariéře obrovským krokem. Mým cílem bylo letos alespoň jeden titul vyhrát. Oba jsme hráli výborně, bylo to skvělé finále," řekl po utkání Pouille.

I Thiem měl s postupem do finále plné ruce práce. V roli nasazené jedničky svedl těžké duely s Peterem Gojowczykem, Gillesem Müllerem i loňským finalistou Gillesem Simonem. Na pátý letošní titul a první z haly ale nedosáhl.

"První set byl hodně kvalitní, měl jsem ten tie-break vyhrát a mohlo být vše jinak. Nicméně soupeř si zasloužil vyhrát, byl většinu zápasu lepší a hlavně lépe returnoval," uvedl Thiem.

• ATP 250 MÉTY •
Francie, tv. povrch / hala, 520.070 eur
Finále:
Pouille (3-Fr.) - Thiem (1-Rak.) 7-6(5) 6-2


Premiérová vítězství mladých tenisových talentů nekončila. Pro svůj první titul v kariéře si na turnaji ATP v Chengdu došel Karen Chačanov. Ruský talent ve finále porazil Alberta Ramose.

A cesta to byla pro Chačanova hodně trnitá. V prvním kole přehrál sedmého nasazeného Joaa Sousu, následně otočil duel s Adrianem Mannarinem a dominoval v utkání s turnajovou čtyřkou Felicianem Lópezem. Dva sety mu stačily i proti šestce Viktorovi Troickému.

Největší bitvu absolvoval ruský mladík ve finále. V boji o titul mu nic nedal zadarmo Albert Ramos. Španěl byl dokonce k zisku titulu dlouho blíže, druhý set však ztratil v tie-breaku a rozhodující dějství už bylo v režii Chačanova.

"Nemohu tomu uvěřit. Jsem tak šťastný. Pracuji na sobě tvrdě a jsem rád, že se mi podařilo splnit jeden z mých cílů. Na téhle úrovni už je každý zápas těžký. Ale finále je nejtěžší, jde tam o vše," řekl dojatý Chačanov.

Ramose v prvních dvou utkáních potrápili Michael Berrer i Yen-Hsun Lu. Španěl měl překvapivě nejméně práce s nejvýše nasazeným Dominikem Thiemem, s nímž ztratil jen pět gamů. Vzápětí doslova vydřel výhru v závěrečné zkrácené hře nad Grigorem Dimitrovem. Svou druhou trofej ale nezískal, ve finále nestačil v téměř tříhodinovém boji na ruský talent Karena Chačanova.

"Bojoval jsem, jak jen to šlo. Nemyslím si, že bych hrál špatně. Umím hrát i lépe, ale soupeř byl dnes lepší. Teď jsem zklamaný, ale možná si zítra uvědomím, že finále je vlastně úspěch," řekl po utkání Ramos.

Radek Štěpánek neměl v kvalifikaci tradičně žádné problémy. Na úspěch z kvalifikačních bojů však nenavázal a s turnajem se rozloučil po prohře s Yen-Hsun Luem už v prvním kole.

• ATP 250 CHENGDU •
Čína, tv. povrch, 947.735 dolarů
Finále:
Chačanov (Rus.) - Ramos (5-Šp.) 6-7(4) 7-6(3) 6-3
Česká účast:
Štěpánek - 1. kolo


Teprve podruhé v kariéře se povedlo Tomášovi Berdychovi obhájit titul
. České jedničce se po pauze způsobené akutním zánětem slepého střeva dařilo i v Shenzhenu, kde po vydřené výhře nad Richardem Gasquetem po roce znovu triumfoval.

Berdych v úvodním utkání udolal ve dvou tie-breacích Michajla Kukuškina. Českou jedničku vzápětí potrápil i jeho krajan Jiří Veselý. Nejjednoznačnější zápas odehrál Berdych v semifinále s Thomazem Belluccim a letos poprvé postoupil do finále.

Ve svém jubilejním 30. finále zvládl i třísetovou bitvu s Richardem Gasquetem a úspěšně obhájil titul. "Ještě před pěti týdny jsem byl v nemocnici, teď tu sedím s trofejí. Věci se mění hodně rychle," řekl Berdych na tiskové konferenci.

"Naštěstí pro mne jde všechno dobře, cítím se dobře a jsem tu jako vítěz. Tohle všechno beru jako bonus, to, že můžu hrát a vyhrávat," dodal.

Gasquet byl v průběhu turnaje daleko suverennější než Berdych. Ve druhém kole povolil Andrewovi Whittingtonovi jediný game a ve dvou tie-breacích zvládl duel s Mischou Zverevem. V semifinále proti Jankovi Tipsarevičovi rovněž před skrečí Srba dominoval.

V první čtvrtině pavouka byli celkem tři Češi. Lukáš Rosol skončil v prvním kole na raketě Michajla Kukuškina. Jiří Veselý dostál svému nasazení a probojoval se po výhrách nad Pablem Andujarem a Inigem Cervantesem do čtvrtfinále, v němž ho zastavil i potřetí Tomáš Berdych.

• ATP 250 SHENZHEN •
Čína, tv. povrch, 704.140 dolarů
Finále:
Berdych (1-ČR) - Gasquet (3-Fr.) 7-6(5) 6-7(2) 6-3
Česká účast:
Berdych - vítěz
Veselý - čtvrtfinále
Rosol - 1. kolo


Asijská tour byla v plném proudu. V Pekingu získal svůj jubilejní 40. titul Andy Murray. Britský tenista ovládl turnaj v čínské metropoli poprvé v kariéře, když si ve finále poradil s Grigorem Dimitrovem.

Murray to dokonce zvládl beze ztráty setu. Postupně vyřadil Andrease Seppiho, Andreje Kuzněcova, Kylea Edmunda, Davida Ferrera a roli favorita zvládl i v boji o titul proti Grigorovi Dimitrovovi.

"Byl to pro mě skvělý týden. Dnešní zápas měl vysokou úroveň, Grigor bojoval až do posledního míče a vůbec mi to neusnadnil. Jsem moc rád, že jsem zvládl všechny zápasy a dobře se rozehrál před Šanghají," řekl Murray. "Tohle je můj nejvyrovnanější rok," dodal Brit.

Dimitrov se na kurtu zdržel déle. Už v prvním kole měl namále proti Stevovi Johnsonovi a jinak tomu nebylo ani v zápase s Lucasem Pouillem. Ve čtvrtfinále Bulhar poprvé v kariéře porazil loňského finalistu Rafaela Nadala a k semifinálovému utkání nenastoupil Milos Raonic. Ani ve svém třetím letošním finále však neuspěl.

"Andy je jedním z nejlepších hráčů současnosti, hodně toho letos dokázal. Nehrál jsem dost dobře na to, abych ho dnes mohl porazit. Z tohoto týdne si nicméně odnesu jen to pozitivní," chválil soupeře Dimitrov.

• ATP 500 PEKING •
Čína, tv. povrch, 4,164.780 dolarů
Finále:
A. Murray (1-Brit.) - Dimitrov (Bulh.) 6-4 7-6(2)


První turnajovou trofej z turnaje série ATP 500 si z japonského Tokia odvezl Nick Kyrgios
. Australský talentovaný mladík otočil finálový souboj s Davidem Goffinem a získal tak dříve než Belgičan třetí kariérní titul.

Kyrgios byl v průběhu turnaje suverénní. Set neztratil s Ryanem Harrisonem, Gillesem Müllerem ani Gaëlem Monfilsem. Poprvé musel zápas otáčet až ve finále, kde mu první sadu sebral David Goffin. Ani to ale Australana nezastavilo v cestě za jeho nejcennějším titulem.

"Byl to hodně těžký zápas plný dlouhých výměn. Dobře jsem returnoval a připravil si tak několik příležitostí. Místy jsem měl ale i štěstí," hodnotil utkání Kyrgios. "Když hrajete proti Davidovi, tak vám kurt přijde hodně malý, spoustu míčů totiž vrátí zpět na vaši stranu kurtu. Hodně mi dnes pomohl servis," doplnil.

Ani Goffin nepřipustil výraznější komplikace. Postupně přehrál Jošihita Nišioku, Jiřího Veselého, Joaa Sousu a Marina Čiliče. Belgičanovi mohlo pomoci i odhlášení domácí hvězdy Keie Nišikoriho, jenž nenastoupil k zápasu druhého kola.

"Pár bodů jsem mohl zahrát jinak a to se mohlo promítnout do výsledku dnešního finálového utkání. Nick je výborný na servisu. Snažil jsem se hádat, kam bude podávat, ale i tak jsem schytal několik es," chválil servis soupeře Goffin.

Z českých tenistů se nejdále probojoval Jiří Veselý. V prvním kole otočil duel s Kevinem Andersonem, ve druhém byl nad jeho síly David Goffin.

Stejně dopadl i Radek Štěpánek. Český veterán znovu zvládl kvalifikaci a v prvním kole smetl Stephana Roberta, k utkání druhého kola proti Nickovi Kyrgiosovi kvůli zranění nenastoupil.

Úvodní utkání překvapivě nezvládl Tomáš Berdych. Čerstvý vítěz turnaje v Shenzhenu nestačil v prvním kole na Gillese Müllera a poprvé v kariéře s Lucemburčanem prohrál.

• ATP 500 TOKIO •
Japonsko, tv. povrch, 1,506.835 dolarů
Finále:
Kyrgios (6-Austr.) - Goffin (5-Belg.) 4-6 6-3 7-5
Česká účast:
Veselý - 2. kolo
Štěpánek - 2. kolo
Berdych - 1. kolo


Po pěti letech ovládl podnik série Masters v Šanghaji Andy Murray
. Britský tenista ve finále porazil překvapení turnaje Roberta Bautista a připsal si svůj třináctý titul z turnajů série Masters.

Murray měl poprvé v kariéře možnost útočit na tenisový trůn. A Brit to vzal velice vážně, dominantními výkony v Šanghaji si došel pro svůj třetí titul z čínské metropole. V pěti zápasech ztratil pouhých 27 gamů: Steve Johnson (5), Lucas Pouille (4), David Goffin (4), Gilles Simon (7) a Roberto Bautista (7).

"Hrál jsem tady skvělý tenis. Jsem rád, že jsem se tu dostal znovu do finále," radoval se Murray. "Roberto tu podával skvělé výkony a dokázal, že patří mezi nejlepší tenisty současnosti," ocenil druhý hráč světa výkon svého soka.

Ani Bautista neztratil v cestě do svého premiérového finále na Masters jediný set. Poradil si s Bernardem Tomicem, Taylorem Fritzem, Viktorem Troickým a loňským finalistou Jo-Wilfriedem Tsongou. V semifinále se postaral vyřazením světové jedničky a obhájce titulu Novaka Djokoviče o největší senzaci turnaje.

"Do každého zápasu jsem tu dal maximum. Podmínky mi tu seděly, užíval jsem si atmosféru. Dnes také, ale Andy hrál skvěle a předvedl parádní výkon," řekl Bautista. "Tohle byl můj nejlepší turnaj, který jsem odehrál."

I nadále se nedařilo Tomášovi Berdychovi. Rodák z Valašského Meziříčí nezvládl svůj úvodní duel ani v Šanghaji a poprvé v kariéře podlehl Marcelovi Granollersovi.

Lukáš Rosol musel podstoupit kvalifikaci. Tu český tenista zvládl, ale další výhru v hlavní soutěži nepřidal. Rosol nestačil v prvním kole na Viktora Troického, proti kterému uhrál jen šest gamů.

O pořádný poprask se postaral kvalifikant Mischa Zverev. Německý tenista smetl Ze Zhanga, následně porazil Nicka Kyrgiose, přičemž Australan zápas pouze odchodil, i Marcela Granollerse a měl blízko ke skalpu Novaka Djokoviče.

Už po prvním utkání se s turnajem rozloučil Rafael Nadal, jenž poprvé v kariéře nestačil na Viktora Troického. Stejně dopadl i Marin Čilič, kterého vyřadil Alexander Zverev. Jen o kolo dále došli Stan Wawrinka a Milos Raonic.

• ATP MASTERS ŠANGHAJ •
Čína, tv. povrch, 7,655.640 dolarů
Finále:
A. Murray (2-Brit.) - Bautista (15-Šp.) 7-6(1) 6-1
Česká účast:
Berdych - 2. kolo
Rosol - 1. kolo


Po vrcholu asijské tour se turnaje definitivně přesunuly do evropských hal. V Moskvě si pro svůj druhý kariérní triumf dokráčel Pablo Carreño. Španělský tenista tak přetavil své čtvrté letošní finále ve druhý titul, když otočil finálový duel s Fabiem Fogninim.

Carreño měl přitom dvakrát v úvodu turnaje namále. Už v prvním kole vydřel výhru v závěrečném tie-breaku nad Jürgenem Melzerem. Vzápětí zápas druhého kola ve druhé sadě skrečoval Damir Džumhur. Španěl se trápil i proti domácímu Alexanderovi Bublikovi, jehož stejně jako Melzera vyřadil až po závěrečné zkrácené hře.

Snadná práce to nebyla pro Carreña ani v semifinále se Stephanem Robertem, duel musel stejně jako v prvním kole otáčet a v boji o titul proti Fabiovi Fogninimu zrovna tak.

"Když vyhrajete premiérový titul, tak je to výjimečné, ale tenhle titul je také výjimečný. V obou finále jsem prohrál první set, ale pořád jsem si věřil a dál bojoval a znovu to vyšlo," řekl Carreño.

Nenasazený Fognini byl v průběhu turnaje takřka suverénní. Nejvíce ho potrápil ve druhém kole krajan Paolo Lorenzi. Zbylá utkání proti Ricardasovi Berankisovi, Albertovi Ramosovi i Philippovi Kohlschreiberovi jasně ovládl. Ital si zahrál v Moskvě své druhé letošní finále. Na rozdíl od toho prvního v Umagu ale neuspěl.

Po měsíci postoupil do druhého kola v hlavní soutěži turnaje ATP Lukáš Rosol. Čtvrtfinálovou účast z Aucklandu a Ženevy však nezopakoval, jelikož ve druhém kole nestačil na Stephana Roberta.

Už ve druhém kole vypadl překvapivý finalista ze Šanghaje Roberto Bautista. Španěla vyřadil domácí kvalifikant Alexander Bublik a znemožnil tak Bautistovi obhajobu loňského finále.

Po turnaji v Šanghaji oznámili předčasné ukončení sezony Radek ŠtěpánekRafael Nadal. Štěpánka stále trápila záda a Španěl si vzal čas na zotavení zraněného zápěstí. Kvůli zranění levé paže ohlásil konec sezony i Jiří Veselý.

• ATP 250 MOSKVA •
Rusko, tv. povrch / hala, 792.645 dolarů
Finále:
Carreño (6-Šp.) - Fognini (It.) 4-6 6-3 6-2
Česká účast:
Rosol - 2. kolo


Po dlouhých osmnácti letech se mužský tenis vrátil do belgických Antverp. Premiérový ročník staronového turnaje ovládl Richard Gasquet, jenž ve finále porazil Argentince Diega Schwartzmana.

Gasqueta nezastavil v cestě za jeho 14. titulem Inigo Cervantes, Jan-Lennard Struff, Kyle Edmund ani jeho finálový soupeř Diego Schwartzman. Francouz podával v průběhu turnaje skvělé výkony, jediné komplikace musel řešit v semifinále proti Edmundovi.

"Jsem teď samozřejmě šťastný. Odehrál jsem tady hodně těžké zápasy a proto si titulu velmi cením," řekl bezprostředně po finále Gasquet. "Tenhle turnaj na mě udělal velký dojem a proto jsem rád, že jsem ho dokázal vyhrát. Atmosféra tu byla fantastická a moc si toho vážím," dodal Francouz.

Schwartzman sice také ztratil v průběhu turnaje jen jeden set, ale jeho duely s Nicolasem Mahutem, Taylorem Fritzem, Pablem Cuevasem i domácí hvězdou Davidem Goffinem byly daleko vyrovnanější.

Nejmenší hráč na okruhu Schwartzman neuspěl ve finále poprvé v kariéře. Pro Argentince se jednalo o druhou finálovou účast, tu první letos v Istanbulu proměnil v zisk titulu.

• ATP 250 ANTVERPY •
Belgie, tv. povrch / hala, 635.645 eur
Finále:
Gasquet (3-Fr.) - Schwartzman (Arg.) 7-6(4) 6-1


Skoro tři roky čekal Juan Martín Del Potro na turnajový triumf. Argentince neustále trápila početná zranění. A Del Potro se po únorovém návratu na tenisové kurty po operaci zápěstí svého prvního titulu dočkal ve Stockholmu, kde v hale přehrál Jacka Socka.

Del Potro to dokonce zvládl beze ztráty setu. Už na olympijských hrách, kde vybojoval stříbrnou medaili, ukázal, že se s ním musí opět počítat. Letošní návrat si navíc osladil ziskem titulu ve Stockholmu.

Argentinec nedopustil žádné drama proti Johnovi Isnerovi, Nicolasovi Almagrovi, Ivovi Karlovičovi, Grigorovi Dimitrovovi ani Jackovi Sockovi.

"V posledních dvou letech jsem se snažil vyřešit své problémy a neočekával jsem, že v tento moment kariéry získám titul," přiznal Del Potro. "Proto jsem teď tak moc šťastný, že držím tuhle trofej. Je to pro mě motivace do budoucna," pochvaloval si vítěz US Open z roku 2009.

"V tuhle chvíli vážně nemyslím na žebříček. Jen chci zlepšovat svou hru. Když jsem stoprocentně zdraví, tak vím, že umím být nebezpečný," dodal bývalý čtvrtý hráč světa, jenž se zítra v žebříčku posune z 63. na 42. místo.

Sock musel během turnaje zvládnout tři třísetové bitvy proti Malekovi Jazírímu, Dustinovi Brownovi a Alexanderovi Zverevovi. Rozhodující dějství si ušetřil jen ve čtvrtfinále proti přemožitelovi Gaëla Monfilse Gastaovi Eliasovi. Američan prohrál ve Stockholmu finále i loni, kdy mu zisk druhého kariérního titulu překazil Tomáš Berdych.

Úspěšně zvládnutou kvalifikaci měl za sebou Adam Pavlásek a los byl k němu přívětivý. Do prvního kola mu přisoudil dalšího kvalifikanta Ryana Harrisona. Český tenista však neuspěl a bitvu kvalifikantů s Američanem prohrál.

• ATP 250 STOCKHOLM •
Švédsko, tv. povrch / hala, 635.645 eur
Finále:
Del Potro (Arg.) - Sock (6-USA) 7-5 6-1
Česká účast:
Pavlásek - 1. kolo


Třetí turnaj v řadě ovládl Andy Murray. Britský tenista triumfoval i ve vídeňské hale, v níž ve finále přehrál Jo-Wilfrieda Tsongu a ještě více se přiblížil pozici světové jedničky.

Murray se trápil jen ze začátku. Proti Martinovi Kližanovi i Gillesovi Simonovi potřeboval v úvodu turnaje tři sety. Vzápětí smetl Johna Isnera a v semifinále měl volno, jelikož obhájce titulu David Ferrer se z turnaje odhlásil. Ve finále si poradil počtrnácté v řadě s Jo-Wilfriedem Tsongou.

"Dnes jsem podal na turnaji svůj nejlepší výkon. Jo bojoval statečně, v průběhu utkání se pořád zlepšoval," řekl Murray. "V posledních pár měsících se mi daří."

Tsonga přehrál Benjamina Beckera, Philippa Kohlschreibera, Alberta Ramose a v semifinále udolal v závěrečném tie-breaku Iva Karloviče. Přesto se svého prvního letošního turnajového triumfu nedočkal. Ve finále nestačil na 14 zápasů neporaženého Andyho Murrayho.

"S tímto týdnem jsem spokojený. Hrál jsem dobře. Bojoval jsem až do konce a to je pro mě nejdůležitější. Je skvělé odehrát pět zápasů v řadě takovým způsobem," uvedl Tsonga.

Nadále se nedařilo Tomášovi Berdychovi. Druhý nasazený skončil už v prvním kole na raketě Nikoloze Basilašviliho a prohrál potřetí v řadě. Druhý český zástupce Lukáš Rosol neprošel ani kvalifikací a po čtyřech letech vypadl z elitní stovky.

• ATP 500 VÍDEŇ •
Rakousko, tv. povrch / hala, 2,467.310 eur
Finále:
A. Murray (1-Brit.) - Tsonga (6-Fr.) 6-3 7-6(6)
Česká účast:
Berdych - 1. kolo


K účasti na letošním Turnaji mistrů se triumfem v Basileji přiblížil Marin Čilič
. Chorvatský tenista získal ve Švýcarsku svůj 16. kariérní titul. Ve finále si Čilič relativně snadno poradil s Keiem Nišikorim.

Čilič postupoval turnajem zpočátku bez problémů. Ve dvou setech přehrál Michajla Južného, Pabla Carreña a Marcela Granollerse. V semifinále měl však namále, narazil na rozjetého Mischu Zvereva a duel s Němcem jen tak tak otočil. Ve finále už byl Chorvat opět suverénní.

"Tohle byl pro mě hodně důležitý zápas. Začal jsem dobře a druhý set byl hodně kvalitní. Kei je výborný hráč. Ve druhé sadě si vytvořil několik šancí, které jsem naštěstí pro mě zvládl zlikvidovat," shrnul utkání Čilič.

Nišikoriho cesta do finále měla totožný průběh. Japonec zvládl bez větších komplikací duel s Dušanem Lajovičem, Paolem Lorenzim i Juanem Martínem Del Potrem. Stejně jako Čilič se nadřel nejvíce v semifinále, v němž udolal Gillese Müllera.

"Byl to dobrý týden, zahrál jsem si další finále. Ve druhém setu jsem měl i setboly, ale bohužel se mi nepodařilo ani jeden využít. Soupeř byl dnes lepší," řekl Nišikori.

Turnaj v Basileji je stále zakletý pro Stana Wawrinku. Domácí hvězda sice letos prošla do čtvrtfinále, ale v předchozích čtyřech ročnících vypadla už v prvním kole. První kolo však letos překvapivě nepřešel Milos Raonic. Nasazenou dvojku vyřadil Ricardas Berankis.

• ATP 500 BASILEJ •
Švýcarsko, tv. povrch / hala, 2,151.985 eur
Finále:
Čilič (4-Chorv.) - Nišikori (3-Jap.) 6-1 7-6(5)


Poprvé v kariéře uspěl na závěrečném turnaji Masters v Paříži britský tenista Andy Murray
a definitivně si zajistil pozici světové jedničky. Ve finále udolal ve třech setech Johna Isnera.

Murray potřeboval k usednutí na tenisový trůn finálovou účast. Brit je však skromný, a proto si rovnou došel pro titul. Už ve druhém kole se hodně trápil s Fernandem Verdaskem. Nakonec duel ale zvládl a v dalším utkání smetl Lucase Pouilleho.

Důležitý čtvrtfinálový duel měl před sebou jak Murray tak jeho soupeř Tomáš Berdych. Český tenista bojoval o šanci na postup na Turnaj mistrů a potřeboval k tomu semifinálovou účast v Paříži.

Berdych se oklepal ze série tří porážek a v prvním kole zdolal Joaa Sousu. Vzápětí dominoval v utkání s Gillesem Simonem, ale vítěznou sérii Andyho Murrayho zastavit nedokázal a definitivně tak přišel o šanci v Londýně startovat.

Murraymu pomohl k postu světové jedničky Milos Raonic. Kanaďan se totiž kvůli zraněnému stehennímu svalu před semifinálovým utkáním z turnaje odhlásil a poslal tak Brita do finále.

Andy Murray ovládl i závěrečný turnaj Masters v Paříži

V tom narazil Murray na překvapení turnaje Johna Isnera. Američan zvládl všech pět utkání. Na jeho dělový servis nedokázal vyzrát Mischa Zverev, David Ferrer, Jan-Lennard Struff, Jack Sock ani přemožitel světové jedničky Novaka Djokoviče Marin Čilič. Povedlo se to až ve finále Murraymu, jenž Isnera porazil v pohledné třísetové bitvě.

"Pro mne to byla neskutečná cesta až na vrchol. Ale že jsem teď opravdu na prvním místě žebříčku, za to musím poděkovat i svému týmu a rodině, bez nichž bych to nedokázal," řekl svěřenec Ivana Lendla.

"Chci si to hlavně užít a radovat se z nového postavení. Může to být jen na týden. Za týden na Turnaji mistrů o post jedničky můžu zase přijít a třeba už se tam nikdy nedostanu," dodal Murray.

"Dnes jsem udělal spoustu věcí správně. Myslím, že už několikrát jsem Andyho dostal do úzkých, ale nikdy jsem ho neporazil. A i to je důvod, proč je teď nejlepším hráčem světa," řekl Isner.

• ATP MASTERS PAŘÍŽ •
Francie, tv. povrch / hala, 4,300.755 eur
Finále:
A. Murray (2-Brit.) - Isner (USA) 6-3 6-7(4) 6-4
Česká účast:
Berdych - čtvrtfinále


Sezonu zakončilo osm nejlepších tenistů a párů letošního roku tradičně na Turnaji mistrů v Londýně. Tam letos poprvé v kariéře uspěla domácí hvězda Andy Murray. Brit ve finále porazil Novaka Djokoviče a upevnil svou pozici světové jedničky.

19 zápasů neporažený Murray nenašel přemožitele ani na Turnaji mistrů v Londýně a svou životní sezonu korunoval premiérovým titulem z akce pro nejlepších osm tenistů sezony.

V základní skupině přehrál Marina Čiliče, Keie Nišikoriho i Stana Wawrinku. V semifinále udolal v maratonské bitvě Milose Raonice a ve finále hladce přehrál obhájce titulu Novaka Djokoviče.

"Tohle je pro mě výjimečný den, hrát proti Novakovi v takovém zápase. Máme za sebou už spoustu grandslamových finále a další velké zápasy. Hodně z nich jsem s ním prohrál, proto mám velkou radost, že jsem dnes vyhrál. A k tomu skončit na prvním místě, takový den jsem nikdy nečekal," radoval se Murray.

I Novaka Djokoviče potrápil nejvíce už v základní skupině Milos Raonic. Jinak byl Srb proti Dominikovi Thiemovi, Davidovi Goffinovi i v semifinále s Keiem Nišikorim suverénní a vypadalo to, že by si mohl vzít tenisový trůn zpět. S Andym Murrayem ale letos podruhé z pěti utkání padl a definitivně přišel o pozici světové jedničky.

"Dnes jsme se tu stali součástí historie, bylo mi ctí být u toho. Andy je teď bezpochyby nejlepším tenistou světa. Triumf i post jedničky si zaslouží. Dnes mnohem lépe zvládal klíčové momenty, mě se nedařilo. Lépe jsem začal hrát až ke konci, ale to už bylo pozdě," komentoval Djokovič.

Už v základních skupinách skončili Stan Wawrinka, Marin Čilič, Dominic Thiem a náhradník za zraněného Gaëla Monfilse - David Goffin.

První společnou sezonu zakončili deblovým titulem z Turnaje mistrů Henri Kontinen a John Peers. Finsko-australský pár neprohrál už podesáté v řadě, když si ve finále poradil s dvojicí Raven Klaasen/Rajeev Ram.

Poprvé od roku 2010 se Turnaje mistrů nezúčastnil Tomáš Berdych. Český tenista měl v Londýně plnit alespoň roli náhradníka. Tu ale nemohl přijmout, jelikož se opět ozvaly jeho problémy se slepým střevem a česká jednička raději roli náhradníka odmítla.

• TURNAJ MISTRŮ •
Londýn, Velká Británie, tv. povrch / hala, 7,500.000 dolarů
Finále:
A. Murray (1-Brit.) - Djokovič (2-Srb.) 6-3 6-4
Kontinen/Peers (5-Fin./Austr.) - Klaasen/Ram (7-JAR/USA) 2-6 6-1 10-8
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

31
Přidat komentář
Kozoroh
http://bleacherreport.com/articles/2682240-novak-djokovic-has-already-locked-up-player-of-the-decade
Reagovat
smazaný uživatel
votom pochybuju myslym že to je zasloužení rafael víte
Reagovat
gigin
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10154645366897534&substory_index=0&id=287716002533
Reagovat
smazaný uživatel
ty perníčki sou suchí a nejde to polykad tak ja je taki vodmítam jízt když něco nemužu spolknoud tak to rači ani nejim ale mam rači když jeto hesky namočení v kočoládi akorad to nesmý bejt zas moc všeho moc škodí aji drogi škoděj ale když jih neni moc tak asy neškoděj to zaléži na uhlú pohledú a taki prioryty sou duležity a taki trenink ale ja kdybyh polikal drogi tak byh asy lez kanalama a nevystrčyl bih ani hlavu to rači spolknu kousek kočolády ta aspon neni zakazana na seznamu takže by ani nemněla škodid víte
Reagovat
smazaný uživatel
Neuvěřitelná škoda :/ ale nemá takovou ztrátu a ve stíhačce v masáku může vyhrát
Reagovat
FulnekUltras
no hlavně že jí to "myslí" politicky... ;)
Reagovat
cheeky
Co mi uteklo? Co Gabriela provedla politickýho?
Reagovat
FulnekUltras
https://www.sport.cz/ostatni/biatlon/clanek/836955-trikrat-minula-a-hodila-tygra-moc-to-mrzi-priznala-koukalova-bojkot-tumene-by-podporila.html#hp-sez
Reagovat
cheeky
Tak za to bys ji měl pochválit, ne? Když to budou všichni bojkotovat, Rusko shrábne všechny medaile
Reagovat
FulnekUltras
Místo anglosaského hrabošení mám radši spravedlnost a v tomhle konkrétním krausovsko-koukalovsko-kavárenském případě by mně úplně stačila třeba i jen špetka zdravého rozumu. Což se však od antiruských hysteriků a rádoby korektním veřejnoprávním mainstreamem už léta totálně zmasírovaných přicmrndavačů Západu za každou cenu momentálně nedá příliš očekávat.
Reagovat
EllNino
ty tvoje věty přestávám číst po 4 slovech, protože používáš pořád stejné prázdné fráze, co takhle něco svého, trochu duše do toho ;)
Reagovat
FulnekUltras
nemůžu za to, že šplechty pravičáckých demagogů se taky nijak nemění - a protože nejsem nikde veřejnoprávně organizován, můžu na ně v kterémkoliv ročním období reagovat tomu adekvátně - v tomto směru není už co nového vymýšlet ;)
Reagovat
EllNino
vždy je co vymýšlet, tímhle už nikomu strach nenaženeš :D
Reagovat
FulnekUltras
nejde o žádné nahánění strachu, ale úplně normální pravdu - a ta se nemění, ač jí pokrytci frázemi sami přetékající budou jako frázi označovat - co jim taky zbývá, když argumentovat proti se bez lhaní už nedá... ;)
Reagovat
EllNino
nevím, nerozumím tomu, politika sem nepatří, měj se hezky :) to byla spíš rada, žádnej utok
Reagovat
FulnekUltras
taky si myslím, že hlavně Gabča by radši měla pořádně střílet - a nemontovat se do věcí, ze kterých má cílený užitek někdo úplně jiný ;)
Reagovat
blixa
Co tvůj rudý zkroucený mozeček může vědět o zdravém rozumu ???!!! :D :D Jako že by ti někdo dodal ? No to by ale nepomohla špetka, lopatama by se muselo přikládat a obávám se, že labyrint tvé zrůdné zkroucenosti by ho stejně pohltil bez nějakého výsledku. Všechno marné ;-)
Reagovat
FulnekUltras
bojkoty začaly už Moskvou 1980 - a ve sportu nikdy ničemu nepomohly - a myslím, že ani jinde - tyhle teatrální výstupy pár nespokojenců s většinovým vývojem nebo jedinců, kteří na sebe potřebují za každou cenu upozornit, jsou už jen a pouze trapné...
Reagovat
blixa
Rudý zkroucený mozek by nevydýchal bojkot svých milovaných fetujích rusáčků ;-)
Reagovat
FulnekUltras
se mi zdá, že i mě už tady kdekdo "teoreticky" bojkotoval... ;)))
Reagovat
smazaný uživatel
ja sy na teoriji moc nepotrpym víte
Reagovat
gigin
všichni ze mne majú doma radost...

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/15577982_1173145139434685_6280037054070855023_o.jpg?oh=372c08d70719adc5a7b4a2c645aacee1&oe=58B2F0CD
Reagovat
a.magerova
Aaaale.... jsem frňa... perníčky nejím a na Vánoce už vůbec né... přijde mi to takové suché.... prostě, když přežíračka, tak nutno s čokoládou a krémem.... :-))

např:
http://www.zorka.estranky.cz/img/mid/659/79.-orechove-kosicky-s-parizskym-kremem.jpg
Reagovat
FulnekUltras
Když už suché, tak pořádně... ;)

http://1gr.cz/fotky/bulvar/16/081/org/REN650cbc_MICHAL20SUCHc381NEK.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
tohodlenc pána sem vyděl na nadrážý u nas htěl pomně jízdeňku tak sem rači zdrh protže sem ji uplně nahodoú nemněl po ruce víte
Reagovat
Marduch
pošli to Géniovi, ho určo potěší..
Reagovat
tito
Mně´s také udělal radost. Rozesmáto :-)
Reagovat
smazaný uživatel
pernicky taky nemusim, roztresene zdobenky mi malem srdce utrhly, ale co me stale zamestnava, je rozhodne tve mne's.. no ps.. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
vy ste sojka umýte lítad vúbec anebo chodíte rači po zemy ja kdybyh byl sojka tak bysem sy klydně zalýtal víte
Reagovat
tito
:-)
Reagovat
smazaný uživatel
pane gygyn to je moc pěkni zazdobení akorád to sou ty perníčki a kdo to bude polikad když to moc nejde votom ste asy moc nepřemejšlel ale to poznaté až to daté do pusi a vono to nepude spolknoud víte
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist