Muchová si v Indian Wells vyšlápla na Azarenkovou, Vondroušová v derby deklasovala Bouzkovou

11. 3. 2023, 21:26
Aktuality 63
WTA INDIAN WELLS - Do 3. kola turnaje WTA 1000 v Indian Wells postoupilo nakonec šest českých tenistek. Karolína Muchová se dnes v Kalifornii postarala o vyřazení dvojnásobné šampionky Viktorie Azarenkové a Markéta Vondroušová v českém derby povolila pouhé dva gamy Marii Bouzkové. Neuspěla jen Kateřina Siniaková, byť byla proti světové třináctce Beatriz Haddadové Maiaové dva míčky od výhry.
Karolína Muchová (© Profimedia)

Karolína Muchová před dvěma týdny po skalpu světové devítky Belindy Bencicové a postupu do čtvrtfinále odstoupila kvůli zranění břišních svalů z turnaje v Dubaji, o solidní formu z úvodu sezony ale nepřišla a nyní ji prodává při své premiéře na prestižním turnaji WTA 1000 v Indian Wells. 

Po úvodní výhře nad Kazaškou Julií Putincevovou, které ve třetím setu utekla ze stavu 1-4, si dnes vyšlápla na šampionku z let 2012 a 2016 Viktorii Azarenkovou. Bývalou světovou jedničku a aktuálně 14. hráčku světa porazila 7-6 6-3.

26letá rodačka z Olomouce se o sedm let zkušenější dvojnásobné grandslamové vítězce postavila na monstrózním centrálním kurtu a od začátku hrála bez ostychu. Získala první tři gamy a přestože v prvním setu prohrála devět fiftýnů po sobě a dvakrát přišla o výhodu brejku, v tie-breaku ztratila jediný míček a své sebevědomí ještě více posílila.

Statistiky zápasu
Muchová - Azarenková
5 esa 0
4 dvojchyby 6
58 %
1. podání 'in' 51 %
63 %
úsp. 1. podání 60 %
50 %
úsp. 2. podání 33 %
26 winnery 21
25 nevyn. chyby 42
5/9 brejkboly 3/6
90 celkem bodů 79
čas: 2:05

Také do druhé sady vstoupila brejkem, který neudržela. Znovu se však nenechala rozhodit, pokračovala v soustředěném výkonu, měnila rytmus hry a po více než dvou hodinách boje proměnila čtvrtý mečbol při podání soupeřky. Rodačce z Minsku oplatila porážku z jediného předchozího střetnutí, který svedly v osmifinále US Open 2020.

"Na tomto kurtu jsem hrála poprvé. Je nádherný. Jsem ráda, že jsem dostala šanci si tu zahrát a dokázala jsem postoupit do dalšího kola. Nebylo to snadné, protože docela foukalo a bylo těžké se dostat do rytmu," řekla v pozápasovém rozhovoru na kurtu Muchová, jež neprohrála pátý zápas po sobě.

Bývalá světová devatenáctka a aktuálně 76. hráčka světa Muchová si o postup do osmifinále zahraje s 26. hráčkou světa Martinou Trevisanovou (h2h 1-0), kterou před měsícem smetla v Dauhá. Italská antukářka ve svém úvodním duelu zdolala 5-7 6-1 6-2 domácí Shelby Rogersovou a přerušila sérii 5 porážek a 11 prohraných setů.

 


Markéta Vondroušová (© Profimedia)Markéta Vondroušová v Indian Wells proměnila tři ze čtyř startů minimálně v osmifinále a v oblíbené destinaci v kalifornské poušti se jí daří i letos. V prvním kole smetla 6-2 6-2 Kanaďanku Rebeccu Marinovou a dnes v utkání druhého kola nedala šanci ani krajance Marii Bouzkové, kterou deklasovala 6-1 6-1. Oběma soupeřkám nenabídla ani jeden brejkbol.

O postup již do čtvrtého osmifinále v Indian Wells se čtvrtfinalistka z roku 2019 Vondroušová utká se světovou čtyřkou Ons Džabúrovou (h2h 2-3), kterou porazila na letošním Australian Open. Tunisanka v Kalifornii ve svém prvním zápase právě od vyřazení z Melbourne zdolala 4-6 6-4 6-1 Polku Magdalenu Frechovou.

Vondroušová v Indian Wells startovala i ve čtyřhře, s krajankou  Miriam Kolodziejovou ale skončily hned v prvním kole na raketách domácích nasazených dvojek. České tenistky nestačily na elitní deblistky i singlistky Cori Gauffovou a Jessicu Pegulaovou, kterým podlehly 6-7 2-6

 


Kateřina Siniaková před týdnem v mexickém Monterrey vypadla v prvním kole po nevyužití mečbolu proti Kamile Rachimovové a dobře rozehraný zápas ztratila i v Indian Wells. Se světovou třináctkou Beatriz Haddadovou Maiaovou z Brazílie ve druhém kole vedla 7-5, 5-3 a 30-15, poslední dva míčky ale uhrát nedokázala.

26letá rodačka z Hradce Králové si s Jihoameričankou poradila loni na podzim v Guadalajaře a blízko cennému skalpu byla i v Kalifornii. Jenže když v relativně bouřlivé atmosféře kurtu číslo 9, kde fanoušci výrazně podporovaly obě tenistky, podávala za stavu 7-5 a 5-4 na postup, neuhrála ani fiftýn a frustrovaně napálila míček. V tie-breaku pak dokonce vzteky praštila raketou o kurt a musela do třetího setu.

V něm už rozjetou favoritku zastavit nedokázala. Třikrát přišla o podání, při mečbolu spáchala osmou dvojchybu a po více než dvou a půl hodinách boje prohrála 7-5 6-7 3-6. Nedokázala tak poprvé v sezoně porazit hráčku Top 20 a postupem do 3. kola vyrovnat své maximum z roku 2018.

45. singlistka a nejlepší deblistka světa Siniaková v Indian Wells pokračuje alespoň jako favoritka ve čtyřhře. S Barborou Krejčíkovou v prvním společném vystoupení od triumfu na Australian Open smetly 6-1 6-2 dvojici Veronika Kuděrmetovová a Ljudmila Samsonová a neprohrály už 13 setů v řadě.


Do třetího kola dvouhry se tak dostalo šest z devíti českých nadějí. Muchová a Vondroušová navázaly na páteční postupy Petry Kvitové, Barbory Krejčíková, Karolíny Plíškové a Lindy Noskové. Vypadly pouze Bouzková po duelu s krajankou, Linda Fruhvirtová po nevyužití mečbolu a Siniaková, jež byla dva míčky od postupu.

Haddadová Maiaová se ve třetím kole utká s vítězkou předloňského US Open Emmou Raducanuovou. 20letá Britka přehrála 7-6 6-2 nasazenou Polku Magdu Linetteovou a poprvé od loňského září postoupila na jednom turnaji přes dvě soupeřky.

Šwiateková suverénně vykročila za obhajobou titulu
Iga Šwiateková v šestém z deseti posledních zápasů nadělila soupeřce kanára. Za obhajobou titulu v Indian Wells světová jednička vykročila drtivou výhrou 6-0 6-1 nad domácí Claire Liuovou, když jediný game ztratila až po nevyužití mečbolu za stavu 6-0 a 5-0.

"Vrátit se sem po loňském skvělém výsledku je úplně něco jiného. Chtěla jsem trochu zvednout energii své hry, protože nejtěžší je, když jde všechno podle představ. Claire v závěru využil momentu kdy jsem nehrála tak agresivně, ale jsem ráda, že jsem to nakonec dokázala rychle ukončit," komentovala Šwiateková, jež zaznamenala 15 winnerů. Soupeřka udělala jen 9 nevynucených chyb, ale k dalším 25 ji Polka donutila svou hrou.

V dalším zápase 21letá Polka narazí v duelu grandslamových šampionek na vítězku z roku 2019 Biancu Andreescuovou
(h2h 1-0). Kanaďanka ve svém úvodním vystoupení zdolala 4-6 6-4 6-3 domácí Peyton Stearnsovou a přerušila sérii tří porážek. 



Vítězka loňského Wimbledonu Jelena Rybakinová na úvod zdolala ve dvou tie-breacích domácí vítězku Australian Open 2020 Sofii Keninovou a úspěšně vykročila za obhajobou loňského čtvrtfinále a bojem o udržení pozice v Top 10.

"Jsem opravdu šťastná, že jsem vyhrála ve dvou setech. Podmínky byly náročné, hodně foukalo. A ona v některých momentech hrála vážně dobře," komentovala Rybakinová. "Mým cílem je hrát dobře hlavně na těchto velkých turnajích, a samozřejmě na grandslamech. Cíle mám vysoko, takže musím tvrdě pracovat," dodala sebevědomá Kazaška.

V dalším kole finalistka letošního Australian Open Rybakinová narazí na neoblíbenou Paulu Badosaovou, s níž
prohrála 4 z 5 vzájemných duelů. Španělka si poradila s krajankou Nuriou Párrrizasovou a ukončila dva měsíce dlouhé čekání na výhru.



Domácí Bernarda Peraová udolala po více než třech hodinách boje 2-6 7-6 7-6 dvanáctou nasazenou Ljudmilu Samsonovovou, byť prohrávala 2-6 a 1-3 a v tie-breaku druhé sady čelila třem mečbolům. Hráčku Top 20 porazila teprve počtvrté v kariéře.

Ve třetím kole se 28letá Američanka Peraová utká s Rumunkou Soranou Cirsteaovou (
h2h 0-0), která vzdala domácí Madison Keysová.

• WTA 1000 INDIAN WELLS •
USA / Kalifornie, tv. povrch, 8.800.000 dolarů
sobotní výsledky (11. 03. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Muchová (ČR) - Azarenková (14) 7-6(1) 6-3
Vondroušová (ČR) - Bouzková (28-ČR) 6-1 6-1
Haddadová Maiaová (13-Braz.) - Siniaková (4-ČR) 5-7 7-6() 6-3
Džabúrová (4-Tun.) - Frechová (Pol.) 4-6 6-4 6-1
Garciaová (5-Fr.) - Gálfiová (Maď.) 6-1 6-7(4) 6-4
Kasatkinová (8) - Mariaová (Něm.) 6-2 6-1
Rybakinová (10-Kaz.) - Keninová (USA) 7-6(6) 7-6(5)
Peraová (USA) - Samsonovová (12) 2-6 7-6(8) 7-6(6)
Cirsteaová (Rum.) - Keysová (19-USA) 6-1 / skreč K.
Raducanuová (Brit.) - Linetteová (20-Pol.) 7-6(3) 6-2
Badosaová (21-Šp.) - Parrizasová (Šp.) 6-2 7-5
Trevisanová (23-It.) - Brengleová (USA) 5-7 6-1 6-2
Gračovová (-) - Martičová (25-Chorv.) 6-3 6-2
Fernandezová (30-Kan.) - Navarrová (USA) 6-2 6-4
Andreescuová (32-Kan.) - Stearnsová (USA) 4-6 6-4 6-3
• Čtyřhra - 1. kolo •
Krejčíková/Siniaková (1-ČR) - Kuděrmětovová/Samsonovová (-) 6-1 6-2
Gauffová/Pegulaová (2-USA) - Kolodziejová/Vondroušová (ČR) 7-6(5) 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

63
Přidat komentář
Fandina
super. Občas jsem na ně koukla a Muška výborně. Tak jen tak dál!!! smilesmilesmile
Reagovat
turista
Muška super!
Reagovat
vladka
Super, vymazala hekalku smilesmilesmile
Reagovat
tommr
jsem rád že se ta smolná prohra s BHM nepromítla do Katčina výkonu v deblu a že KrejSi nebezpečný Rusky jednoznačně přejely ... smile
Vypadnutí Katky v singlu by naopak mohlo KrejSi posílit v deblu. Přinejmenším si teď můžou deblový zápasy plánovat jen podle singlovýho programu Báry ...
Reagovat
GaelM
V tomhle naštěstí u KrejSi nebývá problém, zrovna Katka je v deblu úplně jiná hráčka.

Myslíš že si hráčky můžou plánovat kdy budou hrát debla podle singlového programu? Asi k tomu organizátoři přihlížejí, ale mluvit do toho imho moc nemůžou...
Reagovat
tommr
no hlavně k tomu musí přihlížet organizátoři a plánovat zápasy tak aby měly hráčky mezi singlovým a deblovým zápasem dostatečný odpočinek. Pokud některá hráčka ze singlu vypadne je to plánování pak podstatně jednodušší ...
Reagovat
steve79
Tsipsipas out. Ja se v tomhle hraci nevyznam.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
prohrála tím, že místo aby se na dopodávání těšila, tak se ho zalekla.

Ale já Katku stejně za první dva sety pochválím, protože takhle dobře hrála naposledy možná proti Caroline. Poslední game zkrátka nepadly ty lajny, co celou dobu předtím a Hadí Mája, nutno říci, uhrála koncovku bravurně.

Tady asi nic jiného než mentální kouč nepomůže. Singl je i v tomto přeci jen něco jiného jiného než debl.
Škoda šance, ale zas budou další na nadcházejících turnajích.smile
Reagovat
Ela-fon-isi
smile.
Reagovat
Mony
Zrovna Katka, která hrála stovky vypjatých STB, mentalniho kouče?..Mela dlouho mozna jeste ma Sukovou...Vždyť na Maju nemela žádnou zbraň.. Do půlky Maja trochu pomohla, pak jen vracela, a ukázalo se to účinnější.Proste je z Maji, stejně jako z Kalininy špičková obranarka. To bys mohl posílat mentalniho kouce také Linde F.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A to si myslíš, že ho Linda nebude časem potřebovat?smile
A jak jsem psal - debl a singl bych v tomhle rozhodně nesrovnával. A zradila ji hlava, když zápas nedopodávala? Zradila.
BHM je agresivnější, ale dá se říci, že obě jsou velmi solidní obranářky. S tím, že na ni Katka nemá zbraně nesouhlasím.
Reagovat
Mony
A jo, byly chvíle, kdy ji to tam padalo, pak to nevychazelo a zalekla se..Já už tam v tom 3.setu vydel bezradnost jako u Marusky nebo Lindy F. Linda alespoň měla brejk v zádech, zase ale bez servisu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
přestala si tolik věřit. To, že jí tam ty lajny nebudou padat věčně, s tím bylo dobré se smířit.
Mája se naopak hecovala, i když visela na nitce.
Ale jinak pěkný zápassmile
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
EllNino
Ale chybělo malinko a bylo jich tam 8 :/ Katka a Linda to pěkně zmršily ...

Celkově ale super výsledky, ani ve 3. kole nebudou holky bez šance, zejména Bára Krejčíková a Muška mají určitě hratelný los ...

Petra s Karolínou mají soupeřky podobné úrovně, jako jsou momentálně ony, možná spíše lepší, a tak budou postupy spíše překvapením ...

Markéta ještě čeká na soupeřku, ale s formou, kterou tu má, se nemusí bát ani Frech, ani Jabeur ...

A Linda si vyzkouší velký kurt, zřejmě centr, a domácí hvězdu může klidně potrápit ...

Tak good luck smile
Reagovat
lenka258
Jj, Péťa s Karolínou to mají otevřené, ale né úplně jednoduché...
U Péti s Ostapenko je to většinou velmi rychlá hra, max na tři míče.
Reagovat
Dobry-den
Katku jsem se chystal dneska pochválit, jak to skvěle zvládla, hrála s kontrolovanou agresivitou s minimálním množstvím chyb a ona to za minutu dvanáct celé spláchla do haj... smile

Ani dnes jsme se tedy neobešli bez tradičního českého kolapsu...smile
Reagovat
frenkie57
No je to škoda, měla BHM na lopatě, vlastně na raketě. Ale holt ta labilní hlavinka zase zapracovala.
Reagovat
frenkie57
byla docela kritická, kdyby jí Káťa nezískala, myslím, že už by bylo po zápase. takhle tam ještě nějaká šance je.
Reagovat
EllNino
smilesmile
Reagovat
frenkie57
Jsem to ale naiva. Nevěděl jsem, že Katka nastupovala do třetího setu už s porážkou v hlavě.smile
Reagovat
Mony
Ve 3. setu, když už jsou nasazené favoritky rozehrané, je šance menší. To bylo i s
Lindou N..Navíc Mája se rozhodla jen vracet a šekat na chyby, to funguje.
Reagovat
Dobry-den
To je koncert. 6 UE v tajbrejku. smile
Reagovat
com
Machač by mel Kačenu poradne profackovat za tu koncovku druhyho setu smile
Reagovat
EllNino
Tak to bohužel dopadá, když je servis nevýhodou
Reagovat
EllNino
Ach bože
Reagovat
SpacialRecognition
u Kateřiny navíc hlava.
Reagovat
com
tak kazda nemuze byt Ace Queen smilesmile
Reagovat
frenkie57
tak alespoň ten TB, plís!
Reagovat
tommr
od stavu 5:3 30:15 ve druhým setu se Katka zase jednou psychicky úplně rozložila ... smile
Reagovat
frenkie57
Ona na ty koncovky zápasů prostě nemá dost pevnou hlavu. Škoda. Neco mě říká, že si Hadí Májá ve třetí setu už pohlídá. Rád se budu mýlit.
Reagovat
frenkie57
to má ve svých rukou. Držím palce!smile
Reagovat
EllNino
smile
Reagovat
zfloyd
nemohla to mít prostě tak jednoduchý smilesmile
Reagovat
frenkie57
jj, některé věty vyzní docela úsměvně.smile
Reagovat
GaelM
V rukou to měla vždycky, ale v hlavě je to horší smile
Reagovat
zfloyd
a opět už je dopodávat smile
Reagovat
tommr
Katka bude podávat na zápas. Snad to zvládne ...
Reagovat
com
nezvladla smile
Reagovat
tommr
tak bohužel to skončilo totálním fiaskem ... smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Máš tommrovat a ne spekulovat, jestli to zvládne smile Taky jsi nebyl stopro ve forměsmile
Reagovat
aligo
Fakt mě překvapilo, že Muška letos hraje v IW poprvé
Reagovat
frenkie57
poslední míč sedmé hry byl úpa supa!smile
Reagovat
zfloyd
má dneska holt formu smilesmile
Reagovat
com
bude zase nadelovat kanara/kanary smile Uz je to trapne smile
Reagovat
zfloyd
a brejk je zpět smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Hadí Mája se zrestartovala...smile
Reagovat
tommr
Katka zatím hraje překvapivě dobře ... smile
Doufám že jí to vydrží až do konce zápasu a že si to zase ve druhým setu nepokazí ...
Reagovat
com
Brazilka prestala zobat a hned je to znat na jeji hre smilesmile Kacena to ma dneska v kapse smile
Reagovat
tommr
nejásej předčasně. Katka pojem snadná výhra vůbec nezná ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak tak
Reagovat
frenkie57
No opravdu, je to úplně jinej tenis než předtím. Teď rebrejkla Maiu a tím zůstala v kontaktu. Takže uvidíme, co bude dál.
Reagovat
tommr
každá výhra potěší, ale výhra nad Azarenkou potěší dvojnásob ... smile
Potěšující je i to že v příštím kole na Mušku čeká mnohem snadnější soupeřka takže postup do osmifinále je velmi reálnej ...
Reagovat
dadaft
Dobrý, spokojenost, Vika sem tam nabídla chybu, ale rozhodně to nebylo zadarmo. Místy úžasné výměny. Kdybych měl hledat hnidy, tak první set se dal získat lehčeji, ale celkově prostě dobrý....
Reagovat
com
misto dvou hodin, mohla hrat tak hodinu a pul.. Takhle to zas nerozdejcha a odstoupi smile
Reagovat
dadaft
nestraš
Reagovat
Vlk-v-trave
Muchová hraje IW vůbec poprvé v kariéře, větr jak hovedo, míče pucky,,,nejen poprvé v kariéře na turnaji, ale i na tom hlavním kurtu, kde byla její soupeřkou dvojnásobná vítězka IW. GS vítězka,,,která to tam zná jak staré boty a letos hraje dobře...

Výsledek nadstandartní, parádní...:) Jasný BigUpset.
Reagovat
EllNino
Muška a Markéta mě dneska naprosto nadchly :))

A Kaťuša má dneska taky svůj den :)
Reagovat
frenkie57
Esem proměňuje hned první setbol. zatím fakt dobrý.smile
Reagovat
EllNino
Perfekt :) Po trápení s Putinou teď výborný výkon a za odměnu třetí kolo proti Brengle/Trevisan - to se zkrátka musí využít :))
Reagovat
vergus
Za odměnu vítězka předčasného finále Brengle/Trevisan? smile
Reagovat
Dobry-den
Markéta podala profesorský výkon a může tak dále pracovat na svém návratu do top 100. smile
Sedí jí to tu, šanci má i proti Ons, pokud ta tedy vůbec postoupí, letos nějak není fit...

Na Marii byl smutný pohled, nevím, jestli už někdy takovýto výprask schytala, ale nefunguje jí vůbec nic a nemám nejmenší ponětí proč. smile
Reagovat
turista
Marii se prostě aktuálně nedaří. Potřebovala by se už odrazit ode dna.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist