Rok odchodů. S tenisem letos skončily tři bývalé světové jedničky

5. 12. 2012, 09:35
Stalo se... 28
Ještě téměř měsíc mají tenisté na to, aby oznámili, že letošní sezona byla jejich poslední. I kdyby už ale žádné další 'sbohem' nepřišlo, budou mnozí fanoušci na tento rok vzpomínat jako na ten, v němž se s profesionálním tenisem rozloučilo několik velkým jmen. Pojďme si je připomenout.
Kim Clijstersová

V roce 2012 toho už příliš odehrát nestihl, chilský tenista Fernando González totiž po pouhých pěti týdnech oznámil, že letošní sezona je pro něj poslední. Když v následujícím měsíci prohrál v Miami s Francouzem Mahutem, rozloučil se s profesionálním tenisem hráč, který za 13 let stihl vyhrát jedenáct turnajů, získat kompletní sbírku olympijských medailí (zlatou ve čtyřhře a ty méně cenné v singlu) a dostat se na pátou příčku světového žebříčku. Ať už na Chilana vzpomínáte jako na tenistu s nepříjemnou olympijskou kaňkou, nebo jako na hráče s možná nejlepším forhendem své generace, je jisté, že svou stopu v tenisové historii zanechal.

Mezitím, co se González chystal na svou floridskou derniéru, stihl tenisový kolotoč opustit další Jihoameričan. Argentinec José Acasuso svým oznámením takový rozruch nezpůsobil, přeci jen rovněž od roku 1999 stihl vyhrát "jen" tři tituly (úspěšnější byl v deblu s pěti turnajovými trofejemi) a vyšplhat se v žebříčku na 20. místo. Titulky v argentinských novinách mohly být výraznější, kdyby se Acasuso stal národním hrdinou ve finále Davis Cupu v roce 2008. Neměl k tomu vůbec daleko: za stavu 2:1 pro Španěly zaskočil za zraněného Juana-Martína del Potra a nad Fernandem Verdaskem vedl 2:1 na sety. Závěr utkání, které mohlo finálový duel Davis Cupu poslat do pátého zápasu (a v něm by byl David Nalbandian proti Španělu Lópezovi rozhodně favoritem), ale Acasuso nezvládl a Argentincům se tak sen o trofeji znovu rozplynul...

Zatímco José Acasuso to štěstí neměl, Chorvat Ivan Ljubičič svou kariéru v dubnu ukončil jako daviscupový vítěz. Úspěch z roku 2005 (úderná jednotka Ljubičič/Ančič tehdy porazila Slovensko 3:2 na zápasy) je jen jedním z mnoha, kterých sympatický tenista od roku 1998 dosáhl. Rodákovi z Banja Luky se tradičně dařilo v halách, ve kterých získal šest titulů a o mnoho dalších bojoval ve finále. Bronzový medailista z Atén se v pořadí ATP dostal nejvýše na 3. místo a v 31 letech získal svůj nejcennější turnajový titul, když nenašel přemožitele v Indian Wells.

Také Arnaud Clément ještě zažil slavnou éru Peta Samprase a Andre Agassiho, a zvlášť na druhého jmenovaného určitě nevzpomíná rád. Ve 23 letech byl totiž Francouz blízko životnímu výsledku, když na Australian Open prošel až do finále. Na cestě do něj porazil mimo jiné Rogera Federera nebo Jevgenije Kafelnikova, na Agassim si ale ve finále vylámal zuby. Tenista, kterého jsme kvůli jeho oční vadě vídávali téměř vždy jen v typických brýlích, už poté nikdy tak blízko grandslamovému triumfu nebyl - tedy ve dvouhře. Někdejší desátý singlista světa se dočkal ve čtyřhře, když po boku krajana Llodry triumfoval v roce 2007 ve Wimbledonu.

"Nejtěžší kalibry" si letošní loučení naplánovaly na přelom léta a podzimu. Bývalá světová jednička Kim Clijstersováv květnu avizovala, že jejím posledním turnajem bude US Open, a tam dala profesionálnímu tenisu sbohem v utkání s Laurou Robsonovou. Trochu symbolicky - stále ještě osmnáctiletá Robsonová totiž patří mezi nejslibnější jména nastupující generace.

Co napsat o sympatické Belgičance a neopakovat mnohokrát opakované? V uplynulých pěti letech měl ženský tenis několik královen, které už dost možná skončily nadobro (Dinara Safinová), nebo svými výkony světové jedničky v současnosti ničím nepřipomínají (srbské duo Ivanovičová-Jankovičová). Kim Clijstersová patřila mezi nejužší elitu dlouhé roky: už v roce 2001 byla v grandslamovém finále, o dva roky později se stala nejlepší tenistkou světa, za další dva roky získala první grandslamový titul a po svém velkém comebacku v roce 2009 už jako matka dcery Jady triumfovala na turnajích velké čtyřky ještě třikrát. Tak vypadá životopis opravdové šampionky.

US Open ovšem nebyl rozlučkovým turnajem jen pro ni. Zatímco belgická tenistka připravila fanoušky na svůj odchod tři měsíce předem, v případě Andyho Roddicka to byl blesk z čistého nebe - tím spíš, že po mizerném období přišly dva tituly v rozmezí jednoho měsíce, byť na menších turnajích. "Přemýšlel jsem nad tím od začátku sezony, že by to mohlo přijít na tomto turnaji. Když jsem hrál první kolo, už jsem si byl jistý," vysvětlil v den svých 30. narozenin bývalý nejlepší tenista světa a vítěz US Open z roku 2003. O týden později Roddick v utkání s Juanem Martínem del Potrem dobojoval a emotivně se rozloučil se zaplněným stadionem v areálu Flushing Meadows.

A ani to nebylo poslední rozloučení někdejší světové jedničky v letošní sezoně. Krátce po skončení US Open oznámil své rozhodnutí pověsit raketu na hřebík Španěl Juan Carlos Ferrero. Elegantní hráč přezdívaný "Moskyt" se do tenisové historie zapsal především v roce 2003, kdy zvítězil na Roland Garros a nedlouho poté definitivně sesadil z tenisového trůnu Andre Agassiho (aby ho krátce nato vystřídal Roddick). Fanoušky si ale Ferrero získával už na přelomu tisíciletí, kdy jeho souboje s Gustavem Kuertenem byly tím nejlepším, co tehdy bylo na antuce k vidění. A vyhrávat nezapomněl ani v posledních letech své kariéry, přestože ho pronásledovala zranění.

Stejně jako Juan Carlos Ferrero, i Gisela Dulková hrála v letošní sezoně jen sporadicky, a ani ve čtyřhře už si Argentinka příliš úspěchů nepřipsala. Přitom hlavně díky deblovým úspěchům si ji budou fanoušci připomínat; zřejmě nejlepší krok své kariéry Dulková udělala, když se dala dohromady s kamarádkou Flavií Pennettaovou, se kterou v roce 2010 vyhrála Turnaj mistryň a několik měsíců nato i Australian Open. "Rozhodla jsem se skončit proto, že mám teď jiné priority, na které se chci soustředit. Nemůžu už tak přinášet oběti, které jsou nutné, když chcete být tenisovým profesionálem," oznámila minulý měsíc argentinská tenistka, která během své kariéry získala čtyři singlové a 16 deblových titulů.

Jihoameričany to začalo a Jihoameričany to - zatím - také končí. Tento týden dal tenisu sbohem krajan Gisely Dulkové Juan Ignacio Chela, vítěz šesti titulů (pokaždé na antuce), ale také kontroverzní hráč, který byl v roce 2001 potrestaný za užití steroidů. "Po mnoha letech bylo načase začít novou životní etapu," vysvětlil na svém twitteru Argentinec. Snad v ní on i všichni ostatní budou stejně úspěšní, jako byli v té tenisové.

Komentáře

28
Přidat komentář
smazaný uživatel
Netušil jsem, že to někdy řeknu, ale... Chtěl bych být Rogerem Federerem! :D
https://pbs.twimg.com/media/A9dDOYtCcAEf5d5.jpg
Reagovat
Heather_Fedex
;)) uz ti tam chybi jedine anicka ze, monty?
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Hrají Tipsarevič-Bahrami, a Simon-Moya. Docela vtipný :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Když už jsme u těch exhibic, tak tady je program jedné hodně aktuální, která se uskuteční v brazilském Sao Paulu. :)

6. 12. (22:30): Bryan/Bryan - Melo/Soares
7. 12. (00:30): Roger Federer - Thomaz Bellucci
7. 12. (22:30): Maria Sharapova - Caroline Wozniacki
8. 12. (00:30): Jo-Wilfried Tsogna - Thomaz Bellucci
8. 12. (22:30): Victoria Azarenka - Serena Williams

Nevím, jestli ty časy souhlasí. Opsal jsem je ze stránek Tipsportu... Jestli jo, tak bych se chtěl určitě podívat na oba ženské zápasy. :)

A tady máme všechny účastníky exhibice (když si zvětšíte ten obrázek)... :)
http://carolinewozniacki.dk/caro-heads-to-brazil/
Reagovat
smazaný uživatel
Po americké šňůře jsem nemohl večer usínat, ajk jsem zvyklý. Tak jsem dělal na rozšíření firefoxu, které mi ukazuje nové příspěvky. Máte o něj někdo zájem?
Reagovat
smazaný uživatel
Co to dělá.
https://dl.dropbox.com/u/20628614/extension/hlavniStrana.png
https://dl.dropbox.com/u/20628614/extension/clanek.png
Reagovat
gigin
Ano.
Reagovat
tedi
Rozhodne ano.
Reagovat
smazaný uživatel
to je naprosto super vychytávka!!! To chci taky :)
Reagovat
smazaný uživatel
Takže jsem to sbalil a zatím je si to rozšíření stáhněte z
https://dl.dropbox.com/u/20628614/extension/tenisportal-plus.xpi

Vím o pár nedostatcích, ale nevím jestli najdu do konce roku pár hodin, abych je opravil(zobrazují se i moje komenty, nový článek nemá zvýrazněné komenty).

Zatím je taková instalace, protože proces zveřejnění doplňku na stránkách firefoxu není zrovna jednoduchý a rychlý. Plánuji nějaká vylepšení, musím trochu proniknout do zakoutí firefoxu.

Jen mi prosím nepište, co by se tam hodilo. Nápadů má každý ;-) (i já) dost, jenom je pak realizovat :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Je to tady samý OT, takže se přidám. :D Sice nejsem golfista, ale takovou múzu bych taky bral... :)

http://isport.blesk.cz/clanek/ostatni-golf/134381/hvezdny-sportovni-par-sladka-caroline-je-pro-mcilroye-muzou.html
Reagovat
smazaný uživatel
No, podle toho článku, prý Lindsey chodí s Tigerem, tak to máme asi další tenisovo - golfový pár :-)?
Reagovat
smazaný uživatel
Jéé, já si hned po odeslání uvědomila, že Lindsey není tenistka :-))))
Reagovat
smazaný uživatel
To víš, nezajímám se jenom o tenistky. :D Každopádně Lindsey je velkou fanynkou tenisu (a hlavně Rogera Federera), takže nějaký vztah k tomu určitě má. :) Jinak v tom titulku se spekuluje, že spolu možná chodí, ale v samotném článku je to uvedené na pravou míru...

"Jsme jen dobří přátelé. Potkala jsem Tigera na jaře na akci jeho nadace, zůstali jsme v kontaktu. Chtěl jet na prázdniny se svými dětmi a ptal se, zda bych mu mohla pomoci zajistit lyžařského instruktora. Doporučila jsem mu svého bratra Reeda. Ten odvedl dobrou práci. Děti se bavily a Tiger taky," vysvětlovala Vonnová ve svém sloupku pro Denver Post.

Jinak tuto zprávu o možném vztahu Lindsey a Tigera zveřejnil taky bulvár Aha (odkaz níž) a pár lidí mi říkalo, že to proběhlo i ve sportu na Nově... Prostě samá bulvární média. :D
http://www.ahaonline.cz/clanek/sport/81013/vonnova-a-woods-klofnul-chlipny-golfista-naruzivou-lyzarku.html

Mě tohle nechává úplně klidným. Jakmile se Lindsey rozvedla, tak ji pořád s někým spojujou a zatím to ještě nikdy nebyla pravda. Tiger nebo Tim Tebow (hráč amerického fotbalu) jsou její přátelé, ale jak sama Lindsey uvedla, láska v tom opravdu není. :) Tiger už je asi čtvrtý partner, o kterém se spekulovalo v médiích... Ale to už je všechno napsané v tom článku na isport.cz. :)

Jinak Lindsey se minulý týden v Lake Louise výborně zadařilo, tak snad to bude pokračovat i ve Svatém Mořici. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Donna Vekič bude startovat na AO!!! Ihned v hlavní losu!!! Cant wait
Reagovat
smazaný uživatel
Taky se těším! :) Doufám, že Donna nedostane do 1. kola žádnou z mých favoritek...
Reagovat
dadaft
tak teď jsem si pustil předposlední Mats Point, věnovaný uplynulému ročníku WTA.
ne že by tam Mats říkal něco nového - ale je to skvěle udělané.
třeba mečbol zápasu, kdy Marion Bartoliová ukončila šňúru 28mi vyhraných zápasů Azarenkové v řadě je podkreslen tranceovou hudbou a robotický hlas sděluje:
..... epic ........ battle ........ is ...... ended. ))
nebo je tam krátký rozhovor se Sloane Stephensovou. typická praštěná mlaďoška. zajímavost - před zápasy jí vajíčka. ))
.............
........
...
Reagovat
smazaný uživatel
Ten pořad jsem neviděl... Jsem rád, že Vice přidáváš, ale těch zápasů bylo 26. :) Sloane Stephens je sympatická a hlavně hezká. :)
https://twimg0-a.akamaihd.net/profile_images/2807097667/3b1dbfe3797de27575e80f78fc793a0e.jpeg
Reagovat
smazaný uživatel
Snad by se to mělo dnes odpo opakovat, je to v programu, tak se podívám, díky za upozornění, jinak bych se asi nedívala.

Monty, souhlas, Sloane je mi hodně sympatická :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Taky se od šesti podívám na Eurosport, i když teď mám zatím jenom německou verzi...
Reagovat
smazaný uživatel
Na Eurosportu dali přednost nějakému kulečníku... :(
Reagovat
smazaný uživatel
Noo ani si neviem predstavit sak ma asi porazi ked raz pride ta chvila ked s tenisom skoncia Rafa, Fedex, Novak, Masha noo potom ma asi porazi.
Reagovat
tommr
z našich hráček jsem zvědavej hlavně na Ivetu Benešovou. Lonská sezona se jí vůbec nevyvedla hlavně díky zranění ramene a tenis jí očividně moc nebavil - je proto otázka jestli se ještě k tenisu vůbec vrátí ... :)
V poslední době nebylo moc slyšet ani o Kuznetsovový a Zvonarevový. Vůbec by mě proto nepřekvapilo kdyby některá z nich oznámila konec kariéry ... :)
Reagovat
Fandina
Doufám, že se Iveta vrátí. Letošní začátek roku v Brisbane čtvrtfinále s Kim a na AO osmifinále s Vikou, pak třetí rozhodující bod ve fedu se Sabine a zase s ní osmifinále Dubaj a v Maimi třetí kolo LiNa. Pak to rameno, tak snad bude Ivet pokračovat a nesmíme zapomenout na čtyřhru, byla by škoda, kdyby Ivet končila. Tak ještě hraj Ivet. Hezky se na tvou chytrou hru a šikovnou levačku kouká.
Reagovat
smazaný uživatel
Bohužel s Ivetou to pořád nevypadá dobře. Jinak ze všech australských turnajů se už odhlásila Barbora Strýcová. Ví někdo proč?
Reagovat
tommr
to je zajímavá informace. U Báry bych si tip, že má nějaký psychický trable - už se to na ní dost projevovalo i letos ...
Blbý je, že pokud Iveta a Bára nenaskočí do okruhu hned zkraje sezony tak se dá čekat, že brzo vypadnou z první stovky a případnej návrat pak budou mít o to těžší ...
Reagovat
smazaný uživatel
Skoro som zabudol na Fernandove forehandy..Potom som si pustil video a rýchlo som si spomenul :))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist