Turnaj šampionek: Ivanovičová a Halepová začaly suverénně, Kirilenková vzdala po pěti gamech

29. 10. 2013, 18:36
Aktuality 46
V Sofii dnes odstartoval již pátý ročník Turnaje šampionek. V prvním zápase se utkaly hráčky, které v Sofii startují díky divoké kartě, a dvojnásobná vítězka turnaje Ana Ivanovičová v něm nedala šanci domácí Cvetaně Piroňkovové. Další zápas se v Sofii nedohrál, Ruska Kirilenková za stavu 0-5 utkání s Francouzkou Cornetovou vzdala a z turnaje odstoupila.
Ana Ivanovičová (© sofia-tennis.bg)

Duel dvojnásobné šampionky turnaje v Sofii Any Ivanovičové proti domácí Cvětaně Piroňkovové dnes odstartoval již pátý ročníku Turnaje šampionek, který je posledním turnajem sezony pod záštitou WTA.

Bývalá světová jednička měla zápas, který trval pouze 57 minut pod kontrolou od prvního do posledního míče. Domácí tenistka nenacházela na agresivní hru Srbky odpověď a v úvodní sadě neuhrála ani jednu hru. Ve druhém setu sice Bulharka dvě hry získala a dostávala se více do výměn, na výborně hrající Ivanovičovou to ale nestačilo.

Srbka se po jasném vítězství 6-0 6-2 ujala vedení ve skupině Sredetz a udělala tak první, velice důležitý krok k postupu do semifinále.

"Nebylo lehké hrát první zápas na turnaji proti hráčce, která je tady doma a má tu velkou podporu fanoušků. První zápas na turnaji je vždy náročný, ale já musím říct, že jsem si to dnes moc užila," komentovala šampionka zdejšího podniku z let 2010 a 2011.

"Snažila jsem se být na kurtě soustředěná a chtěla jsem hrát svou hru, což se mi povedlo. Moc dobře jsem servírovala a ve hře jsem byla aktivní. Jsem s dnešním výkonem opravdu spokojená."

Loňská semifinalistka Piroňkovová tak turnaj v domácí metropoli nezačala zrovna nejlépe, nicméně šanci na postup mezi kvarteto nejlepší má stále. Ještě jí (stejně jako Ivanovičovou) čeká utkání proti zbývajícím dvěma tenistkám ve skupině Sredetz - Samanthě Stosurové a Jeleně Vesninonové.

"Dnes to rozhodně nebyl můj den, nehrála jsem vůbec dobře. Ana hrála agresivně, takže to nebylo vůbec lehké. Nemohla jsem najít rytmus, Ana mi to prostě nedovolila," komentovala zápas domácí tenistka, která je momentálně až na 119. místě v žebříčku WTA.

"Byla jsem před zápasem dost nervózní, protože to byl zase po dlouhé době první zápas před domácím publikem, takže ani to mi moc nepřidalo. Jsem zklamaná, ale mám šanci to napravit, takže věřím, že další zápas bude lepší."

Kirilenková kvůli zranění odstoupila
Maria KirilenkováVe druhém zápase letošního ročníku se představily Maria Kirilenková a Francouzka Alizé Cornetová, diváci si ale příliš tenisu neužili. Sedmadvacetiletá Ruska, jež soutěži v bulharské Sofii dala přednost před finále Fed Cupu, už za stavu 0-5 v prvním setu vzdala kvůli zranění kotníku. Francouzka tak 'vyhrála' i čtvrtý vzájemný souboj.

"Bohužel musím oznámit, že na Turnaji šampionek pokračovat nebudu. Před dnešním zápasem jsem problémy neměla, ale dnes jsem si otočila koleno a ucítila jsem strašnou bolest," řekla Kirilenková, jež minulý rok z Turnaje šampionek odstoupila po druhém zápase kvůli nemoci. Letos skončila už po pouhých pěti odehraných gamech.

Kirilenkovou v dalších dvou zápasech zastoupí náhradnice Elina Svitolinová z Ukrajiny.

Dnešní program zakončil duel nasazené jedničky Simony Halepové s Anastasií Pavljučenkovovou, jež rovněž o víkendu odmítla reprezentovat ve Fed Cupu. Po prvním zápase se ale Rusčiny vyhlídky na postup do semifinále snížily, neboť s rumunskou tenistkou prohrála hladce dvakrát 3-6.

Dvaadvacetiletá Halepová, která letos vyhrála celkem pět turnajů, měla zápas pod kontrolou. V úvodu sice neudržela vedení 3-1, pak však získala 8 z 9 gamů a o osudu utkání rozhodla. Ve druhé sadě ještě po ztrátě servisu dovolila soupeřče snížit, žádné drama se však nekonalo.

"Hrál jsem velmi agresivně a celkově to byl dobrý výkon. Jsem moc ráda, že tady můžu hrát," řekla Halepová. "Na konci druhého setu jsem trochu ztratila koncentraci, zatímco Pavljučenkovová začala trefovat vítězné údery. Já jsem ale se svým výkonem spokojená," dodala bývalá juniorská vítězka Roland Garros.

- TURNAJ ŠAMPIONEK SOFIE 2013 -
(Bulharsko, tv. povrch / hala, 750.000 dolarů)
úterní výsledky (29. 10. 2013)
Skupina Sredec:
Ivanovičová (2-Srb.) - Pironkovová (8-Bul.) 6-0 6-2
-
Skupina Serdika:
Cornetová (7-Fr.) - Kirilenková (3-Rus.) 5-0 skreč K.
Halepová (1-Rum.) - Pavljučenkovová (6-Rus.) 6-3 6-3

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Petr Pokorný

Komentáře

46
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
držím palec jako vždy :)
Reagovat
smazaný uživatel
Samičko, co to jako má být ten 2. set? Vstávej...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ses probrala, moc gratuluju, doufám, že to celý vyhraješ... :)
Reagovat
LukasH
Nevím, co si o tom TŠ mám vlastně myslet. Holky si zahrajou, dobrý. Ale co se tím chce říct. Turnaj za malinko bodů i peněz plus wc pro hráčku, která není v první stovce. Ok. Asi by mi to bylo úplně jedno, ale v souvislosti s tím FC mi to celý připadá hloupý. Ty Rusky nemá cenu komentovat vůbec. To je ostuda první třídy. Radši jedou pleskat do Sofie (promiň Monty, nic osobního).
Reagovat
smazaný uživatel
Teď mi nějak není jasné, proč se omlouváš... Na TŠ fandím Aně, to není Ruska. :) Ale jinak mě teda mrzí, že se Makiri zranila. Elena je mi taky sympatická, ale tu má Anička ve skupině, takže teď nemůžu Eleně nějak moc přát. Jinak ruským holkám nevyčítám, že daly přednost TŠ před Fed Cupem. Je to jejich volba... A jestli se omlouváš za tvou kritiku tohoto turnaje, tak ten tady kritizuje kdekdo. :D Za to se fakt omlouvat nemusíš. :)
Reagovat
LukasH
Tak tenis jako tenis a holky jsou rády, že jim ještě sezóna neskončila. To by bylo i v pořádku. Ale prestiž toho turnaje je fakt sražená. Pironkovou jsem jako hráčku měl rád, ale co tam má co dělat? Když už by se to bralo vážně, tak mi vadí, že tam zabírá místo třeba Lucce.
No je vidět, jak to v tom ruským týmu je. Budou hrát finále FC bez jediný hráčky v první stovce. Kdyby to bylo od prvního kola za celou sezónu, budiž. Ale takhle? Jen si třeba představuju, že by byly naše holky ve finále a Petra s Luckou by nehrály. To by je tu asi ukamenovali.
Reagovat
tommr
jsem docela rád, že Rusky jsou po prvním dnu bez vítězství a doufám, že stejně si povedou i v dalších dnech ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
máš recht. A to mám normálně Nasťu moc rád a fandím jí, ale na tomhle turnaji ať utře nos, pché.
Reagovat
slacker
Jsou to vubec Rusky? V Ruske federaci neziji jen rusove
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda, že nejela jako náhradnice. Skreč Makiri se dala čekat. Bylo to tu i minulej rok.
Reagovat
tommr
jj velká škoda, že tu náhradnici Lucka nevzala. Pokud jí to teda bylo vůbec nabídnuto ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Elinka to podle mě ozdobí dobře :)
Reagovat
smazaný uživatel
Elinka to podle mě ozdobí dobře :)
Reagovat
smazaný uživatel
Těším se na Elinku. Škoda, že naposledy hrála bez ofinky. :-(
Reagovat
skott
ona jí ale nikdy nemá na kurtu:)
Reagovat
smazaný uživatel
Právě velká škoda.
Reagovat
smazaný uživatel
Jak už jsem zmínil vedle, dneska je to přesně rok, co hrála Masha exhibici v Praze. Vlastně právě před rokem v tuhle dobu jsem seděl v O2 aréně a koukal na Mashu, Petru a Lucku... Proto sem musím dát odkaz na moje tehdejší zážitky, které jsem tady podrobně sepsal (moje dosud nejdelší vlákno na TP). :)
http://www.tenisportal.cz/zpravy/sarapovova-na-advantage-tennis-v-praze-porazila-kvitovou-i-safarovou-11113/

A tady ještě nejkrásnější foto Marušky v Praze... :)
http://img.blesk.cz/img/2/full/1440132_.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Tak už jsem tady něco málo předeslal... První set byl opravdu hodně jednostranný. Ana dobře začala a od toho se to celé odvíjelo. Bylo to takzvaně "na jednu bránu". Tsvetana neměla v 1. setu žádný gembol ani brejkbol... Druhý set už tolik jednoznačný nebyl a Tsvetana v něm aspoň něco uhrála. Ve druhém gemu získala svůj servis čistou hrou a srovnala na 1:1. Pak Anička odskočila na 3:1, ale v pátém gemu se Tsvetaně povedl rebrejk, když Ana trochu divoce vyhodila dva forehandy. V další hře ovšem následoval brejk zase pro Anu, která už to potom v pohodě dotáhla. :)

Výkon Aničky se mi líbil, ale ještě je asi brzy na nějaké hodnocení. Při vší úctě k Tsvetaně, tohle bylo pro Anu povinné vítězství. Přál bych Tsvetaně, aby v Sofii něco uhrála, ale ten rozdíl mezi ní a ostatními hráčkami je prostě příliš velký a mám pocit, že to bude hodně poznat i v dalších zápasech... Anička dneska hrála s chutí, už před zápasem se hezky usmívala. :) Ona má tenhle turnaj ráda, i když ty předchozí dva tituly vyhrála na Bali (navíc ten systém turnaje byl trochu jiný). Ale přijde mi, že si to na konci sezony fakt užívá a podle toho taky vypadá její hra. Snad to tak bude pokračovat i nadále, protože v dalších zápasech čekají Anu těžší soupeřky.
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak je mi moc líto, že Makiri musela skrečovat... Mezitím jsem se ještě díval na Katku Siniakovou v Barnstaple a když jsem zapnul zápas Makiri - Alizé, tak už bylo po všem. :(
Reagovat
smazaný uživatel
Je pěkný, že dostala Tsveti wild card, ale v tomto případě podle mě zabrala míto někomu, kdo by tam uhrál daleko víc (třeba Caro, Šafářka,...).
Reagovat
smazaný uživatel
Caro na TŠ mohla startovat (vyhrála Lucemburk), ale nakonec se účasti vzdala... Jinak je ale fakt, že spoustu hráček by asi uhrálo víc než Tsvetana. Kdyby bylo na mně, tak divokou kartu dostane Sabine.
Reagovat
smazaný uživatel
To o Caro sem nevěděl, díky za info. Jinak Sabine tu formu taky poslední dobou nemá, ale pořád by tam byla víc nebezpečná než Tsvetana, ono obecně skoro každej mezi náma by byl víc nebezpečnej, protože Tsveti je fakt špatná letos permanentně, pokud pominu Wimbledon.
Reagovat
slacker
Opravim te :-) Pekne to neni (ze dostala Tsveta kartu) prave proto ze zabrala misto nekomu se sportovni urovni.
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkný to je od pořadatelů, že tím potěší domácí fanoušky. Tak sem to myslel.
Reagovat
slacker
Kontrolni otazka, jses Bulhar? :-) nebulhari to za pekne muzou povazovat stezi. nebulharu je na svete nepomerne vice :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Připadám ti jako Bulhar? :-)
Reagovat
slacker
No jsem trochu na vazkach :-), lezi ti na srdci jen domaci fanousci. Opravdu ten turnaj neni Bulgaria Open ale finalovy turnaj WTA. Takze by tomu mely odpovidat nektere zalezitosti. Bohuzel od jmen skupinm, pres samotny princip WC az k jejim drzitelkam to bere spatny konec.
Reagovat
smazaný uživatel
Můžete mi někdo napsat, kolik je za každou výhru ve skupině bodů do žebříčků a kolik je bodů je za vyhrané SF či F? Díky
Reagovat
smazaný uživatel
Najdeš to v té tabulce, jak je odstavec "Ranking Method"... :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Women's_Tennis_Association
Reagovat
slacker
Slusne 75 bodu pro Pironkova jen za to ze je bulharka :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Děkuji
Reagovat
Titan
http://en.wikipedia.org/wiki/2013_Garanti_Koza_WTA_Tournament_of_Champions
Reagovat
smazaný uživatel
Jenom 60 bodů za výhru? Nějak málo ;)
Reagovat
Titan
Jedna výhra ve skupině znamená 110 bodů a 50.000 dolarů... Ta co nevyhraje ani jeden zápas má 75 bodů...:-)
Reagovat
slacker
75b v pripade hracky ze druhe stovky dost nesportovni zahybani zebrickem.
Reagovat
Titan
Ale je to odměna. Na rozdíl od TM musí účastnice na TŠ vyhrát nějaký turnaj International, což pro tyhle hráčky určitě není jednoduché a postrčit si zaslouží...:-)
Reagovat
Titan
Například Jankovič letos vyhrála jen Bogotu, což je taky International, ale i kdyby ho nevyhrála, tak startuje na TM. Angelika zase vyhrála jen International v Linci...:-)
Reagovat
slacker
Prozradim ti tajemstvi, nemusi vyhrat jediny turnaj ani zapas. Klidne muze vypadavat cely rok v prvnich kolech a ejhle jen mas ten spravny puvod dostanes nadilku WC na turnaj kde se rozda zadarmo 75 bodu. A to se letos stalo. Protekce a nerovne podminky
Reagovat
slacker
Kdyby se Petra nevesla na TM tak ji Tokio a Dubaj taky nepomuzou na turnaj utechy. NA TM kazda hracka neco vyhrala. Na TS jsou hned 2 hracky co nic nevyhraly a nejsou tedy zadne letosni sampionky. S toho jedna se propadla az do druhe stovce takze zasluhy nula nula prd a presto ma diky tridnimu puvodu ucast vzdy zajistenu uz druhym rokem
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě pořád bliješ?
Reagovat
Titan
To už je tzv. bulharské řešení...:-)) Hraje se to v Bulhárii, tak lze čekat nějakou tu WC pro domácí hráčku. Už tak mají co dělat, aby tam vůbec někdo šel...
Krom toho Pironkova pěkně potrápila Agu na Wimbledonu...:-) A porazila letos 3 české hráčky...
Reagovat
slacker
V pojeti Bulharu se ten turnaj meni na frasku presto se letos strhla rvacka o ucast a odnesla to prestiz FC :-(
Reagovat
smazaný uživatel
moooc trapny turnaj
Reagovat
slacker
Tuhle frasku jim preju
Reagovat
smazaný uživatel
Ale za komentář ti stojí, co? :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist