Vekičová poprvé postoupila do semifinále majoru, o wimbledonské finále se utká s Paoliniovou

9. 7., 17:41
Aktuality 52
WIMBLEDON - Nenasazená Donna Vekičová (28) při premiéře ve čtvrtfinále Wimbledonu porazila 5:7, 6:4, 6:1 kvalifikantku Lulu Sunovou (23) z Nového Zélandu a při 43. startu na grandslamovém turnaji postoupila poprvé do semifinále. V něm chorvatská tenistka narazí na italskou vrstevnici Jasmine Paoliniovou (28), která zametla s Američankou Emmou Navarrovou (23) a parádní letošní bilanci na majorech vylepšila na 14:2.
Donna Vekičová (© Profimedia)

Sunová – Vekičová 7:5, 4:6, 1:6

Donna Vekičová si na trávě zahrála 5 ze 13 finálových zápasů na okruhu WTA a získala na ní jeden z čtyř titulů. A nyní na zeleném pažitu slaví nejlepší výsledek na grandslamovém turnaji, když  postoupila do semifinále Wimbledonu.

Osmadvacetiletá Chorvatka v Londýně pouze jednou čelila nasazené hráčce (Dajaně Jastremské) čtyři z pěti soupeřek zdolala až po třísetovém boji. Ve čtvrtfinále otočila nepříznivý vývoj proti novozélandské senzaci letošního ročníku Lulu Sunové, kterou porazila 5:7, 6:4, 6:1.

Vekičová dlouho nenacházela recept na servis o pět let mladší soupeřky. Poprvé uspěla až za stavu 5:7 a 4:3 a byť vzápětí nevyužila setbol při svém podání a brejk nepotvrdila, litovat dlouho nemusela. Následně vyhrála šest gamů v řadě a vedení 5:0 v rozhodujícím dějství už nepustila.

"Vůbec nevím, jak jsem to otočila. V prvních dvou setech jsem se cítila, jak bych na kurtu umírala," řekla Vekičová v pozápasovém rozhovoru na kurtu číslo 1.

Statistiky zápasu Lulu Sunová – Donna VekičováStatistiky zápasu Lulu Sunová – Donna Vekičová (@ Livesport)

Vekičová uspěla ve čtvrtfinále grandslamu až na třetí pokus, když překonala své maximum z US Open 2019 a Australian Open 2023. Po životním úspěchu marně schovávala emoce.

"V boxu mám spoustu lidí, bez kterých bych tady dnes nebyla," hlesla Vekičová a schovala tvář do dlaně. Její kariéru brzdila častá vážná zranění, před třemi lety byla na operaci s kolenem.

Do semifinále majoru se Vekičová dostala až na 43. pokus, pouze čtyři tenistky spotřebovaly na premiérový postup mezi kvarteto nejlepších více účastí. Žebříčku vévodí Barbora Strýcová, jež se do semifinále Wimbledonu 2019 prodrala jako třiatřicetiletá při celkově 53. grandslamovém startu.

Semifinále na majoru si Vekičová zahraje jako teprve třetí Chorvatka po Ivě Majoliové (Roland Garros 1997) a Mirjaně Lučičové (Wimbledon 1999 a Australian Open 2017). Majoliová to před 27 lety v Paříži dotáhla zatím jako jediná až do finále a nakonec i k titulu.

Třiadvacetiletá Sunová, která v kvalifikaci utekla z mečbol české tenistce Gabriele Knutsonové, v All England zaznamenala životní úspěch. Na grandslamu dosud hrála jen letos na Australian Open, kde vypadla v prvním kole.

Vekičová ve čtvrtečním boji o finále vyzve italskou finalistku letošního French Open Jasmine Paoliniovou, s níž ve vzájemné bilanci prohrává 1:2. Naposledy na ni nestačila loni v Montrealu.

Paoliniová – Navarrová 6:2, 6:1

Paoliniová měla před letošní sezonou na kontě jen čtyři výhry na grandslamech, na nichž nepřekročila 2. kolo. V roce 2024 ale září na všech majorech - po osmifinále na Australian Open a finále na Roland Garros je v semifinále Wimbledonu, kde v minulosti včetně kvalifikace prohrála 6 ze 7 utkání a v hlavní soutěži nikdy nevyhrála.

Ve čtvrtfinále osmadvacetiletá Italka deklasovala 6:2, 6:1 Američanku Emmu Navarrovou, s níž přitom za poslední rok prohrála všechny tři vzájemné duely. Ve světovém žebříčku si zajistila posun již na post světové pětky.

"Je to neuvěřitelné. Je úžasné vyhrát na tomto nádherném kurtu. Nevím co říct, za semifinále jsem strašně ráda," radovala se vysmátá Paoliniová.

Statistiky zápasu Jasmine Paoliniová – Emma NavarrováStatistiky zápasu Jasmine Paoliniová – Emma Navarrová (@ Livesport)

"Být v této pozici je jako splněný sen. Jako malá holka jsem ta velká finále sledovala v televizi a teď je divné, že jsem součástí těchto momentů. Jsem moc šťastná."

O druhé semifinálové dvojici se rozhodne ve středu v duelech české tenistky Barbory Krejčíkové s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou a Ukrajinky Eliny Svitolinové s předloňskou šampionkou Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu.

Výsledky Wimbledonu ve dvouhře žen


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

52
Přidat komentář
Otmar
Je tady zmínka o včerejším deblu Krej-Sie, který jsem, bohužel, neviděl. Zato před chvílí jsem viděl debl Mertens-Hsieh proti Američankám. To, co tam předváděla Hsieh, bylo téměř k neuvěření. S absolutní samozřejmostí hraje míčky tam, kde Američanky nejsou a ani být nemohou. Nepotřebuje sílu, razanci...jenom cit pro hru a pro míček. V jejím podání je debl naprosto jednoduchý a přehledný, jenom se to musí umět!
Reagovat
Vlk-v-trave
SF - DONNA VEKIĆ x JASMÍNA PAOLINI
Donna má velkou šanci na své vytoužené finále na trávě... ale jednoduché to nebude, dneska Jasmína celkem vyučovala jak hrát dopředu a na saku...jak vnímat celý kurt,,,
Ale zase si myslím, že ji Donna na sako tak lehce nepustí,,,, podobně jak se Sun,,,spíš bude záležet jestli ji pustí hlava.
Dnes ukázala, že se dokáže vysekat z těžkých chvilek...ale také do nich dostat...:)
Je to SF Wimbledonu a tlak velmi stoupá:)
Donna má ale mnoho zkušeností na trávě, a měla by je zužitkovat... teoreticky...:)

Dnešní QF
Donna x Lulu, skvělý první a druhý set...
Jasmína x Emma.,,, né každé QF se povede, ale zase si člověk aspoň užil Jasmínu na saku:)

Zítra nás čeká úplně jiný nářez, a tlakoměry by si někteří připravit rozhodně měli...:)))
Reagovat
Liverpool22
Ano - zítra to bude nářez. Snad se holky dobře vyspí a budou to třísetové bitvy. Hlavně ať není žádná skreč.
Reagovat
Vlk-v-trave
nestraš:)
Reagovat
GaelM
Krejčíková+Siegemund neuvěřitelný debl, jeden z nejlepších co jsem za poslední dobu viděl. Strašně moc doufám, že to Bára vydrží fyzicky, protože tady začínám cítit RG21 vibes...
Reagovat
Liverpool22
Bára si to užívala. Byl to pěkný debl a i dost lidí zůstalo.
Reagovat
Vlk-v-trave
Viděl jsem část a paráda...
Reagovat
Liverpool22
Bára postupuje i v deblu - za hoďku hotovo Tak si alespoň "potrénovala" na centr kurtu
Reagovat
Vlk-v-trave
Dnes měla trénovat i Penko v deblu, mají zápas proti Katřině s Taylor...ale zrušeno...
Reagovat
paddy
bylo to moc bojácné, možná i tíha okamžiku z 1. GS QF smile

ale i tak dobrý turnaj, otočka proti údernici a jasná agresivně vybudovaná výhra proti vetřelci ve stylu Ripleyové smile smile
možná vydrží i pozice v top 10 Race smile

voodoo panenka putuje do Wimbledonské síně slávy smile

za sebe mohu říci, že alespoň týden se nemodlím smile smile
Reagovat
txunami
Jasmine hrala naozaj fantasticky a zaslúžene je v semifinále. Úprimne, vidím ju ako finalistku, aj keď nebyť zranenia Keys v predchádzajúcom zápase, mohla byť už mimo turnaja.
Reagovat
Vlk-v-trave
Docela mazec ze nemá ta Emma ani plan B, a dneska by si ji sikl i plan C,,, :)
Reagovat
hanz
E-myčky plán je jen pinkat na druhou stranu... viděl jsem jí párkrát a už nikdy více, její hra je neútočná, bez nápadu, jen plácando grando a čekání na errory soupeřky... to není pro mě...
Reagovat
Liverpool22
Přesně tak. Taky se mi nelíbí - prostě jen pasivní čekání na chyby soupeřky
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak já tomu nerozumím. Tady na ní před QF kdekdo pěl chválu a už dlouho prorokoval top10 nebo i top5 a teď tohle.
Já ji viděl asi jen jednou, možná proti naší a teda mi ničím nezaujala. Možná údery a pohyb ok, ale prostě celkově hra tu top50 a žádný zázrak na koukání. Možná tu ale chlapci koukají na jiné věci.
Samozřejmě, pořád se může zlepšit, to nemohu říct
Reagovat
Liverpool22
Přesně to jsem si říkal taky. Navarro žádná změna, žádný plán B, jen 6 vítězných míčů, od začátku pasivní a čekání na smrt. Takže zasloužený debakl
Reagovat
dadaft
hrála blbě a navíc neměla odvahu na bekhend po lajně, kde to na ní často zívalo, servis v háji ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Reagovat
Vlk-v-trave
Navarro - 1st Serve In - 24/34 (71%) - tam byla lepší, ale nedokázala reagovat na její return... ale ten druhý serv, tak to máš recht, tam to horší už snad nemohlo být...
...na betoně si myslím, že bude mnohem lepší... na té trávě ji dělá trochu problém pohyb dopředu, což asi fakt není nejlepší,,,,,....s Gauff nemusela moc do kurtu, stačila silná hra na BL...
Tráva je náročná na reakci obecně, tan se musí reagovat nejen během zápasu, setu, ale často během gemu...
Pro mne překvapení.,,,, nemyslel jsem si žeby prošla, nebo rozhodně né jednoduše, Jasmína je na na kurtu všude, to dělalo problémy i takové Madison, která má mnohem víc zkušeností z trávou než Emma,,,,...ale asi na ní dolehlo to QF...nevím.... ale jasmína na saku hodně dobrá...
16/17 (94%) vs. Navarro 1/6 (17%)
se tam bojí...jít...no... a to na trávě....může být někdy hodně přavažující...

Zajímavé ta Gauff, že se jí tam nechce a pohzb ruku na voleje sakryš má...:)
Reagovat
paddy
2nd serv byl papírový 0/10 a 1. pouze 54%
nechala se lehce přetlačit ve výměněi z převahy, někdy ani nepřehodila síť, musela být ztuhlá
neustála tlak, děti miliardářů nemusí bojovat o životní prostor jako Serena z gheta
tak dopadají hodné holky
Reagovat
Vlk-v-trave
Spíš měla jen jednu připravenou hru, která zabrala na začátku, ale Jasmína ji na to ragovala tak, že se jí ten plán A nestačil, a její hra se jí úplně rozsypala, nedokázala na to vůbec nějak reagovat...
...ten bh po lajně, co píše dadaft, ten se tam opravdu často nabízel....sice nevím jestli na to neměla odvahu,,, no ale dávat to stále po crossu, to fakt ji spíš jen víc potápělo...
Tráva je hodně náročná na rychlé reakce nejen ve výměnách, ale obecně v zápase, ikdyž se to nezdá...
....dokáži si představit jak se dostanou na sebe na hardu, tak bude situace jiná...tak ztuhlá, no nevěděla co hrát...no....

Jinak Jasmína hodně šikovné zápěstí...tak rychle ja to brala na těch fh...to má excelentně zvládnuté,,,, potom velmi dobré bh, přechody na síť, vnímání celého kurtu, no prostě něco, co na tom hardu by jí nemuselo tolik pomoct...
To šikovné zápěstí je zlaté pro Jasmínu...a pak takové returny ne druhý serv Emmy...no nedivím se, že tam Emma hořela...
Donna bude pro Jasmínu spíš výzva.,,, ale kdo ví...SF, obě poprvé,,,
Reagovat
paddy
přesněji hrála bez 2. serv a return špatný, ve výměnách hrála krátce míče, 2m za síť je sebevražda, Paolini donutila jít na síť

Paolini sice dala 2x kanár na hardu
ale s Gauff na hardu hladce prohrála a na trávě jasná výhra, přestože Gauff má lepší stats na trávě
povrch tedy není důvod, ale aktuální výkon
proti Gauff hrála agresivně, protože neměla, co ztratit
dnes špatný výkon bez ohledu na soupeřku
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak ty stats jí dělá 2018 juniorka.....a hlavně 2019... a nevím jestli se to dá porovnávat...těch příležitostí tam moc není...
V tom 2019, kdy ji moc neznali tak šla ve Wimblu jak bouře... ale od té doby to až tak slavné nebylo...letos jí pomohl dost los... v Berlíne ji Ons odstoupila, takže tam vyhrála regulérní jeden zápas...také je ale problém porovnávat kontinentální trávu s Británií...
JInak ale W23, první kolo, W22 3.kolo, W21 4.kolo, a to měla celkem dobré losy... W20 nehrála... no nevím...
Reagovat
Vlk-v-trave
JInak tráva - úspěšnost, Navarro vs. Gauff 72% vs. 71%
Reagovat
Nola
Donna sa ma na co tesit, ja fakt neverim.....mala Talianka vie hrat nielen na antuke, ale na trave nici vsetko co jej stoji v ceste, kde sa v nej berie, ta tento rok vyhra nejaky velky titul, tomu zacinam fakt verit, vobec som este na zaciatku roku netusila, kto je Jasmina
Reagovat
hanz
Džasmína je hlavně klikařka, která má na GS cestu věčně umetenou...
Reagovat
Liverpool22
V semifinále věřím Vekič, která umí přitlačit, občas si pomůže servisem, určitě nebude pasivně vyčkávat jako dnes Navarro.
Reagovat
dadaft
zajímavé třeba je, že i když Gauffová v minulém zápase tlačila, vůbec nebyla schopná Navarrovou tak rozstřílet jako Paolini ,,,,,,,,,,,,,,,, ???
Reagovat
Nola
kazdy zapas je iny, Coco doplatila na nestabilny FH, mala chodit po servise na siet, a nenechat sa nalakat na prestrelky cez FH, este v 1.sete celkom ustala tie prestrelky, v tom 2. jej uplne odisiel, hracka, ktora hra debla musi vyuzit tieto prednosti a tak zakryt ine nedokonalosti.... Jasmina je malinka, velmi dobre sa hybe a nema nejake vyrazne slabiny a pekne mixovala udery
Reagovat
hanz
Čoko forhend je k upřímně k smíchu, absolutně nechápu, jak s tím fh může hrát na vrchu WTA ... značí to degradaci tenisu...
Reagovat
honza.khp
tak to bylo od malinké Jasmínky excelentní, jeden by to nečekal ....
Reagovat
hanz
Tak já viděl É-myčku proti Šnajdřici a tam by neměla šanci, kdyby to selátko nebylo zraněné...
Reagovat
hanz
É-myčka Navárojc se přesvědčila, že s tím jejím pušap tenisem to na trávě opravdu nejde...
Reagovat
com
Džasmína Paolína si ide pro další GS finálovou porážku
Reagovat
Vlk-v-trave
Alcaraz je terminátor tenisu a Paddy likvidátor hráček. Emma to nějak nedává, ale ještě neni konec... Ovsem jasmina fajterka jak barunka strycova.
Reagovat
aligo
Jasmine hraje naprosto parádně. Krásný travnatý tenis
Reagovat
dadaft
jo jo, ale třeba si hodně obíhá bekhend na forhend, ale Navarro se neodváží dávat bekhendy po lajně do odkrytého dvorce
Reagovat
dadaft
Emma - Jasmine ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, tak na tohle se těším :)
Reagovat
dadaft
tak zatím winner za winnerem, tenis jak ze škatulky, oblíbený komentátor ,,,,,,,,,,,,,,,,,, je čas si užít tenisový večer v HD a volume doprava
Reagovat
dadaft
2 - 5, Jasmíne to má pod kontrolou a jestli Navarro nezačne hrát útočněji, tak to neustíhá ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Reagovat
Liverpool22
Přesně tak. Navarro hrozně pasivní. Jasmína v pohodě bere 1. set
Reagovat
Nola
Jasminka vsetko dobehne a super umiestni, hra velmi slusne, kde sa to v nej berie, taka malinka, ale obratna a hra hlavou
Reagovat
Liverpool22
Hraje dobře, výborně se pohybuje a 5:1 Docela mazec - Navarro neví co hrát
Reagovat
lars
Mozna to je tim , ze paddy picha svou woodu panenku opacne
Reagovat
hanz
Chudák wúdú
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Asi chytil zpětný odraz, to se holt při takových hrátkách stává
Reagovat
Vestec
Donna Vekovka. Jdu si namastit veku salátem na oslavu.
Reagovat
com
a nebo si muzes namastit Lulina na oslavu
Reagovat
Liverpool22
u nás bude na oslavu bramborák a topinky s česnekem
Reagovat
Liverpool22
Velká gratulace Vekič k postupu do prvního SF na GS Na 43. pokus to už dala Dnes rozhodla konzistence a stabilita hry, kdy Vekič byla schopná držet vysoký level po celou dobu zápasu zatímco Lulu ve 3. setu úplně odpadla - holt se projevil rozdíl v žebříčku. Zlom v zápase byl brejk na 5:3 ve 2. setu. Pak se ještě Lulu vzepřela a snížila na 5:4, ale od té doby už byla na kurtu jen jedna hráčka viz. vyhrané body celkem: 102:79 pro Vekič.
Semifinále bude mít Donna opět hratelné - takže Idemo Hrvatska
Reagovat
com
No s Džasmínou prohrava 1:2
S Navarro jedinej zapas vyhrala..
Takze nejspis bude fandit Emičce
Reagovat
Liverpool22
S Jasmínou to má sice 1:2, ale na trávě bych Donně věřil Nicméně radši Emičku. Proti Jasmíně nic nemám, ale štístka už měla letos dost a dost.
Reagovat
Vestec
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist