Finálový turnaj Billie Jean King Cupu i s Češkami se odehraje v Glasgow

7. 6. 2022, 11:20
Aktuality 4
Finálový turnaj Billie Jean King Cupu, kterého se zúčastní i české tenistky, se uskuteční ve skotském Glasgow. Hrát se bude od 8. do 13. listopadu na tvrdém povrchu v hale. Dnes o tom informovala Mezinárodní tenisová federace (ITF).

České tenistky si účast vybojovaly v dubnovém kvalifikačním utkání na pražské Štvanici, kde porazily 3-2 Velkou Británii. Rovněž Britky se nakonec díky pořadatelství na závěrečném turnaji představí.

Dalšími účastníky jsou Austrálie, Belgie, Kanada, Itálie, Kazachstán, Polsko, Španělsko, Slovensko, Švýcarsko a USA. Úřadující šampionky z Ruska naopak budou chybět, kvůli vojenské invazi na Ukrajinu bylo Rusko z BJK Cupu i Davis Cupu vyloučeno.

"LTA (Britská tenisová asociace) přednesla velmi působivou nabídku. Těšíme se, že se vyvrcholení světového poháru v tenise bude konat v elektrizující atmosféře a před vášnivými fanoušky z celého světa," řekl prezident ITF David Haggerty.

Finálový turnaj se uskuteční v Emirates Areně v Glasgow, loni závěrečné boje hostila pražská O2 Arena.

Dvanáct týmů bude rozděleno do čtyř skupin, do semifinále postoupí vždy vítěz skupiny. Soutěž, dříve známou jako Fed Cup, přejmenovala federace před dvěma lety na počest 12násobné grandslamové vítězky Billie Jean Kingové.

Finále ženské týmové soutěže bude Velká Británie pořádat po dlouhých 31 letech. Británie hostila i historicky první finále v roce 1963. "Dává nám to skvělou šanci otevřít tenis lidem a vytvořit jim vzpomínky, které budou inspirovat i další generaci hráčů," řekl šéf LTA Scott Lloyd.

V Glasgow se jako v jednom ze čtyř měst v září odehraje i část finálového turnaje mužského Davisova poháru.


Kaderku volba Glasgow nepotěšila, chtěl znovu Česko
Prezidenta Českého tenisového svazu Iva Kaderku volba Glasgow jako dějiště finálového turnaje Poháru Billie Jean Kingové příliš nepotěšila. Po loňské úspěšné premiéře v pražské O2 Areně si přál hostit soutěž tentokrát v Ostravě a Třinci, což mohlo přilákat i slovenské a polské fanoušky. Prohlásil, že se pokusí v příštím roce získat pořadatelství spolu s Polskem.

"Z té volby nemám radost. Jednak Glasgow není pro mě ani pro řadu kolegů nic zvláštního z hlediska tenisového prostředí. Realita je pak taková, že jedním z velkých hráčů o kandidaturu bylo znovu Česko. Měl jsem zajímavou vizi, že by se to pořádalo ve dvou místech, a sice v Ostravě a vedle v nádherné hokejové aréně v Třinci," řekl Kaderka v rozhovoru s ČTK.

Volba lokality by podle něj nahrávala finálovému složení, kde je vedle Česka, Austrálie, Belgie, Kanady, Itálie, Kazachstánu, Španělska, Švýcarska, Velké Británie a USA také Polsko se Slovenskem. "Polsko bude hrát světové finále poprvé a poprvé v historii má světovou jedničku (Igu Šwiatekovou), která nyní neprohrála 35 zápasů. Představte si, kolik lidí by na každý zápas Polska přijelo. Trojúhelník Česko, Polsko a Slovensko by zaručoval mimořádnou atraktivitu a bylo by to dobré i pro reputaci nového formátu soutěže," uvedl Kaderka, který je současně prezidentem evropské federace Tennis Europe.

Podle zkušeného funkcionáře vyhrálo skotské město Glasgow díky silné finanční nabídce. "Hravým způsobem a silou peněz získali pořadatelství, čímž budou hrát také světové finále. Nedá se nic dělat, to je život. Dali na stůl nejvyšší nabídku a hostitelství získali. Přál bych si, abychom na ně na kurtu ale narazili znovu," podotkl s úsměvem Kaderka.

Pokud bude příznivá finanční situace, Kaderka by rád usiloval o pořadatelství finálového turnaje Poháru Billie Jean Kingové i v příštích letech. Nevylučuje ani možnou spolupráci s Polskou tenisovou federací.

"Jejich šéf Miroslaw Skrzypczyňski je skvělý prezident a zkušený byznysmen. Myslím, že bychom se dokázali s Polskem domluvit, že bychom mohli udělat dva roky, napůl Češi a Poláci. Zápasy by byly v Česku a Polsku, jeden rok by bylo finále tady a pak zase u nich. I to je nosná idea, která by přitáhla obrovský zájem," řekl Kaderka a poukázal i na silný finanční profit pro regiony.

"Hned, jak to bude možné, začnu o tom vyjednávat s prezidentem ITF Davidem Haggertym. Dopředu si tu myšlenku ale také projednám s Miroslawem Skrzypczyňským a můžeme to společně zkusit," dodal Kaderka.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

4
Přidat komentář
tommr
Británii to stejně přiklepli jen proto aby si finále mohla zahrát i Raducanu ...
Reagovat
FulnekUltras
další neoliberálně progresivisticky zprzněná normálně fungující tradice smilesmilesmile
Reagovat
FulnekUltras
tady je vidět aspoň nějaká snaha... smile

https://www.sport.cz/clanek/tenis-billie-jean-king-cup-kaderku-volba-glasgow-pro-pohar-b-j-kingove-nepotesila-chtel-znovu-cesko-3419680
Reagovat
brixner
Jojo, zlatej Federation cup...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist