Muchová po postupu do prvního finále na grandslamech: Možná nejlepší zápas, v šatně musely jít emoce ven

8. 6. 2023, 22:30
Rozhovory 28
Za největší úspěch v kariéře označila tenistka Karolína Muchová vítězství nad Běloruskou Arynou Sabalenkovou, po němž postoupila premiérově do finále Roland Garros. Šestadvacetiletá rodačka z Olomouce zdolala po více než tříhodinovém boji světovou dvojku 7:6, 6:7, 7:5 a triumfu si vážila o to víc, že otočila v rozhodujícím setu vývoj z nepříznivého stavu 2:5. Po utkání novinářům řekla, že vždy v podobný úspěch věřila a po odchodu z kurtu Philippa Chatriera si poplakala štěstím.
Profily hráčů
Karolína Muchová (© Profimedia)

"Ten zápas bych dala určitě do top tří. Možná byl i nejlepší vzhledem k tomu, jak se vyvíjel a jak se nakonec otočil. Asi ano, díky tomu, že mě posouvá do finále, je to asi má nejlepší výhra," přemítala Muchová. Když se zamyslela, jak jí zní oslovení grandslamová finalistka, usmála se. "Je to super. Nevím, co by mi teď znělo v uších lépe."

Semifinále na pařížské antuce s vítězkou Australian Open Sabalenkovou přirovnala k horské dráze. Největší obrat zinscenovala česká tenistka, která v závěrečné sadě zvrátila vývoj ze stavu 2:5. Hned v úvodu odvrátila mečbol a poté získala další čtyři hry včetně dvou brejků.

"Při mečbolu jsem byla na servisu a soustředila se na další bod, abych trefila kvalitní podání. Vyšlo to. Nenakládala jsem si na sebe tlak, brala jsem to jako každý jiný bod. Obecně jsem se ale mohla v utkání spolehnout na servis. V klíčových chvílích mě podržel," líčila Muchová.

Postupem času získávala zpátky jistotu. "Věděla jsem, že je to pořád jen o jeden brejk. Už v předešlé hře jsem na její servis vedla 30:0, ale nevzala jsem to na sebe a nechala ji hrát. Řekla jsem si, že už to tak nenechám a nebudu čekat na chybu. Ten game na 4:5 asi rozhodl. Dobře jsem zareturnovala a cítila jsem, že znervózněla. Sem tam mi pomohla nějakou chybou a já toho dokázala využít," popsala Muchová.

Do utkání šla s taktikou měnit často styl hry a rozhodit vyhlášenou "ranařku" v její útočné hře. Udržela také neporazitelnost proti hráčkám z Top 3 světového žebříčku - vyhrála všech pět zápasů. "O tom jsem nevěděla. Možná je to mou hrou, bojovným duchem a zkrátka vším dohromady. Dnes to byla obrovská bitva, dala jsem do ní všechno. Vyplatilo se to."

V pauzách také vnímala kapelu v hledišti, která hrála známé hity jako We will rock you od skupiny Queen nebo hudbu ze Star Wars. "Některé písničky jsem si s nimi i zpívala. Třeba Bella Ciao. Bylo to vtipné a za mě úplně super," ocenila. V závěru ji už chytaly křeče. "Jsem trochu unavená. Teď mě ale čeká fyzio a doufám, že budu dál ready," doplnila.

Bezprostředně po vítězství se v ní míchaly emoce. Chvíli netušila, že se jí obrat skutečně povedl. "Bylo to rychlé. Byla jsem strašně ráda a měla jsem i na krajíčku. Už se mi to tam chtělo pustit, ale vydržela jsem to, až jsem zmizela z kurtu. Muselo to jít ven. Často jsem koukala na různá finále a jsem ráda, že tam teď budu já. Vždycky jsem věřila, že mám schopnost to dokázat," řekla hráčka 1. ČLTK Praha, která by se měla posunout po turnaji minimálně na 16. místo světového žebříčku. Nyní je třiačtyřicátá.

Po utkání obdržela spoustu gratulací a potkala se s rodiči, kteří jí fandili z tribuny. "Mobil mám k explodování. Zatím ho radši neotvírám a nevím, jestli to vůbec udělám. Vážím si všech zpráv, ale už je docela večer a nechtěla bych se v tom ztratit. S rodiči jsem se viděla hned po zápase. Myslím, že jsme si všichni trochu pobrečeli, bylo to emotivní. Jsou strašně pyšní a nemůže to být lepší," řekla Muchová.

V sobotním finále ji čeká světová jednička a úřadující šampionka Polka Iga Šwiateková. S trojnásobnou grandslamovou šampionkou se utkala jen před čtyřmi lety v Praze, kdy ji porazila 4:6, 6:1, 6:4.

"To ale Iga tehdy hrála kvalifikace a teď už je to nějakou dobou světová jednička. Je to neporovnatelné a určitě si nemyslím, že tam půjdu s nějakou výhodou. Ona bude favoritka, ale my si s týmem zase sedneme a budeme hledat mezírky v její hře. Abych vyhrála grandslam, budu muset ukázat perfektní zápas a ukázat to nejlepší, co v sobě mám," dodala Muchová.


Sabalenková: Karolína hrála neuvěřitelné a já nevyužila své šance
Světová dvojka Aryna Sabalenková ocenila po prohře v semifinále Roland Garros výkon své přemožitelky Karolíny Muchové, sama litovala zahozených příležitostí. Na tiskové konferenci řekla, že v závěru ztratila rytmus. Nevyužila vedení 5:2, mečbol a nakonec podlehla 6:7, 7:6, 5:7. Vyhlíží proto Wimbledon, kde loni kvůli zákazu startu ruských a běloruských sportovců chyběla.

"Byl to těžký zápas. Soupeřka hrála neuvěřitelný tenis. I tak jsem ale měla dost šancí, jenže jsem je nevyužila. Jsem velmi zklamaná. Je to tvrdá porážka," uvedla Sabalenková.

Proti šestadvacetileté rodačce z Olomouce ztratila první set v tie-breaku, ve druhé sadě si díky zkrácené hře vynutila pokračování. V rozhodující třetí sadě vedla 5:2 a měla při servisu Muchové mečbol. Češka ho však odvrátila a Sabalenková prohrála i další čtyři hry po sobě.

"Myslím, že se to začalo otáčet, když jsem poté ztratila servis. Podávala jsem na vítězství, takže ona následně ožila a začala hrát agresivněji. Já naopak ztratila rytmus. Nebyla jsem vůbec ve hře," doplnila poté, co prohrála posledních 20 z 24 míčků.

Muchovou ocenila i za to, že se vrátila po řadě zdravotních potíží. "Byla teď trochu mimo pozornost, ale vždycky hrála skvělý tenis. Chodí na síť a hraje velmi agresivně. Jakmile vidí kratší míč, jde k síti a je těžké si proti ní vypracovat bod. Hraje velmi dobře," podotkla Sabalenková.

Vítězka letošního Australian Open odmítla, že by ji v závěru ochromila nervozita. Na grandslamu prohrála po sérii 12 výher. Do utkání s Muchovou neztratila navíc na Roland Garros ani set.

"Vždycky čelíte nějakým výzvám. Určitě se z tohoto zápasu poučím a vrátím se ještě silnější. Každopádně si myslím, že to, co tenhle rok dělám a co snad ještě udělám, je neuvěřitelné a je to posun na další úroveň. Nehodnotím tenhle turnaj negativně. Myslím, že jsem se na antuce zlepšila a uhrála tady svůj nejlepší výsledek. V tuto chvíli se snažím zůstat pozitivní, ať už se stalo na kurtu cokoliv," doplnila.

Po utkání odmítla odpovídat na otázky spojené s politikou a naopak se těší na červencový start ve Wimbledonu. Vloni se nemohla grandslamu v Londýně zúčastnit kvůli zákazu pro ruské i běloruské tenisty kvůli vojenské invazi na Ukrajinu.

"Ano, mám víza. Jupí. Můžu slavit. Pojedu do Wimbledonu, což jsou skvělé zprávy. Hraju tam ráda a užívám si tamní atmosféru. Vloni jsem ho musela vynechat, ale už se těším, až budu zpět a ukážu tam svůj nejlepší tenis," dodala Sabalenková.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

28
Přidat komentář
Liverpool22
smile super rozhovor. Jak Muška smile říká klíčem či prazákladem všeho bylo, že fungoval servis - díky kvalitnímu servisu držela hlavně v úvodu zápasu krok s Arynou a trpělivě čekala na malé šance na returnu. Navíc servis pomohl i v krizových situacích - vždy když bylo potřeba tam Muška šoupla eso nebo BIG servis. Pak určitě mixování hry - občas kraťas, náběhy na síť....vše vyházelo perfektně.
Konec zápasu to vejde do historie.
Pokud Muška zopakuje podobný výkon proti Swiatek tak vyhraje. smile Na Igu bude platit podobná taktika jako na Arynu - prostě kreativní styl alá Brazílie či alá Radek Štěpánek, který také ve finále DC s Almagrem vyhrál díky náběhům na síť - prostě velké zápasy se vyhrávají na síťi
Reagovat
IngStavinoha
jj, Iga by mohla z klasického celodvorcového stylu moravské bzukalky minimálně ještě víc natikat - a pak už to pude ;-)
Reagovat
Vlk-v-trave
jo. ovsem brazilske MM finale nemame, takze to vlastne ani neni poradne finale...
...snad se dockame ve Wimbledonu....
Reagovat
Liverpool22
Ve Wimbledonu by se mi líbilo finále Mušky smile s Rybkou smile
Reagovat
Nola
otazocka, Kaja sa vratila k slovenskemu trenerovi Miskemu? netrenoval ju v tej dobe, ked porazila Ash Barty na AO? mam z toho zmatok
Reagovat
elsky
https://www.idnes.cz/sport/tenis/emil-miske-karolina-muchova-trener-roland-garros-rozhovor.A230603_152334_tenis_ikuc
Reagovat
Nola
vdaka, tak to spojenie funguje super, netreba menit trenera iba kvoli tomu, ze ma zvucne meno na zaklade vysledkov inej kvalitnej hracky... ako sme sa presvedcili viac-krat takto to nefunguje, velmi dolezita je najma chemia medzi hracom a trenerom, taka Kaja Pliskova by mohla rozpravat, najlepsieho trenera jej vyfukla Petra...
Reagovat
George_Renel
Nejlepší trenér se jistí smlouvou, což Plíšková jaksi opomenula.
Reagovat
Nola
iste je to chyba Kaji, ale to nie je podstata mojho prispevku, nie je potrebne hned zautocit....
Reagovat
Krisboy
Štětka se může vrátit do Lukašenkovy prd..e.

smile
Reagovat
IngStavinoha
jj, přesně pro tohle se henten vrcholové šport dělá smile
Reagovat
IngStavinoha
a také brojler vůči mediálním hyenám velmi dobře: ptejte se mě na co chcete, já na co chci odpovím smile
Reagovat
elsky
Pěkné odpovědi, na nic si nehraje a ty politické výslechy- to je jen takové přihlouplé pokrytectví. Vyhrát to mohla, v posledním, pokud si to dobře pamatuju, i za stavu 5:3 dobře podávala, ale Muška tam předvedla několik skvělých returnů. Z toho gamu už se Sabalenka nevzpamatovala, ale do té doby držela fazónu šampiónky.
Reagovat
HolyMotors
Co přesně je pokrytectví? Co to plácáš? Jestli je něco pokrytectví, tak to, že není ani schopná přiznat svůj skutečný vztah k Lukašenkovi a tamnímu režimu.
Reagovat
elsky
Do debat v tomhle tónu se nepouštím, ale budiž: Pokrytectví je, když ji tam z komerčních důvodů pustí a pak ji grilujou, jako kdyby něco provedla.
Je to ponižující a ubohé, úroveň komunistických prověrek po roce 1968.
Reagovat
HolyMotors
Ptají se jí na režim, který hromadně zavírá, mučí své odpůrce, falšuje svobodné volby, podporuje válku. Ona ho dle všeho podporuje. Myslím, že by pár nepříjemných otázek unést mohla, nějaké grilování je absolutně mimo mísu, srovnávání s prověrkami už považuju přímo za drzost. A mimojiné se znova ptám, není pokrytectví to, že není ani schopná přiznat svůj skutečný vztah k Lukašenkovi a tamnímu režimu?
Reagovat
elsky
Do toho nikomu nic není.
Reagovat
HolyMotors
Říká kdo? Já si myslím, že je to přesně naopak. Ty komerční důvody, o kterých trochu hloupě a nešťastně mluvíš, ji mmj. umožnily stát se globální multimilionářkou s potenciálním dopadem na životy mnoha lidí a tak holt musí přijmout jistou zodpovědnost za svoje postoje a názory.
Reagovat
elsky
Zkuste začít přemýšlet.
Reagovat
HolyMotors
Ty napíšeš tři zbytečný slova, ale já mám začít přemýšlet? Jsi legrační.
Reagovat
tommr
to po něm chceš moc. Tihle novosvazáci jedou podle not který jim dodají naše vždy objektivní a pravdomluvná média. A v nich se říká že Sabalenka je zlá takže to musí bejt pravda ... smile
Reagovat
HolyMotors
Kázat do svazáků přichází usvědčená, rasistická spodina. To jsou mi věci..
Reagovat
IngStavinoha
prosím zdroj smile
Reagovat
elsky
No jo, ale to je argumentace jak z Kladiva na čarodějnice smile.
Reagovat
HolyMotors
Přesně taková, jakou si zasloužíš, no smile Ale baví mě, že si někdo dovolí Sabalenku ještě stavět do role nebohé oběti. To se mi snad zdá :)
Reagovat
IngStavinoha
za to ty to máš zdejší americkou propagandou nalajnováno jasně a neochvějně - bez sebemenších pochybností, které by mohly narušit pevnou "demokratickou" linii plnou nezištných "spojeneckých závazků" ;-)))
Reagovat
Krisboy
Gratuluji, vyhráváš cenu pro nestupidnější komentář letošního Roland Garros! smilesmile
Reagovat
Nola
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist