ATP v roce 2013, část II. Paříž patřila zase Nadalovi, Londýn dobyl domácí Murray

21. 12. 2013, 20:45
Stalo se... 3
Rafael Nadal i ve druhé části sezony pokračoval ve famózním comebacku. Na antuce vyhrál 22 zápasů v řadě a osmým titulem z French Open vytvořil nový rekord. Velkou slávu zažili začátkem července v Londýně, kde se Andy Murray stal prvním domácím vítězem Wimbledonu po dlouhých 77 letech.
Rafael Nadal

Rafael Nadal se v únoru vrátil na kurty po více než půl roční pauze a v první části sezony vyhrál tři ze čtyř turnajů. A téměř dokonal zvládnul i druhou část roku.

V Monte Carlu sice přišel o svou neporazitelnost, když ho o devátý titul v řadě připravil ve finále Novak Djokovič, pak však na antuce zvítězil v 22 duelech po sobě. Triumfoval na turnajích v Barceloně, na Masters 1000 v Madridu a Římě a osmou trofejí z Roland Garros vytvořil grandslamový rekord.

Zklamání sedmadvacetiletý Španěl prožil až ve Wimbledonu, kde skončil už v 1. kole. Jeho šňůru bez porážky nečekaně utnul Belgičan Steve Darcis.

"To se stane, takový je sport. Nadšený nejsem, ale není to tragédie. Soupeř hrál dobře a dělal správná rozhodnutí ve správný moment. Neměl jsem na trávě rytmus, protože jsem neodehrál přípravný turnaj, ale nešlo to. Na trávu se musíte adaptovat, a to se mi nepovedlo. Na trávě je potřeba jít hodně do kolen, a to se mi úplně nedařilo. Přesto, letos jsem odehrál a vyhrál zatím víc, než jsem čekal, a věřím, že na zbytek sezony bude připraven," hodnotil Nadal po své teprve třetí porážce v sezoně.

Novak Djokovič v Monte CarluNovak Djokovič antukovou sezonu nemohl začít lépe. Nejlepší tenista světa na Masters v Monte Carlu ukončil osmileté kralování Rafaela Nadala, kterého porazil ve finále. "Rafo, díky že jsi mi umožnil jednou vyhrát. Lepší začátek antukové sezony jsem si nemohl přát," řekl po třetím titulu v sezoně.

Tento turnaj má pro mě velkou hodnotu a velký význam. Bydlím tady a během roku, když zrovna necestuji po světě, tak tady trávím hodně času. Pro mě je to nejkrásnější klub na světě. Miluji to prostředí a lidi, které tu potkávám," radoval se srbský tenista.

Nadšení ze šestadvacetiletého Djokoviče ale na dalších turnajích trochu nečekaně vyprchalo. V Madridu vypadl už po úvodním zápase, v němž nestačil na Bulhara Grigora Dimitrova. "Faktem je, že po Monte Carlu jsem dvanáct dnů nesáhl na raketu. Ale nechci hledat výmluvy, prostě jsem nebyl dobře připravený. Dimitrovovi patří uznání, byl lepším hráčem na kurtu," uznal Djokovič.

V Římě pak skončil ve čtvrtfinále, ve kterém ztratil vedení 6-2 a 5-2 proti Tomáši Berdychovi. "Ztratil jsem koncentraci. Začal jsem hrát moc defenzivně. On naopak získával sebevědomí a využíval své příležitosti," vysvětlil zaváhání Djokovič.

Na následných grandslamech dokráčel do závěrečných kol, na triumf z Melbourne ale nenavázal. Semifinálovou porážku na Roland Garros s Nadalem označil za nejtěžší v sezoně, ve Wimbledonu ve finále asistoval u vítězství domácího Andyho Murrayho.

Andy Murray ve WimbledonuPrávě britskému tenistovi se na jaře vůbec nedařilo. I vinou problémů se zády (se kterými šel na podzim na operaci) na antuce vyhrál jen tři zápasy a nakonec se rozhodl vynechat French Open.

Svého rozhodnutí pak litovat rozhodně nemusel. Na trávě zůstal neporažen, neboť zvítězil v londýnském Queens Clubu a následně získal svůj druhý grandslamový titul ve Wimbledonu, kde se stal prvním domácím šampionem po dlouhých 77 letech.

"Vím, jak moc jste chtěli vidět britského wimbledonského vítěze a doufám, že jsem udělal všem radost. Vydal jsem ze sebe to nejlepší," řekl Murray při slavnostním vyhlášením se zlatým pohárem v náručí a velkou poklonu vysekl svému trenérovi Ivanu Lendlovi. "Tohle je pro Ivana, protože se moc snažil, aby tuhle trofej jako hráč získal. Je to fantastický člověk, tvrdý kouč a je se mnou trpělivý. Stálo to za to," dodal Murray.

Roger Federer ve WimbledonuV útlumu pokračoval Roger Federer. V Madridu, kde obhajoval titul, prohrál překvapivě už ve 3. kole s Japoncem Keiem Nišikorim. "Alespoň jsem zjistil, na čem musím pracovat. Byl to můj první letošní turnaj na antuce, míče létají jinak, těžko jsem hledal rytmus, celý zápas jsem se trápil. Chybí mi praxe na antuce, ale věřím, že mi turnaj v Madridu pomůže k tomu, abych byl dobře připraven na turnaj v Římě," prohlásil Federer.

V italské metropoli sice cestou do finále neztratil ani set, proti Nadalovi však uhrál jen čtyři gamy. A na French Open ve čtvrtfinále nevyhrál proti domácímu Tsongovi ani set.

Na oblíbeném turnaji na trávě v německém Halle potom sice získal svůj první titul v sezoně (nakonec i jediný), ve Wimbledonu však musel skousnout těžkou porážku. Už ve druhém kole senzačně prohrál se Sergejem Stachovským z Ukrajiny a poprvé po 36 grandslamech v řadě vypadl dříve, než ve čtvrtfinále.

"Není důvod k panice. Je třeba se vrátit k práci a být zase silnější. Ale samozřejmě, prohra mrzí kdekoli na světě a tady zvlášť," řekl Federer, kterého v žebříčku ATP čekal po 10 letech pád z Top 4.

Tomáš BerdychTomáš Berdych se na antuce chvíli zahříval. V Monte Carlu a Barceloně skončil vždy už na druhém soupeři (Fogninim a Robredovi), v Madridu a Římě si však připsal cenné skalpy. Ve Španělsku porazil Murrayho a v Itálii světovou jedničku  Djokoviče. V boji o finále pak ale prohrál s Wawrinkou a Nadalem. Na French Open česká jednička padla už v prvním kole po pětisetové bitvě s domácím Gaëlem Monfilsem.

"Je to tenis, prohra jako každá jiná. Dělal jsem, co jsem mohl. V pátém setu jsem měl jednu šanci, co jsem neudělal, to je všechno," nechtěl se Berdych v porážce příliš pitvat. "On měl taky jednu šanci a proměnil ji. A o tom to bylo."

Ve Wimbledonu se Berdych dostal do čtvrtfinále, v něm ale nestačil na Djokoviče. "Kdybych hrál, jak bych si představoval, tak by to vypadalo jinak. Proti němu je třeba hrát na hranici svých možností, ale k tomu jsem měl daleko," uvedl Berdych.

Lukáš Rosol v BukureštiLukáš Rosol se v dubnu dočkal svého nejcennějšího individuálního úspěchu, když na antuce v rumunské Bukurešti poprvé vyhrál turnaj ATP.

Sedmadvacetiletý hráč věnoval výhru zesnulému otci, o něhož přišel pouhé dva týdny předtím. "Není to vítězství jen pro mě. Ale není pro mě lehké to říct. Věnuju ho jedné osobě, která mi byla hodně blízká. Byl to člen mé rodiny...," řekl Rosol s trofejí v ruce, zlomil se mu hlas a rozplakal se. "Přivedl mě k tenisu, byl to můj otec, který zemřel před dvěma týdny. To je pro něj," dodal po chvíli.

"Byl to nejemotivnější okamžik, jaký jsem kdy zažil," uvedl. "Jak jsem postupoval, tak jsem víc a víc cítil, že bych chtěl tátovi věnovat vítězství a je moc speciální, že to vyšlo," svěřil se osmadvacetiletý Rosol.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Fajn článok..Neúspech vo Wimby je daňou za antukovú šnúru..Hrať prípravný turnaj pár hodín po finále RG je hlúposť..A rovnaká hlúposť je ísť na Wimby bez pripravného turnaja..
Reagovat
SwissMaestro
Zklamání sedmadvacetiletý Španěl prožil až ve Wimbledonu, kde stejně jako v předchozím roce skončil už v 1. kole. Jeho šňůru bez porážky nečekaně utnul Belgičan Steve Darcis.

Nadal skončil v minulém roce ve druhém kole...jen maličkost :-)
Reagovat
LubosZabloudil
Díky :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist