Letošní vizitka: Lucie Šafářová

23. 12. 2016, 16:47
Stalo se... 6
Lucie Šafářová se kvůli zdravotním potížím na kurty vrátila až v únoru v katarském Dauhá. Zpočátku se české tenistce vůbec nedařilo. První výhry a zároveň jediného letošního titulu se dočkala v Praze. Zdraví trápilo Šafářovou i v průběhu sezony a další solidní výsledky ve dvouhře nepřišly, rodačka z Brna tak zakončila sezonu až v sedmé desítce žebříčku. Chuť si však spravila v deblu.
Profily hráčů
Lucie Šafářová

Lucie Šafářová vstupovala do letošní sezony jako hráčka Top 10, konkrétně z pozice světové devítky. Česká tenistka však kvůli bakteriální infekci, kterou prodělala v září minulého roku po US Open, zmeškala start letošní sezony a musela vynechat všechny turnaje v Austrálii včetně úvodního grandslamového podniku Australian Open.

Bodově příliš neztratila, jelikož v Austrálii nic neobhajovala. Zdravotní potíže nedovolily finalistce Roland Garros z roku 2015 startovat ani v prvním kole Světové skupiny Fed Cupu proti Rumunsku a na turnaji v Dubaji, kde měla obhajovat loňské čtvrtfinále.

Rodačka z Brna se vrátila do tenisového kolotoče až na turnaji v katarském Dauhá, kde loni triumfovala. Návrat se ale české hráčce nepodařil. Hned v prvním kole podlehla Cagle Büyükakcayové a vypadla z elitní desítky.

Ani velké turnaje v Indian Wells devětadvacetileté tenistce nevyšly. Po volném losu nestačila v Indian Wells na Jaroslavu Švedovovou.

"Dnes to bohužel nevyšlo. Život nás pořád učí něco nového, někdy jsi nahoře, jindy zase dole. Já mám pocit, že jdu konečně směrem vzhůru a snad brzy přijdou i výsledky! Každopádně jsem vděčná za to, že můžu zase hrát zápasy," napsala Šafářová na facebooku.

A ani na Floridě neuhrála set, když ji hladce přehrála Yanina Wickmayerová. V deblu se ale Šafářové dařilo. S Mattekovou-Sandsovou turnaj v Miami dokonce beze ztráty setu vyhrála.

Duo Matteková/Šafářová ovládlo Miami

Naštěstí pro Šafářovou žádnou velkou porci bodů neobhajovala a zatím se držela ve druhé desítce. Dalšího vynikajícího deblového výsledku se dočkala na následujícím turnaji v Charlestonu, kde se česko-americká dvojice probojovala do finále.

Ve dvouhře to byla ale stále bída. Ani čtvrtý letošní zápas neukončil mizérii Šafářové. Češka jasně nestačila na domácí divokou kartu Louisu Chiricovou a na první letošní vítězství stále čekala.

První náznaky vracející se formy ukázala brněnská rodačka v utkání prvního kola halového turnaje ve Stuttgartu proti Karolíně Plíškové. Šafářová bojovala, ale nakonec třísetovou bitvu se svou krajankou prohrála a stále byla bez jediné výhry.

Definitivní výkonnostní zlom přišel až na dubnovém turnaji v pražské Stromovce. Na kurt jakoby nastupovala úplně jiná hráčka, než jsme sledovali na předchozích pěti turnajích.

Šafářová poprvé v letošní sezoně zvítězila, když otočila duel s Marianou Duqueovou. A nezůstala jen u toho. Ve druhém kole jí po prohrané první sadě vzdala krajanka Lucie Hradecká a ve čtvrtfinále Šafářová udolala Su-Wei Hsieh.

V semifinále svedla pohlednou bitvu s loňskou vítězkou Karolínou Plíškovou a postoupila do svého prvního finále letošního roku. V něm narazila počtrnácté v kariéře na Samanthu Stosurovou. A Australanku pojedenácté přehrála, přestože musela vývoj utkání otáčet.

Šafářová si tak došla hned na prvním turnaji, na němž se dočkala prvního letošního vítězství, pro titul. Naposledy triumfovala loni na konci února v katarském Dauhá. "Já jsem tak dojatá, že ani nevím, jestli tu něco řeknu," smála se Šafářová při slavnostním ceremoniálu.

"Cítila jsem se tu jako doma, za což chci poděkovat všem organizátorům, kteří se tu o nás úžasně starají. Pro mě je tohle opravdu hodně emotivní okamžik, protože před půl rokem jsem ležela v posteli a nemohla jsem skoro ani se hýbat. Cesta sem byla hrozně složitá, ale já jsem teď neuvěřitelně šťastná za to, že jsem se vrátila právě v Praze,"

Následoval posun na 13. místo žebříčku a Šafářová cítila, že je stoprocentně zpátky. V Praze se sice české tenistce turnaj podařil, další výsledky na antuce však nijak oslnivé i vinou zranění nebyly.

V Madridu pokračovala Šafářová v dobré formě. V prvním kole vyřadila Coco Vandewegheovou. K repríze pražského finále - utkání druhého kola se Samanthou Stosurovou však nenastoupila kvůli otravě z jídla.

Šafářová tak přišla o body za loňské čtvrtfinále a doufala, že parádní výkony z Prahy předvede v Římě. Ani tam se ale české tenistce příliš nedařilo. Nejprve hladce přehrála Francescu Schiavoneovou, vzápětí však překvapivě nestačila na Misaki Doiovou.

Za obhajobou loňského finále vyrazila na druhém grandslamovém turnaji sezony French Open ve velkém stylu. V úvodním zápase smetla Vitalii Djatčenkovou a šanci nedala ani Viktoriji Golubicové.

Vypadalo to, že Šafářová chytla formu jako hrom. Ve třetím kole ji však zastavila Samantha Stosurová, jež byla v těsné koncovce rozhodujícího dějství úspěšnější a oplatila Češce finálovou porážku z Prahy.

"Hrály jsme obě dobrý tenis, bojovala jsem, dařilo se mi velmi dobře ve druhém setu. Dál už to bylo o pár míčcích při hře na 5-6, ona hrála opravdu dobře, hlavně dobře podávala," řekla Šafářová.

Zklamaná Šafářová v zápase se Stosurovou

Neúspěšná obhajoba loňské finálové účasti katapultovala Šafářovou až na 29. pozici žebříčku WTA. Brněnské tenistce se zpočátku nedařilo ani na trávě. Její hlavní trenér Rob Steckley onemocněl, proto se české tenistky ujal kapitán českého fedcupového týmu Petr Pála.

"Zřejmě se s Robem potkáme až po doléčení jeho nemoci na turnajích v Americe. Proto jsem poprosila Petra Pálu, aby se mnou travnaté turnaje objel," řekla Šafářová.

V Birminghamu neuspěla Šafářová ani na devátý pokus proti krajance Petře Kvitové a letos pošesté vypadla na turnajích WTA v prvním kole. Lepšího výsledku nedosáhla ani v Eastbourne, kde podlehla Anně-Leně Friedsamové.

První letošní výhru na trávě zaznamenala až ve Wimbledonu. Semifinalistka z roku 2014 v prvním kole doslova udolala svou deblovou partnerku Bethanii Mattekovou-Sandsovou, proti níž musela odvracet hrozbu v podobě tří mečbolů.

Vítězství Šafářové pomohlo a díky solidnímu výkonu si ve druhém kole relativně snadno poradila se Samanthou Crawfordovou. Ve třetím kole měla ale znovu velké problémy. Slovenku Janu Čepelovou udolala až 12-10 v rozhodující sadě.

Na další soupeřku už nevyrovnaný výkon nestačil. Šafářová stejně jako loni skončila v osmifinále, tentokrát na raketě Jaroslavy Švedovové.

"Musím říct, že prostě byla lepší. Sedlo jí to. Výborně servírovala. Snažila jsem se čekat na nějakou příležitost, ale nedala mi ji. Výborně returnovala především moje druhé podání. Pořád jsem tahala za kratší konec," řekla Šafářová.

Šafářová prohrála osmifinálový duel ve Wimbledonu se Švedovovou

Ve Wimbledonu Šafářová dvě těsné koncovky zvládla. To samé se jí ale nepodařilo na turnaji v Montréalu, kde nestačila v tie-breaku třetího setu na Eugenii Bouchardovou a poosmé se tak letos loučila s turnajem WTA už po prvním duelu.

Do olympijského turnaje v Rio de Janeiru vstoupila Šafářová výtečně. První sadu s Karin Knappovou sice prohrála, v následujících dvou však jasně dominovala. Její cestu za medailí ale znovu zastavily střevní potíže. Po prohrané první sadě tak musela zápas druhého kola proti Kirsten Flipkensové vzdát.

Šafářová si ale chuť spravila v deblu, v němž nastoupila s Barborou Strýcovou. Devětadvacetiletá rodačka z Brna znovu potvrdila, že se právoplatně řadí mezi nejlepší deblistky světa.

Se Strýcovou přitom měly hned v úvodu krutý los. V prvním kole narazily na sestry Williamsovy. A Češky se postaraly vyřazením Američanek o velkou senzaci.

"Sedlo nám všechno a v důležitých momentech Lucka vytáhla skvělé returny, že jsem tam mohla na síti jít. Je to nádherné," zářila Strýcová. "Bylo to fajn. Věděly jsme, že musíme hrát agresivně a jestli je chceme porazit, tak toho musíme jít i za cenu chyb, rizika, a sedlo nám to. Hrály jsme výborně," dodala Šafářová.

České duo následně zvládlo otočit duel i proti kanadskému páru Eugenie Bouchardová/Gabriela Dabrowská a bývalým světovým jedničkám Saře Erraniové s Robertou Vinciovou.

Jejich pouť za zlatou medailí ukončily až v semifinále Jekatěrina Makarovová s Jelenou Vesninovou. Česko mělo již jistý bronz. Semifinále nezvládlo ani duo H+H. Šafářová se Strýcovou byly nakonec v souboji o bronz úspěšnější a Andreu Hlaváčkovou s Lucií Hradeckou porazily ve dvou setech.

"Myslím, že nám pořád ještě nedochází, co se stalo. Je to splněný sen," řekla Šafářová. "Je to nádherné. Medaili mám i proto, že jsem vydržela a trénovala každý den. A už se mi chce zase brečet. Nemluvím," doplnila dojatá Strýcová.

Ve dvouhře se Šafářová ani po olympijských hrách nedařilo. Úvodní zápas nezvládla ani na větším podniku WTA v Cincinnati. Proti Němce Andree Petkovicové sice bojovala, ale opět prohrála ve třech setech stejně jako v Montréalu.

Neobhajoba loňského čtvrtfinále znamenala další propad žebříčkem. Bývalá světová pětka se ocitla až na 44. pozici žebříčku WTA a na US Open se tudíž nevešla ani mezi nasazené.

Šafářová letos na grandslamu neskončila dříve než ve druhém kole. Na French Open došla do třetího a ve Wimbledonu až do osmifinále. Jenže pozice mezi nasazenými má svoji výhodu, kterou Šafářová v New Yorku neměla.

V prvním kole uspěla proti Darje Gavrilovové, už ve druhém kole měla ale velmi těžkou soupeřku - nasazenou pětku Simonu Halepovou. Proti Rumunce uspěla v kariéře jen jednou, ale další výhru nepřidala. Halepové podlehla ve dvou setech.

"Měla jsem spoustu šancí, které jsem nevyužila. Ona je výborná v defenzivě, strašně míčů vrátí. Věděla jsem, že musím hrát agresivně, musím do toho chodit. Bohužel dneska těch chyb bylo víc, než by mělo být, abych ji porazila. A taky servis nefungoval tak, jak bych chtěla," posteskla si Šafářová.

Česká tenistka se mohla spoléhat na čtyřhru. S Američankou Mattekovou-Sandsovou dokonce ve Flushing Meadows vybojovaly třetí společný grandslamový titul.

"Není to jednoduchý rok, proto je tenhle titul skvělý. Mám výtečnou parťačku, deblistku i singlistku, a to je základ úspěchu," řekla Šafářová při vyhlášení. "Tohle je nejlepší grandslam. Hrát na centrkurtu Arthura Ashe pod zataženou střechou, tak to je úžasný úspěch, kterého jsme dosáhly," dodala Američanka.

Vítězky US Open 2016 - Šafářová a Matteková-Sandsová

Ani asijská tour se Šafářové nepovedla. Ze čtyř zápasu vyhrála jen jeden. V Tokiu svedla v prvním kole třísetovou bitvu s Dominikou Cibulkovou. Rovněž proti slovenské tenistce ale těsnou koncovku neurvala.

Ve Wuhanu si česká tenistka letošní zápasovou bilanci trošku vylepšila, i tak to ale nebyla žádná sláva. Nejprve zdolala Varvaru Lepchenkovou, ve druhém kole ji však zastavila krajanka Karolína Plíšková.

Vzápětí ukončila Šafářová skoro čtyřletou spolupráci s kanadským trenérem Robem Steckleyem a angažovala bývalého kouče Petry Kvitové Františka Čermáka. "Ukončila jsem spolupráci s Robem a s Františkem máme zkušební období," vzkázala Šafářová ČTK.

Nezastavitelná dvojice Matteková-Sandsová/Šafářová ovládla po triumfu na US Open i turnaj ve Wuhanu, čímž svou neporazitelnost prodloužila už na jedenáct zápasů a definitivně si zajistila start na letošním Turnaji mistryň.

Nezastavitelné Šafářová s Mattekovou vyhrály i podnik ve Wuhanu

A slavily i v Pekingu, kde společně získaly třetí titul v řadě a vítěznou šňůru protáhly vítězstvím nad francouzským párem Caroline Garciaová/Kristina Mladenovicová na šestnáct zápasů.

"Vyhrály jsem třetí turnaj za sebou, vezeme se na vítězné vlně. Je to skvělé a nádherný pocit. Odehrály jsem tady dobré zápasy a finále mělo vysokou úroveň. Jsem nadšená, protože Bethanie hraje úžasně," řekla Šafářová. "Jako na každém turnaji se skvěle bavíme na kurtu i mimo něj. Užíváme si to od rozcvičení, masáží, večeří, což se projevuje na naší hře," uvedla Matteková-Sandsová.

V singlu se ale Šafářové stále nedařilo. I v Pekingu ji (tentokrát už v prvním kole) přehrála krajanka Karolína Plíšková. Šafářové se nedařilo v závěru sezony ani loni, nepřišla tak vlastně o žádné body, dokud nedošlo k odečtení bodů za loňskou účast na Turnaji mistryň.

Tam se letos Šafářová ve dvouhře neprobojovala a propadla se v žebříčku až na 63. příčku. V říjnu navíc oznámila, že zkušební období je u konce a jejím hlavním trenérem bude dlouhodobě František Čermák.

Poslední zápas sezony absolvovala na halovém turnaji v Moskvě. Podruhé v řadě se s ruskou metropolí rozloučila porážkou hned v úvodním zápase. Letos jednoznačně nestačila na Darju Gavrilovovou a mohla se tak připravovat na přesun do Singapuru.

Ještě před Turnajem mistryň shrnula Šafářová letošní sezonu jako náročnou ale zároveň úspěšnou díky deblovým úspěchům, které s Mattekovou-Sandsovou posbírala.

Definitivní rozloučení s letošní sezonou absolvovala na Turnaji mistryň v Singapuru. Společně s Mattekovou-Sandsovou se nakonec probojovala po nervy drásajících bitvách až do finále.

Tam jejich úctyhodnou vítěznou sérii trvající 18 zápasů ukončily Jekatěrina Makarovová s Jelenou Vesninovou.

"Chtěly jsme si odvézt pohár, ale Makarovová s Vesninovou hrály opravdu výborně. První set byl o jednom dvou míčích, pak to bylo o jeden brejk. Mohlo to dopadnout na obě strany, ale nevyšlo to. Nechaly jsem tam všechno," uvedla Šafářová.

Do nadcházející sezony má Šafářová jedno přání: vítězit ve dvouhře stejně jako ve čtyřhře, v níž letos s Mattekovou-Sandsovou excelovala. Čeští tenisoví příznivci budou brněnské rodačce určitě držet palce.

Šafářová se ještě v polovině prosince dočkala dalšího úspěchu a pocty od samotných hráček. Potřetí v řadě se totiž stala laureátkou Peachy Kellmeyer Player Service Award za to, že nejvíce podporuje tenistky a pomáhá jim jako členka osmičlenné rady hráček WTA, v níž je od roku 2009.

Generálku na další sezonu absolvovala česká tenistka v rámci tenisové extraligy. Šafářová nastoupila ve finálovém duelu mezi Prostějovem a Spartou do ženské dvouhry a relativně snadno přehrála Stefanii Vögeleovou, čímž pomohla Prostějovu obhájit titul.

Shrnutí letošní sezony Lucie Šafářové
Počet odehraných turnajů: 19
Počet titulů: 1 (Praha)
Finále: 0
Semifinále: 0
Čtvrtfinále: 0
Výhry - Prohry: 14-17
Počáteční ranking: 9
Konečný ranking: 64 (oficiálně dle WTA), momentálně na 62. pozici
Australian Open: -
French Open: 3. kolo
Wimbledon: 4. kolo
US Open: 2. kolo
*nepočítáme exhibice a olympijské hry
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

6
Přidat komentář
Kozoroh
http://www.ksn.cz/sportovec-roku/jak-jsme-hlasovali/jednotlivci-2-kolo/254

Plný počet 10 bodů dali Káje Pavel Dosadil, Jan Jaroch, Karel Knap a Michael Langr.

Jak hlasovali jednotliví novináři najdete zde -

http://www.ksn.cz/sportovec-roku/jak-jsme-hlasovali/redaktori
Reagovat
Lenca45
Nemáte někdo prosím zkušenosti s výhledem v Ostravar (Čez) aréně? Koupila jsme dva lístky do 16 řady a trosku se bojím o výhled. Mohl byste někdo, kdo byl v aréně a sedel takhle nahoře napsat, jestli je Dobre vidět a jestli i tam je dobra atmosféra? Jinak přeju hezký svátky :)
Reagovat
misa
V letošní mezisezonní přestávce chodily jen samé pozitivní zprávy včetně povedené třítýdenní přípravy na Floridě. 28. prosince odlet směr Nový Zéland!

Od roku 2017 už nevysílá Tennis TV ženské turnaje.
https://help.tennistv.com/why-are-there-no-wta-matches-on-tennistv-in-2017/
Snad nebudou problémy se streamy.
Reagovat
FulnekUltras
kolik pesimismu se tady během roku směrem k tobě vycáralo...vážné zdravotní problémy = prostě jedna sezóna v pérdeli, s tím už nic nenaděláme a každý rozumně uvažující fanoušek (není to protimluv? ;) by to měl pochopit...ale je skvělé vidět, žes vydržela a popracovala Ty sama, takže rok 2017 by už ani singlově vůbec nemusel být marný...navíc jak tě známe, budeš na kurtu v podvědomí bojovat i za Peťu... ;) Ať to šlape!!!!!
Reagovat
Frick
Ačkoliv strašně, strašně špatně se tomu dá věřit, tak 4. února, tedy od zítřka za 5 týdnů, jí čeká vstup do "Klubu 30"
Reagovat
Frick
Předloni výtečná sezóna bez titulu (i bez finále), letos mizerná sezóna s titulem.

Tak uvidíme, co příští rok. Věřím, že to bude o dost lepší. Snad bude přát zdraví a na nějakém turnaji by si zasloužila, aby se jí zajímavě otevřel pavouk.

Rovněž jsem zvědav na Fed Cup. Myslím si, že šance na pozici dvojky před Bárou má velkou.

Vlastně jsem docela zvědav na složení. Pokud by hrála Kája, Šafi i Bára, tak bychom měli velice dobré trio univerzálek a další deblová náhradnice by nebyla již tak potřebná.

V tom případě by se silně nabízela možnost vzít opět Denisu, ale spíše Týnu nebo Katku.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist