ATP v roce 2012, část I. Velké tituly brali Djokovič a Federer

13. 12. 2012, 09:00
Stalo se... 15
Svou neporazitelnost z úvodu roku 2011 letos Novak Djokovič zopakovat nedokázal, přesto obhájil dva ze čtyř titulů a i díky památnému finále na Australian Open nastartoval další skvělou sezonu. O jeden titul více v prvním kvartálu letošního roku získal Roger Federer, který udělal důležitý krok k návratu na post světové jedničky.
Novak Djokovič vyhrál Australian Open

V roce 2011 Novak Djokovič vyhrál 41 zápasů po sobě a zapsal se do historie. Zopakovat takový výkon je takřka nemožné, srbský tenista se o to ale aspoň pokusil. Na exhibici v Abú Dhabí proměnil svůj premiérový start v titul a načerpal sebevědomí pro Australian Open.

V Melbourne Djokovič dokázal obhájit loňský titul, když v památném - nejdelším grandslamovém finále a zápase Australian Open - finále udolal po bezmála 6 hodinách boje Španěla Rafaela Nadala.

Oba si tehdy sáhli na dno fyzických sil, zápas si ale užili.



První porážku tehdejší světová jednička utrpěla v 11. utkání sezony. V semifinále turnaje v Dubaji si na Srba 'počíhal' Andy Murray, kterému se tak povedla odveta za melbournské semifinále. V první čtvrtině roku musel Djokovič překousnout ještě jednu porážku, a to vcelku překvapivou.

V semifinále podniku Masters 1000 v Indian Wells totiž podlehl Američanu Johnu Isnerovi, který se tak dostal poprvé v kariéře do tak velkého finále. Vítězství potom Srb dokázal obhájit ještě v Miami, kde už podruhé v kariéře neztratil ani set a dosáhl hattricku.

Roger FedererRoger Federer v úvodu sezony řešil problémy se zády, kvůli kterým odstoupil z turnaje v Dauhá. Díky včasným preventivním opatřením ale o Australian Open nepřišel a odehrál na něm již svůj jubilejní 1000. zápas. Druhou tisícovku zápasů načal proti svému největšímu rivalovi Rafaelu Nadalovi, do finále se ale přes Španěla nedostal.

Velkým zklamáním byl pro Federera Davis Cup. V něm si letos dělal zálusk na úspěch, už v prvním kole ale Švýcaři na domácí antuce senzačně podlehli Američanům. Sám Federer nestačil na Isnera a s Wawrinkou pak nezískali bod ani ve čtyřhře, byť Američanům chyběl Bob Bryan.

Pak už ale následovala série 16 vyhraných zápasů v řadě, kterou Federer připomněl skvělý závěr roku 2011. Švýcarský tenista vyhrál turnaje ATP 500 v Rotterdamu a Dubaji, na které navázal již čtvrtým titulem z Masters 1000 v Indian Wells. Federer během vydařeného období porazil třikrát Del Potra, Nadala či Murrayho.

Vítězná šňůra se zastavila překvapivě ve 3. kole turnaje v Miami, kde si na favorita vyšlápl teprve potřetí v kariéře Andy Roddick.

Rafael Nadal a Novak Djokovič po vyčerpávající bitvě ve finále Australian OpenI Rafael Nadal měl na začátku roku zdravotní problémy. Křuplo mu v kolenu a na Australian Open málem nehrál, v semifinále si ale poradil i s Federerem a nakonec padl až v nejdelším grandslamovém finále s Djokovičem.

Španělský tenista pak kvůli trablím s kolenem odstoupil před semifinálovou bitvou s Murraym z Miami. Jak se o pár měsíců později ukázalo, už tehdy to byl počátek problémů, kvůli kterým Nadal vynechal druhou polovinu sezony.

Andy Murray udělal před startem sezony důležité rozhodnutí, když jako trenéra angažoval legendárního Ivana Lendla. Hned na prvním společném turnaji získali titul, a i když to na Australian Open ještě Britovi k prvnímu grandslamovému titulu nepomohlo, začala se Murraymu rýsovat velmi úspěšná sezona.

Tomáš Berdych s trofejí pro vítěze halového turnaje v MontpellieruNejlepší český tenista Tomáš Berdych začal rok dobře. S Petrou Kvitovou vyhráli Hopman Cup a oba se zdáli být ve slušné formě. Berdych pak na Australian Open úspěšně zvládal tie-breaky a postoupil až do čtvrtfinále, v němž znovu nestačil na Nadala. Berdych na sebe v Melbourne upozornil konfliktem s Nicolásem Almagrem, kterému po zápase nepodal ruku.

V únoru pak rodák z Valašského Meziříčí slavil v hale ve francouzském Montpellier svůj 7. titul z okruhu ATP, na dalších turnajích už ale šly výsledky dolů: Rotterdam semifinále, Dubaj čtvrtfinále, Indian Wells osmifinále a Miami jen 3. kolo.

Životním byl rok 2012 pro Radka Štěpánka. Nyní již čtyřiatřicetiletý rodák z Karviné se v Austrálii ve dvouhře neprosadil, hodně se však těšil na čtyřhru po boku Leandera Paese. A věděl proč.

V Melbourne se totiž po boku legendárního indického deblisty dočkal premiérového grandslamového titulu a v březnu vyhráli i Masters 1000 v Miami. "Srdce, radost ze hry, vzájemný respekt a hlad po vítězství"," to byl podle Štěpánka recept na tituly.

Prvního titulu na okruhu ATP se dočkal Lukáš Rosol, i když jen ve čtyřhře. Ve dvouhře to totiž byla bída a na Australian Open musel dokonce zkousnout dva kanáry od Němce Philippa Petzschnera. A nechybělo moc a Rosol se do historie málem zapsal smutným rekordem: tři kanáry ještě nikdo nikdy nedostal.

To nadějný český tenista Adam Pavlásek si na Australian Open zahrál mezi juniory semifinále ve dvouhře a finále ve čtyřhře.

Ve výčtu událostí českých tenistů nutno doplnit, že daviscupový výběr kapitána Jaroslava Navrátila porazil v 1. kole Itálii a odstartoval cestu za 'Salátovou mísou'.

Diskuzi v Melbourne vyvolal konflikt Davida Nalbandiana se sudím Kaderem Nounim. Ten argentinskému tenistovi nedovolil vzít si jestřábí oko (video) a Nalbandian pak i za další nesportovní chování dostal pokutu 8.000 dolarů.

Kariéru na začátku sezony ukončili Argentinec José Acasuso a Chilan Fernando González a odstartovali tak neobvykle časté odchody do tenisových důchodů.

Mezi nejkrásnější tenisové bitvy roku se v indické Čennaí zařadil finálový souboj Milose Raonice se Srbem Jankem Tipsarevičem.

Kvůli špatným finančním podmínkám tenisté zvažovali bojkot Australian Open.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tehdy mimo Česko neznámý Rosol, důchodce Štěpánek či dítě Pavlásek a jsou tam stejně jako Andík? To se děláte srandu...
Reagovat
smazaný uživatel
textu...spíše více
Reagovat
Mayo
pán tenista
Reagovat
Heather_Fedex
;DD no tady mas odpoved
Reagovat
smazaný uživatel
Radek s Tomem, mohlo by to byt zajimave :-) videla jsem jen upoutavku, ale nikde jinde jsem to necetla, tak snad ano.
Reagovat
Laura
http://www.showjanakrause.cz/v-pristi-show/
Reagovat
smazaný uživatel
Když už jsme u těch talkshow s tenisty (sportovci), tak na Štědrý den ve 22:30 budou na ČT1 Veselé vánoční (pří)hody 2012 s Donutilem. Jako hosté tam budou čeští medailisté z OH v Londýně, takže mj. H+H. :)

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10394403776-vesele-vanocni-pri-hody-2012/21252216065/
Reagovat
smazaný uživatel
že už je tady zase bilancování. Jinak celkově letošní AO mi přišlo dost kvalitní a nejlepší z letošních grandslamů. Sám mám AO nejradši, i kvůli atmosféře a tak vždycky s nostalgií vzpomínám na noční přenosy a zápasy "night session" sledované na scoreboard v práci a posléze na VHS odpoledne. V druhém týdnu si ale na důležité mače čas udělám a prakticky celé to vidím live. I kvůli tomu je AO mým nej a určitě jej v každé zmíńce přikrášluji kvůli nostalgii a dobrého pocitu. No ale letos bylo asi vážně nejzajímavější s velkým počtem skvělých zápasů již od začátku a famozním vyvrcholením v semifinále a finále. Jednoznačně pro mě TURNAJ ROKU.
Reagovat
seshitec
dá se souhlasit protože obě semifinále a finále byly úchvatný podívaný
Reagovat
Berny
a ctvrtfinale berdych nadal byl take dechberouci zapas + nesmi se zapominat na exibicni klani Murray vs Llodra, to byl zapas jaky jsem na okruhu roky nevidel :) Jinak souhlas A0 2012 byl pro mne jeden z nejlepsich turnaju za posledni roky
Reagovat
smazaný uživatel
Súhlasím so všetkým, čo si napísal. Len dodám, že AO 2012 bol najlepší GS aj z toho pohľadu, že ho ako jediný neovplyvnilo negatívne počasie..Dúfam, že sa v ďalšom roku nedočkám 3 zo 4 GS, kde konečný výsledok skreslí počasie..
Reagovat
Heather_Fedex
ve finale ao se pouzila strecha
Reagovat
Sonja
Radek je z Karviné.

Jinak hezké shrnutí:-))
Reagovat
SwissMaestro
Mám rád taková shrnutí. Člověk se slzou zavzpomíná jak skvělý to byl rok :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist