Letošní vizitka: Karolína Plíšková

21. 12. 2016, 16:55
Stalo se... 16
Obrovský úspěch. Jen tak nebo podobně by se dala nazvat uplynulá sezona v podání momentální české tenisové jedničky Karolíny Plíškové. Rodačce z Loun se v úvodu příliš nedařilo, ale v létě se nadechla k životním výsledkům. Navíc se výrazně postarala o zisk další fedcupové trofeje pro Českou republiku a výrazně vylepšila své žebříčkové maximum.
Profily hráčů
Karolína Plíšková

Karolína Plíšková má za sebou nejúspěšnější sezonu své kariéry. Do letošního roku vstupovala jako světová jedenáctka. Už to značí, že i loni se české tenistce dařilo. Ale až teprve v rámci letošní sezony začal 186cm vysokou Češku tenisový svět pořádně registrovat. Pojďme si připomenout proč.

Rodačka z Loun se rozhodla odstartovat letošní sezonu v australském Perthu, kde se každoročně koná akce smíšených družstev zvaná Hopman Cup. S krajanem Jiřím Veselým skončila už ve skupině, nicméně ze tří zápasů dvouhry vyhrála dva: porazila Jarmilu Wolfeovou, Victorii Duvalovou, podlehla pouze Jelině Svitolinové.

Ostrý start podnikla na turnaji v Sydney, kde se loni probojovala až do finále, v němž nestačila na fedcupovou kolegyni Petru Kvitovou. Letos tak daleko česká hráčka nedošla.

V prvním kole si snadno poradila s Anou Ivanovičovou a vzápětí smetla Anastasii Pavljučenkovovou. Ani ve třetím vzájemném zápase se Simonou Halepovou nedokázala uhrát set a s turnajem se letos rozloučila už ve čtvrtfinále.

Generálku na první grandslamový podnik Australian Open měla Plíšková za sebou a vyrazila do Melbourne. V úvodním zápase nezaváhala s domácí divokou kartou Kimberly Birrellovou a nasazenou devítku nezastavila ani její velká kamarádka a deblová partnerka Julia Görgesová.

Branami třetího kola na grandslamovém turnaji nedokázala česká tenistka projít ani na Australian Open a zopakovala tak loňský výsledek. Nad její síly byla stejně jako loni Jekatěrina Makarovová z Ruska.

"Psychicky jsem to zvládla slušně, bohužel tenis nebyl ideální," litovala v rozhovoru pro iDnes a Radiožurnál. "Údery jsem necítila, servis mě úplně nepodržel. Potřebuju, aby se sešla hlava i technika. Na nejlepší hráčky musím být stoprocentní."

Chuť si Plíšková spravila alespoň částečně ve čtyřhře. S Julií Görgesovou se probojovala beze ztráty setu až do semifinále, v němž česko-německý pár utrpěl debakl od dominující dvojice Martina Hingisová/Sania Mirzaová.

Plíškovou označovala média za hrdinku únorového fedcupového utkání prvního kola Světové skupiny proti Rumunsku. A oprávněně. V Kluži totiž česká týmová dvojka výrazně pomohla českému fedcupovému týmu k postupu.

Poprvé v kariéře přehrála světovou trojku Simonu Halepovou. S rumunkou svedla pohlednou dramatickou třísetovou bitvu a zajistila Češkám první bod. Už před utkáním věděla, že porazit nejlepší rumunskou tenistku současnosti nebude jednoduché.

"Simona je asi nejlepší rumunskou sportovkyní, takže je jasné, že tady bude mít velkou podporu domácího publika," konstatovala před zápasem Plíšková. "Je to skvělá hráčka, výborně hraje od základní čáry, skvěle se hýbe a nedá nikdy nic zadarmo. Bude to těžké utkání, ale dám do toho maximum."

Ani Halepová nešetřila chválou. "Karolína je dobrá hráčka, hraje hodně agresivně a má výborné podání. Myslím, že mi tenhle styl ale sedí, takže by to mohlo být dobré. Několik zápasů už jsme spolu odehrály, takže vím, co od ní mám čekat a jsem na to připravená," řekla před utkáním Halepová.

Z prohraného prvního setu se Plíšková oklepala a nakonec Rumunku premiérově zdolala. "Jsem fakt ráda, že jsem ji konečně porazila. Je to pro mě velmi cenné vítězství a jsem ráda, že přišlo právě ve Fed Cupu. Bylo to dost náročné, protože ten povrch je strašně pomalý, ale zvládla jsem to a to je důležité. Jsem šťastná, že jsem pro tým získala první bod," radovala se po zápase unavená Plíšková.

Ani uklidňující první bod ale Češky k postupu zatím nepřiblížil, svůj první zápas totiž překvapivě nezvládla Petra Kvitová, jež nestačila na Monicu Niculescuovou.

Halepová si napravila reputaci hned v prvním duelu nedělního programu, když porazila Petru Kvitovou. Do vedení se tak dostaly Rumunky. Plíšková tak musela proti nepříjemnému hernímu stylu Niculescuové uspět. A podařilo se, i když k tomu česká tenistka potřebovala opět tři sady.

"Bylo to hodně těžký, protože ona má dost specifický styl hry, na který člověk na okruhu moc nenarazí, takže to nemá jak natrénovat. Já jsem si na to déle zvykala, ale pak jsem začala hrát dobře. Je škoda, že jsem nedotáhla slibně rozehraný druhý set, ale chvilku jsem tam polevila a prohrála ho," konstatovala po zápase Češka.

Kapitán českého týmu Petr Pála dal důvěru rodačce z Loun i do závěrečného debla a Plíšková tak nastoupila ke svému třetímu víkendovému zápasu. K vytáhlé Češce postavil kapitán Barboru Strýcovou.

A Češky opět nezklamaly. Rumunkám Raluce Olaruové s Andreeou Mituovou nedaly šanci a ztratily jen pět gamů, čímž zajistily českému fedcupovému týmu boj o finále proti Švýcarkám.

"Síly ještě mám," smála se hrdinka českého výběru. "Jsem strašně ráda, že jsme to zvládly. Čtyřhra byla lehčí než ty předchozí zápasy, Bára mi hodně pomohla, hrála skvěle na síti a šlo to moc dobře."

Pod vedením kapitána Petra Pály zvládly tenistky první kolo podeváté za sebou. Nehrající kapitán vyzdvihl zejména výkon Plíškové: "Karolína odehrála fantastický víkend. Zahrála tu neskutečné zápasy a nechala na kurtu maximum. Klobouk dolů. Jsem opravdu moc rád, že holky znovu vyhrály." Přesto se Plíšková za hrdinku víkendového utkání nepovažovala.

Na okruhu WTA Tour se Plíškové ale ani po výborném vystoupení ve Fed Cupu nedařilo. Od pořadatelů turnaje v Dubaji přijala divokou kartu a vydala se za obhajobou loňského finále.

Jenže cesta to byla hodně krátká. Plíšková vypadla překvapivě už v prvním kole, ve kterém nenašla recept na hru Coco Vandewegheové. "Ona je velmi nebezpečná hráčka se skvělým servisem. Nikdy nevíte, co od ní přijde," řekla česká tenistka krátce po svém vyřazení.

Další jednoznačnou porážku utrpěla hned o týden později v katarském Dauhá. Plíšková plnila roli nasazené desítky, ale tu nenaplnila. V úvodním zápase schytala výprask od Margarity Gasparjanové, proti níž uhrála pouhé dva gamy.

Po nepříliš vydařeném vstupu do sezony se Plíšková propadla až na 19. místo žebříčku a na výraznější úspěch na turnajích WTA stále čekala.

Ten přišel o necelý měsíc později na turnaji série Premier Mandatory v Indian Wells. Pod kalifornským ostrým sluncem se Plíšková probojovala do svého největšího semifinále kariéry.

Postupně si poradila se Shelby Rogersovou, Anou Ivanovičovou, Johannou Kontaovou i Darjou Kasatkinovou. "Poprvé jsem v semifinále na takovémhle turnaji, z toho mám velkou radost," uvedla česká tenistka. "V minulých dvou zápasech mě servis trochu neposlouchal, jsem ráda, že dneska to bylo zase dobré," dodala.

Nad její síly byla až v semifinále pozdější vítězka Viktoria Azarenková. Česká tenistka tak vylepšila své maximum na turnaji, získala notnou porci bodů a v žebříčku poskočila na 14. pozici.

Dařílo se jí i v deblu. S Němkou Julií Görgesovou došly do finále, v němž těsně nestačily na domácí pár Bethanie Matteková-Sandsová/Coco Vandewegheová.

Nahrané body z Indian Wells ale brzy ztratila. Na turnaji v Miami totiž loňská čtvrtfinalistka nezvládla letos už potřetí úvodní duel. Tentokrát ji z turnaje v závěrečném tie-breaku vyřadila Timea Babosová. Brzká prohra katapultovala Plíškovou zpět na konec druhé desítky žebříčku, konkrétně na 18. místo.

Od turnajů WTA si mohla zase na chvíli oddechnout. Na programu byl totiž semifinálový fedcupový souboj mezi domácím Švýcarskem a Českou republikou.

Plíšková plnila roli týmové jedničky, jelikož do Lucernu nepřijela s českým týmem Petra Kvitová. A hned v prvním utkání přišlo další letošní zaváhání. Nejprve Strýcová rozdrtila Timeu Bacsinszkou a poslala Češky do vedení.

Ovšem Plíšková na úspěch své kolegyně nenavázala a ztratila dobře rozehraný zápas s až 129. hráčkou světa Viktorijí GolubicovouPorážka Plíškovou hodně zasáhla. Ještě hodinu po utkání měla zarudlé a vlhké oči. Fakt, že prohra přišla ve Fed Cupu, její pocity ještě zhoršoval. "Asi jo, normálně nejsem tak špatná z porážek, ale teďka samozřejmě nehraju jenom pro sebe, ale pro spoustu lidí. A o to je to horší," řekla.

Sobotní prohru musela Plíšková hodit za hlavu a zkoncentrovat se na důležité nedělní utkání týmových jedniček. To vyznělo lépe pro českou tenistku, která si poradila s Timeou Bacsinszkou a spravila si tak po nevydařené sobotě náladu.

"Jsem ráda, že jsem se ze soboty oklepala. Na kurtu jsem se cítila líp, i když začátek byl na hraně. Ona nastoupila docela dobře. Bylo důležité, že jsem to ustála. Řekla bych, že jsem se cítila celkově líp fyzicky. Jsem ráda, že to bylo na dva sety. Takhle to mělo dopadnout v sobotu taky. Je to úleva," řekla Plíšková.

I Barbora Strýcová byla k výhře nad Viktorijí Golubicovou blízko. Domácí hrdinka ale opět vývoj zápasu otočila a vyrovnala na 2-2. Rozhodnout musela stejně jako v Rumunsku čtyřhra.

Do té kapitán Petr Pála nasadil Karolínu Plíškovou s Lucií Hradeckou. A znovu vsadil na správnou kartu. České duo nedokázala zastavit ani hvězdná Martina Hingisová, jež nastoupila po boku rozjeté Viktorije Golubicové. Češky tak znovu uspěly a zajistily si postup do listopadového finále proti Francii.

"Na čtyřhru jsem byla nejmíň nervózní ze všech zdejších zápasů. Měla jsem vedle sebe Lucku a věděla jsem, že mi pomůže. Opravdu jsem se těšila. A pocit po vítězství je moc fajn," řekla Plíšková.

Antukovou sezonu odstartovala Plíšková premiérou na turnaji v německém Stuttgartu. Hned v úvodním zápase měla namále, nakonec však třísetovou bitvu s krajankou Lucií Šafářovou zvládla.

Následně si letos už potřetí poradila s Anou Ivanovičovou. V německé metropoli skončila česká tenistka ve čtvrtfinále, v němž výrazně potrápila nejvýše nasazenou Agnieszku Radwaňskou.

Ze Stuttgartu se Plíšková přesunula na domácí turnaj do pražské Stromovky, kde loni triumfovala. A svou pouť za obhajobou titulu začala suverénně. Ve třech zápasech ztratila jen 13 gamů: Stefanie Vögeleová (4), Kateřina Siniaková (6), Camila Giorgiová (3).

Možnost obhajoby titulu ji překazila až v semifinále pozdější vítězka Lucie Šafářová"Lucka hrála moc dobře, solidně, nedělala vůbec chyby a v důležitých momentech zahrála o trošku líp," uznala Plíšková.

"Nepředvedla jsem výkon jako v předchozích zápasech, ale byla to levačka. Má jiný styl a hrála dobře a já se necítila úplně v pohodě. Přes prohru z toho nejsem špatná, obhájit se podaří málokomu a mám za sebou dobrý turnaj."

Po prvních dvou solidních výsledcích na antuce se ale Plíškové vůbec nedařilo. V Madridu sice suverénně prolétla prvním kolem, následně však utrpěla tři porážky v řadě.

V Madridu nejprve povolila domácí Lourdes Dominguezové jen tři gamy, vzápětí ale vypadla s Christinou McHaleovou. Své maximum nevylepšila ani v Římě, kde letos skončila opět v prvním kole, tentokrát na raketě Darjy Kasatkinové.

Maximum (2. kolo) nepřekonala ani na druhém turnaji velké čtyřky French Open. Letos dokonce neslavila na svém nejméně oblíbeném grandslamu ani jednu výhru. Už v prvním kole ztratila dobře rozehraný duel se Shelby Rogersovou.

Do druhého grandslamového turnaje vstupovala Plíšková jako 19. hráčka světa a sama potvrdila, že antukový vrchol sezony není rozhodně jejím nejoblíbenějším grandslamem.

Přechod na trávu vyšel Plíškové na jedničku. Hned na prvním podniku v Nottinghamu si dokráčela pro svůj první letošní a celkově pátý titul. Přemožitelku nenašla v zápase s Anastasijí Sevastovovou, Annou Tatišviliovou, Ashleigh Bartyovou ani Monicou Puigovou. Ve finále udolala Alison Riskeovou.

Česká tenistka uznala, že finálový zápas nebyl jednoduchý. "Ona si také zasloužila zvítězit, bylo to o pár míčích. Jsem opravdu šťastná, že jsem to dokázala a ukončila jsem to ve dvou setech. Můj týden nemohl být lepší," uvedla na webu turnaje.

Karolína Plíšková slavila první titul letošní sezony v Nottinghamu

V Birminghamu se Plíšková s turnajem loučila už v prvním kole, když nestačila na krajanku a pozdější finalistku Barboru Strýcovou. Česká tenistka si spravila chuť v deblu, v němž triumfovala právě se Strýcovou a její fedcupová kolegyně jí tak brzké vyřazení ze singla dostatečně vykompenzovala.

Další trofej z travnatých dvorců mohla přidat na turnaji v Eastbourne, poslední generálce před Wimbledonem. Plíšková vlétla do turnaje suverénními vítězstvími nad Darjou Gavrilovovou, Misaki Doiovou a Jelenou Vesninovou.

V semifinále se hodně nadřela proti domácí Johanně Kontaové. Rozjetou Dominiku Cibulkovou ale ve finále zastavit nedokázala a na šestý titul si ještě musela počkat.

"Jsem opravdu spokojená s tím, jak jsem letos hrála na trávě. Získala jsem jeden titul a teď finále, takže to není tak špatné," řekla navzdory porážce Plíšková. "Doufám, že ve Wimbledonu uhraju nějaký dobrý výsledek," uvedla.

Přesto dosáhla v britské metropoli nejlepšího kariérního výsledku, jejím dosavadním maximem bylo loňské osmifinále a před startem Wimbledonu se nacházela na 17. místě žebříčku WTA Tour.

Svou formu z předchozích turnajů ale v All England Clubu marně hledala. Už v úvodním zápase proti Yanině Wickmayerové se hodně trápila. Proti Belgičance nakonec výhru vydřela 8-6 v rozhodujícím setu.

Počtvrté v řadě skončila Plíšková ve Wimbledonu ve druhém kole. V Eastbourne si s Misaki Doiovou poradila bez větších komplikací, Japonka však druhou porážku v řadě nepřipustila.

"Tím, že jsme spolu hrály v Eastbourne, tak jí to asi pomohlo víc. Tam jsem dávala tři esa do gamu, ale tady mi chodila hodně na servis ven z kurtu napřed. Já jsem tam hrála líp a ona hrála tady hodně dobře," posteskla si Plíšková po zápase. "Moje hra nebyla špatná ani dobrá, prostě něco mezi, což bohužel někdy nestačí," doplnila.

Solidního výsledku se Plíšková dočkala alespoň v deblu. S Julií Görgesovou se probojovaly do semifinále, ve kterém podlehly sestrám Williamsovým. Na první grandslamové finále v deblu tak Plíšková nedosáhla.

Plíšková s Görgesovou slaví postup

Plíšková měla absolvovat premiérovou účast na olympijských hrách. Stejně jako Tomáš Berdych se ale rozhodla do Rio de Janeira necestovat. "Omlouvám se ze stejných důvodů jako Tomáš Berdych. Taktéž sdílím obavy z možných důsledků nakažení virem zika," uvedla v prohlášení pro ČTK, proč se vzdala olympijské premiéry. K odhlášení obou tenistů se vyjádřil i Český olympijský výbor.

Přitom ještě o necelé dva týdny dříve byla Plíšková téměř rozhodnutá do Ria jet. "Jo, napadlo mě to, ale nemůžeme být takhle vystrašený. Bude to poprvé a třeba i naposledy. Život mi za to nestojí, ale jestli to bude nějak v pořádku, tak pojedu. Zjistím si, co je možné udělat, jak se chránit," řekla Plíšková.

Na kurty se Plíšková po nepříliš vydařeném Wimbledonu vrátila na turnaji v Montréalu. Ani na akci zvané Rogers Cup neměla v minulosti dobré výsledky.

Letos své maximum sice vylepšila na osmifinále, ale hodně jí k tomu pomohlo i štěstí. Už v prvním zápase s Katerynou Bondarenkovou měla namále a k utkání druhého kola nenastoupila Sara Erraniová.

V osmifinále narazila Plíšková na svou neoblíbenou soupeřku Simonu Halepovou, kterou na turnaji WTA ještě neporazila. Nic se nezměnilo ani v Montréalu. Česká tenistka neuhrála proti Rumunce opět set a na turnaji skončila.

Největší úspěch kariéry zaznamenala Plíšková na srpnovém turnaji v Cincinnati. Podnik série WTA Premier 5 nakonec celý vyhrála a získala svůj nejcennější titul.

Rodačka z Loun si díky neúčasti na olympijských hrách pořádně odpočinula a vyplatilo se. V Cincinnati si poradila s Jelenou Ostapenkovou, oplatila wimbledonskou porážku Misaki Doiové a přehrála i dvojnásobnou grandslamovou vítězku Světlanu Kuzněcovovou.

Právě výhra nad Kuzněcovovou jakoby českou hráčku posilnila. V semifinále i finále totiž smetla dvě hráčky Top 3. Nejprve rozstřílela Garbiñe Muguruzaovou a ve svém dosud největším finále nedala šanci Angelique Kerberové, čímž Němce nedovolila stát se novou světovou jedničkou.

"Hrála jsem hodně agresivně, skoro bez chyb. Fungoval mi servis, forhend i bekhend. Nebylo moc věcí, které bych v zápase chtěla změnit," pochvalovala si Plíšková. "Jsem ráda, že to probíhalo tímto způsobem. Neustále jsem během zápasu očekávala nějaké komplikace, ale jsem šťastná, že to takhle dopadlo."

Právě po úspěchu v Cincinnati se Plíšková vrátila na 11. místo žebříčku a poprvé v historii se stala českou jedničkou, když v hodnocení přeskočila Petru Kvitovou.

"Chtěla bych Angie pogratulovat. Odehrála skvělý týden a skvělou práci odvádí po celý rok. Vím, že usiluje o post světové jedničky a myslím, že si zaslouží být jedničkou, ale možná příště," řekla Plíšková.

Kerberová zřejmě doplatila na náročný program obsahující olympijské hry. "Jsem vážně unavená. Odehrála jsem jedenáct zápasů za 13 nebo 14 dní. Dělala jsem, co jsem mohla, ale někdy jsou dny, kdy to prostě nevyjde," konstatovala. "Budu se snažit, abych dostala další šanci."

Karolína Plíšková získala v Cincinnati svůj nejcennější titul

Vítězka letošního podniku v Cincinnati měla absolvovat poslední generálku před US Open v New Havenu. Z turnaje se ale na poslední chvíli odhlásila.

Vítězná šňůra rozjeté Plíškové dlouho nekončila ani na posledním grandslamovém turnaji US Open. Ve Flushing Meadows si čtyřiadvacetiletá Češka poradila s domácí Sofiou Keninovou a Montserrat Gonzálezovou z Paraguaye.

Poprvé v kariéře postoupila do osmifinále turnaje velké čtyřky, když ve třetím kole hladce přehrála Anastasii Pavljučenkovovou"Jsem ráda, že se mi to povedlo. Usilovala jsem o to dlouho, ale předtím mi to nejspíš nebylo souzeno," uvedla Plíšková na tiskové konferenci. "Mám radost, že jsem postoupila (do osmifinále), zvlášť tady na US Open, na betonu, což je můj nejoblíbenější povrch."

Tím ale jízda české tenistky neskončila. V osmifinále si Plíšková vyšlápla na sedminásobnou grandslamovou šampionku Venus Williamsovou, proti níž musela odvracet dokonce mečbol.

"Říkala jsem si, že musím být ta agresivní. že já nemůžu být ta, která bude běhat. Chtěla jsem diktovat tempo a vyšlo to," komentovala Plíšková odvrácení mečbolu. "Ona pak při mých mečbolech zahrála skvělé údery a šlo se do tie-breaku. Porazit Venus je jedno z mých největších vítězství," řekla krátce po své úspěšné premiéře v grandslamovém osmifinále.

Plíšková věřila, že výhra nad Venus Williamsovou by jí mohla v kariéře hodně pomoci. A nemýlila se. Roli favoritky potvrdila i ve čtvrtfinále proti překvapení turnaje Aně Konjuhové.

"Klíčem k úspěchu byl určitě servis, pomohl mi i rychlý brejk na začátku zápasu. Chodila jsem si pro vítězné údery a hrála jsem tenis, který jsem chtěla. Odehrála jsem skvělý zápas, ale na druhou stranu Ana určitě umí zahrát lepší zápasy," komentovala utkání Plíšková.

Za největší vítězství kariéry může rodačka z Loun právoplatně považovat semifinálovou výhru nad dvaadvacetinásobnou grandslamovou vítězkou Serenou Williamsovou.

Plíšková se v zápase proti obávané Američance a hrající tenisové legendě nerozklepala a odehrála životní zápas ve velkém stylu. Navíc si zajistila premiérový start ve finále grandslamu.

"Prožívám hodně emocí a těžko se to popisuje. Tenhle turnaj je jako splněný sen. Jsem poprvé v grandslamovém finále a jsem nadšená," řekla Plíšková v rozhovoru pro televizní stanici Eurosport. "Necítila jsem se v utkání ani trochu nervózní. Dala jsem do toho všechno a jsem ráda, že se to vyplatilo," usmála se tenistka.

"Karolina hrála skvěle. Kdyby jen trochu povolila, možná bych měla šanci," řekla Williamsová s tím, že ji trápí probém s levým kolenem. "Není stoprocentní, nemohla jsem se hýbat, jak bych chtěla, ale ona si výhru zasloužila," uvedla.

Triumf na US Open ale nakonec nedobyla. V repríze finále odehraném v Cincinnati nestačila ve třech setech na vítězku letošního Australian Open Angelique Kerberovou. Němka se tak v pondělí stala po 186 týdnech novou světovou jedničkou. Na tenisovém trůnu vystřídala Serenu Williamsovou.

Přitom měla k premiérovému grandslamovému vavřínu nakročeno. Nakonec ji o něj připravila nervozita a zkušenosti soupeřky.

"Byla jsem schopná hrát svůj nejlepší tenis na největším tenisovém stadionu na světě, takže si rozhodně nemám co vyčítat," konstatovala v rozhovoru po utkání Plíšková. "Angelique hrála výborný tenis. Věděla jsem, že to nebude nic snadného, ale snažila jsem se bojovat o každý míč. Našla jsem v sobě sílu a energii, abych získala druhý set, v závěru ale byla Angee lepší."

"Tři týdny jsem hrála fantastický tenis a jsem na sebe moc hrdá. Doufám, že ještě nějaká finále přijdou," dodala Plíšková. Díky dvěma perfektně zvládnutým turnajům si Plíšková vylepšila své žebříčkové maximum. Po US Open se vyšplhala na šestou příčku.

"Karolína bojovala a nedala mi nic zadarmo. Odehrála úžasný turnaj a ukázala, že patří do tenisové špičky. Je to výborná hráčka, ale já jsem se snažila soustředit na sebe a na svou hru. Jsem moc ráda, že jsem otočila třetí set a dovedla tak zápas do vítězného konce," chválila českou hráčku Kerberová.

Finalistka US Open Karolína Plíšková a vítězka Angelique Kerberová

V Asii se Plíškové vůbec nedařilo. V Tokiu vypadla loňská čtvrtfinalistka překvapivě hned ve druhém kole s Aliaksandrou Sasnovičovou a nevedlo se jí ani ve Wuhanu.

Rovněž v čínské metropoli na loňské čtvrtfinále nedosáhla. Nejprve vyřadila Lucii Šafářovou a následně nestačila na Dominiku Cibulkovou. Na obranu Plíškové lze dodat, že Slovenka měla v závěru sezony životní formu a ve Wuhanu došla až do finále.

Už po vynikajících výkonech na amerických betonech byla Plíšková ve hře o premiérový postup na Turnaj mistryň. Jistotu definitivně získala až na turnaji v Pekingu, když ve druhém kole vypadla právě Dominika Cibulková.

Na podniku WTA Premier Mandatory v hlavním městě Číny svedla Plíšková tři třísetové bitvy. První dvě proti Lucii Šafářové a Darje Kasatkinové zvládla, v závěrečném tie-breaku osmifinálového utkání byla ale úspěšnější Johanna Kontaová. Přesto Plíšková poskočila v žebříčku na páté místo a o jednu příčku vylepšila své maximum.

Sedm jistých účastnic Turnaje mistryň před příletem Světlany Kuzněcovové

Dlouhá a náročná sezona pro českou jedničku ještě nekončila. Plíšková odletěla do Singapuru, kde se poprvé v kariéře zúčastnila Turnaje mistryň v singlu a rovnou i ve čtyřhře.

S deblovým turnajem se rozloučila hned v úvodním zápase, v němž nestačila spolu s Julií Görgesovou na nasazené jedničky Caroline Garciaovou a Kristinu Mladenovicovou.

Karolína Plíšková si před turnajem věřila. Los dvou základních skupin určil, že se česká tenistka v rámci Bílé skupiny střetne s Agnieszkou Radwaňskou, Garbiñe Muguruzaovou a Světlanou Kuzněcovovou.

Hned první zápas dvouhry Plíškové na turnaji byl pořádný nervák. Už to vypadalo, že premiéra nebude úspěšná, ale Češka nakonec Garbiñe Muguruzaové utekla z mečbolu a premiérový start přetavila ve vítězství.

"Ve druhém setu jsem byla blízko výhře, ale ona pak zvedla úroveň své hry a hrála skvěle. Už jsem byla skoro na dně, ale přesto jsem stále věřila, že můžu vyhrát," přiznala Plíšková. "Jsem teď moc ráda, že jsem to otočila. Tohle vítězství je pro mě moc důležité, nestává se to každý den," dodala.

Zatímco v prvním utkání měla Plíšková štěstí, v tom druhém se Světlanou Kuzněcovovou spíše smůlu. Česká tenistka byla blízko k dalšímu obratu, nakonec ale třísetovou bitvu s Ruskou ztratila tím nejmenším možným rozdílem - až v tie-breaku třetí sady.

"Samozřejmě jsem trochu zklamaná, že to takhle skončilo, ale určitě zůstávám pozitivní a koukám se dopředu," komentovala Plíšková těsnou porážku. "Bohužel mi vůbec nešel první servis, to byl asi největší problém. S ní je to strašně těžké přes výměny, ona prostě nezkazí. První servis by mi pomohl, ale dneska to byla tragédie," uvedla.

Přímý souboj o postup do semifinále svedla Plíšková se svou neoblíbenou soupeřkou Agnieszkou Radwaňskou, proti které neuhrála v předchozích šesti vzájemných zápasech jediný set.

A Polka dominovala i v singapurské hale. I když Plíšková dlouho vzdorovala, obhájkyně titulu Radwaňská českou tenistku nakonec opět přechytračila. Čtyřiadvacetiletá Češka se tak s premiérovým Turnajem mistryň rozloučila už ve skupině.

"Byl to divný zápas, ale špatně jsem nehrála. Měla jsem šance v prvním i ve druhém setu. V obou setech jsem měla brejk, ale pak jsem nedokázala dobře zaservírovat. Byl to těžký zápas. Ona tady loni vyhrála, cítila se tu dobře. Sice to bylo zase na dva sety, ale měla jsem hodně šancí," řekla Plíšková. "Radwaňské tady sedí povrch. Hrála opravdu výborně. Moc nechybovala, snad jen párkrát v prvním setu."

Plíšková zakončila sezonu na krásném 6. místě a výhodou pro českou tenistku může být, že až do Indian Wells takřka žádné body neobhajuje (čtvrtfinále v Sydney a třetí kolo na Australian Open).

A ještě pořád nebyl konec. Plíšková se vydala do Štrasburku k listopadovému finále Fed Cupu, v němž změřil síly český fedcupový tým s domácím výběrem. Sama Plíšková hodnotila sezonu jako povedenou.

A aby toho nebylo málo, sehrála Plíšková nejdelší zápas letošní sezony hned v prvním utkání proti domácí Kristině Mladenovicové. Francouzku udolala v nervy drásající bitvě 16-14 v rozhodujícím setu.

"Byl to můj nejdelší zápas, co jsem hrála, ještě ve Fed Cupu ve finále. Naštěstí s dobrým koncem," řekla Plíšková po své desáté výhře v soutěži.

"Nemyslím, že jsem hrála dneska nejlepší tenis, ale výhra je důležitá. Ona výborně servírovala, ve třetím setu se dostala do životní formy. Čekala jsem na svoji šanci, naštěstí jsem ji dostala. A využila," dodala.

Stejně jako v Rumunsku ale nepřidala druhý bod Petra Kvitová ani ve štrasburské aréně Rhénus, když podlehla Caroline Garciaové, a skóre bylo po prvním dni smírné 1-1.

V neděli neuspěla proti domácí hvězdě Garciaové ani Plíšková. "Bylo to těžké od začátku do konce. Měla jsem minimální šance, protože ona výborně servírovala. Šla všechno přes první podání, umí výborně všechny směry, byla jsem ráda za každý return," řekla Plíšková v televizním rozhovoru na kurtu.

Češky zachránila v duelu s Alizé Cornetovou Barbora Strýcová. Do závěrečné čtyřhry nominoval kapitán Petr Pála osvědčený pár Plíšková/Strýcová, které zvládly vybojovat fedcupový triumf loni v Praze proti Rusku.¨

A dokázaly to znovu. Garciaovou s Mladenovicovou zdolaly ve dvou těsných setech a mohly slavit hattrick pro český fedcupový tým a celkově pátý titul za posledních šest let.

"My jsme si na ně věřily. Já jsem je párkrát porazila, Bára s nimi hrála těsně. Věděly jsme, že můžeme vyhrát, a čekaly jsme na jejich chyby," konstatovala Plíšková.

Krátce po vítězném fedcupovém finále oznámila Plíšková překvapivou informaci. Ukončila spolupráci se svým trenérem Jiřím Vaňkem, přestože má za sebou životní sezonu.

Nakonec došlo k trenérské rošádě. První prosincový den se v médiích objevila informace o tom, že Plíškovou povede bývalý trenér Petry Kvitové David Kotyza a Vaněk se ujme Kvitové.

"Těším se na změnu a věřím, že mi David pomůže posunout se ještě výš," uvedla Karolína Plíšková v tiskové zprávě. "Nabídka od Káji mě potěšila. Zároveň ji beru jako závazek, aby sezona 2016 nebyla její nejúspěšnější," uvedl Kotyza.

Čeští tenisoví příznivci budou určitě zvědaví, jakým způsobem Plíšková pod vedením nového trenéra Davida Kotyzy do nadcházející sezony vstoupí. Víme, že Kotyza je zkušeným a slavným trenérem. Jako potvrzení mohou sloužit dlouhodobé výsledky Kvitové.

Plíšková ještě získala v prosincové anketě Zlatý kanár poprvé v kariéře ocenění za nejlepší tenistku letošního roku. Po šesti letech vystřídala Petru Kvitovou.

Shrnutí letošní sezony Karolíny Plíškové
Počet odehraných turnajů: 22
Počet titulů: 2 (Nottingham, Cincinnati)
Finále: 2 (Eastbourne, US Open)
Semifinále: 2 (Indian Wells, Praha)
Čtvrtfinále: 2 (Sydney, Stuttgart)
Výhry - Prohry: 40-22
Počáteční ranking: 11
Konečný ranking: 6
Australian Open: 3. kolo
French Open: 1. kolo
Wimbledon: 2. kolo
US Open: finále
*nepočítáme exhibice, olympijské hry a Fed Cup
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

16
Přidat komentář
fretek
Mám dojem, že Karolina byla dost přeceněna svým umístěním v nejlepší desítce všech sportů. Má to teď na dluh.
Reagovat
VlS
Hmmm, a měl by tam místo ní být kdo?
Reagovat
Alexandria
Budem usilovne fandit Karoline+jej sestre Kr. nech sa do to oprie,tiez budem fandit Garbine Muguruza Blanco i Simone Halep etc....vrucne zelem zdravie a skvele vykony
Reagovat
blixa
Reagovat
Krisboy
Nejde.
Reagovat
blixa
No jo, ale pššššt,, ona si myslí že jo ;-) :D
Reagovat
Krisboy
No já to nikomu neřeknu, ale soupeřky to brzy poznají samy :)
Reagovat
Fandina
super. A když to tak čtu, tak si uvědomuji, jak moc neumí hrát na Makarovou a doufám, že se na ní příště, pokud ji vyfásne pořádně připraví a konečně ji zlomí. Jinak předpokládám, že neřekla poslední slovo a že opravdu ta její sezona 2016 bude překonána a držím palce. Kájo pojď!!! A samozřejmě obrovská gratulace a díky za FED. Nádhera.
Reagovat
Rip.win
tak už CHOĎ!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
Fandina
zalez
Reagovat
Rip.win
vodprejskni
Reagovat
lars
spis trener Vanek to ukoncil s Karol.
Ale mohl by se treba vratit na "hostovani" :)
Reagovat
VlS
Že by si o to s Davidem hodili TB?
Reagovat
smazaný uživatel
Kolik hráček takhle bude? Doufám, že i Katka... :)

BTW: Pobavilo mě v tom shrnutí "nepočítáme exhibice, olympijské hry a Fed Cup". Co se týče OH, tak v tomhle případě ani není co počítat.... :D
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Dobrý den, to máte asi v tomhle případě pravdu :D Ale nechávám to tam univerzálně :) Jinak ještě určitě plánuji Barboru Strýcovou, Lucii Šafářovou a Kateřinu Siniakovou a zřejmě i Jiřího Veselého a Kristýnu Plíškovou :)
Reagovat
smazaný uživatel
Chápu. :D Tak to je fajn, mně šlo jenom o tu Katku. :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist