WTA v roce 2011, část II. Wimbledon v režii českých žen

21. 12. 2011, 11:30
Stalo se... 0
Událostí číslo jedna byl triumf Petry Kvitové ve Wimbledonu. Na londýnských travnatých dvorcích se však dařilo i dalším Češkám - ve čtyřhře zvítězila také Květa Peschkeová a v mixu Iveta Benešová.
Petra Kvitová

Petra Kvitová se po parádním vstupu do sezony dostala do útlumu, ovšem úspěšným Fed Cupem se zase vrátila na vítěznou kolej. V týmové soutěži byla hlavní strůjkyní postupu do finále a antukovou sezonu zahájila velkým titulem. Na méně oblíbeném povrchu v Madridu si vyšlápla na tři hráčky z první světové desítky a od začátku roku vyhrála už třetí turnaj. Triumf ve Španělsku byl jejím nejcennějším a díky němu se poprvé posunula do Top 10.

V oblacích nelétala a zůstávala při zemi. Na French Open sice trochu smolně vypadla v osmifinále s pozdější vítězkou Na Li, parádní úspěch ale měla teprve před sebou.

Na trávě v Eastbourne prohrála finále s Bartoliovou, ve Wimbledonu ale i přes problémy se svalem nenašla přemožitelku a po finálovém skalpu Šarapovové slavila senzační triumf. Po něm se stala už 7. hráčkou světa.

Související články:

WTA v roce 2011, část I. Boj o trůn a nástup Kvitové


ATP v roce 2011, část I. Djokovič začíná úřadovat

ATP v roce 2011, část II. Djokovič poprvé poražen i světovou jedničkou

ATP v roce 2011, část III. Djokovič vyhrál i US Open

ATP v roce 2011, část IV. Konci roku vládne Federer

Ve Wimbledonu to ale nebyl jediný úspěch českých tenistek. Ve čtyřhře triumfovala po boku Slovinky Srebotnikové poprvé na grandslamovém turnaji Květa Peschkeová a v mixu s Rakušanem Melzerem i Iveta Benešová.

Hvězdám se nedařilo
Třetí grandslam sezony však z pohledu favoritek úspěšný nebyl. V osmifinále vypadly světová jednička Caroline Wozniacká i sestry Williamsovy.

Obě Američanky se na kurty vracely po pauze, především Serena byla po 11 měsících bez tenisu hladová. French Open se ještě vzdala, neboť se necítila být připravená a zároveň otevřeně promluvila o zdravotních problémech - přiznala, že ležela na smrtelné posteli. Návrat na kurty byl těžký, v Eastbourne vypadla ve 2. kole se Zvonarevovou, ve Wimbledonu ve čtvrtém s Bartoliovou.

Na Li vyhrála French OpenAle vraťme se ještě zpět i k turnajům na antuce. Číňanka Na Li po úspěšném Australian Open prohrála pět zápasů v řadě a musela vyvrácet fámy o konci kariéry. A slova potvrdila výkony na dvorcích, překvapivě na antukových. Dařilo se jí už v přípravě a formu potvrdila na French Open. Marii Šarapovovovou připravila o šanci získat kariérní grandslam a nakonec jako první čínská tenistka v historii vyhrála grandslamový turnaj.

Po triumfu na Australian Open nečekalo úspěšné období na Kim Clijstersovou. Nejprve kvůli problémům s ramenem nenastoupila do semifinále Fed Cupu proti Češkám a během volna si na bratrancově svatbě podvtrla kotník. Sotva se stihla vrátit na French Open, už ve druhém kole proti Rusové ale neproměnila mečboly a skončila. V Hertogenboschi si navíc zranění obnovila a opět ve druhém kole podleha Oprandiové. Přišla tak o Wimbledon a ještě netušila, že pro ni sezona prakticky končí...

Nemalé zdravotní problémy řešila také Dinara Safinová. Na antuce v marockém Fezu sice postoupila po 21 měsících do semifinále, kvůli horečkám do něj ale nenastoupila. Navíc ji i nadále provázely silné bolesti zad a rozhodla se dát si od tenisu pauzu. Tu pak prodlužovala a od května se do konce sezony na kurtech neobjevila.

Poprvé...
První grandslamové tituly získaly Kvitová či Na Li, premiér se však dočkaly i jiné tenistky. Tak třeba vítězka loňské wimbledonské juniorky Kristýna Plíšková si proti Voráčové připsala první výhru na okruhu WTA a v kvalifikaci na Wimbledon si zajistila první start na grandslamu mezi ženami.

Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková se radují z triumfu na French OpenLucie Hradecká se ve finále v Barceloně prvního titulu z okruhu WTA nedočkala, vyhrála však turnaj ITF v Praze a premiérově se vtlačila do Top 50 světového žebříčku. Nicméně především získala grandslamový titul - v Paříži s Andreou Hlaváčkovou vyhrály čtyřhru French Open.

Premiérového triumfu se ve 30 letech dočkala Italka Roberta Vinciová.

Kariéru ukončily Švýcarka Patty Schnyderová a Rakušanka Sybille Bammerová.

 

 

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist