ATP v roce 2011, část II. Djokovič poprvé poražen i světovou jedničkou

11. 12. 2011, 19:15
Stalo se... 19
Ani přechod na antuku rozjetého Novaka Djokoviče nezastavil. Srb porážel i Rafaela Nadala a první porážku utrpěl až v semifinále French Open s Federerem po 43 výhrách v řadě. Wimbledon už ale zase ovládl a stal se poprvé v kariéře světovou jedničkou.
Novak Djokovič a Roger Federer

Djokovič poprvé poražen
Novak Djokovič
pokračoval ve spanilé jízdě i po přechodu z rychlých povrchů na antuku. Turnaj v Monte Carlu sice kvůli problémům s kolenem vynechal, čehož využil k prvnímu titulu v sezoně Rafael Nadal, pak už ale znovu úřadoval srbský tenista a v triumfech mu nezabránil ani sám antukový král Nadal. 

Čtyřiadvacetiletý Djokovič nejprve splnil povinnost triumfovat na domácí půdě v Bělehradu a následně už začal vyrovnávat série bez porážky. Cestou za titulem z Madridu se 29. vítězným zápasem v řadě vyrovnal Ivanu Lendlovi a na dalším Masters 1000 v Římě si připsal už sedmý titul sezony.

Související články:

ATP v roce 2011, část I. Djokovič začíná úřadovat

Rodák z Bělehradu měl již v květnu jistotu startu na Turnaji mistrů a přiznal, že mu pomohla změna jídelníčku.

Na French Open útočil nejen na udržení šance vyhrát během jedné sezony všechny grandslamy, ale především se mohl stát poprvé v kariéře světovou jedničkou. V Paříži mu Roger Federer ukončil vítěznou sérii Novaka Djokoviče'stačilo' postoupit do finále, a když ho od něj dělilo jediné vítězství, po 43 vítězných zápasech v řadě našel přemožitele. Stal se jím Švýcar Roger Federer a Djokovičova série se zastavila jako třetí nejúspěšnější v historii mužského tenisu

Z již šestého triumfu na Roland Garros se posléze radoval Španěl Nadal. Ten tak během antukové sezony udržel pozici v čele žebříčku a také vyhrál už 500. zápas kariéry, což dokázal jako teprve druhý nejmladší hráč v historii.

Djokovič vyhrává Wimbledon a je světovou jedničkou
Nadalova pozice na vrcholu pořadí ATP se však otřásala v základech a bylo jen otázkou času, kdy k oficiální změně krále dojde.

Novak Djokovič vyhrává Wimbledon Djokovič měl situaci ve svých rukách a ve Wimbledonu potřeboval postoupit do finále. Do něj se dostali oba rivalové a Srb stvrdil svou korunovaci na světovou jedničku premiérovým wimbledonským titulem.

Španěl s Djokovičem prohrál i čtvrté utkání v sezoně, těšit ho mohl alespoň fakt, že se sedmý rok po sobě kvalifikoval na Turnaj mistrů.

Federer si na oblíbené londýnské trávě zahrál už v 29. grandslamovém čtvrtfinále v řadě, vedení 2-0 proti Tsongovi ale neudržel a vyrovnání rekordu Peta Samprase v podobě zisku sedmi wimbledonských titulů musel minimálně o rok prodloužit.

Senzační loučení Berdycha s French Open
Znovu zdravotní problémy komplikovaly návrat zpět mezi elitu Argentinci Juanu Martínu Del Potrovi. V Estorilu sice získal titul, v Madridu si však natrhl sval v boku a málem přišel o French Open. Do Paříže odletěl a hrál, jenže už ve 3. kole narazil na suveréna Djokoviče. Ve Wimbledonu zase v osmifinále nestačil na Nadala. 

Na trávě v All England Clubu se o vyrovnání rekordu v počtu získaných grandslamových titulů ve čtyřhře postarali bratři Bob a Mike Bryanovi. Po svém boku získali už 11. trofej pro vítěze.

Tomáš Berdych prohrál v Paříži senzačně v 1. koleŠok v podobě porážky v 1. kole French Open zažil Tomáš Berdych. Český tenista vedl nad domácím outsiderem Robertem 2-0 na sety, nakonec ale senzačně prohrál 7-9 v páté sadě. Ve Wimbledonu už suverénně postupoval do osmifinále, v něm však nestačil na skvělý servis v životní formě hrajícího Američana Mardyho Fishe.

To Lukáš Rosol byl na French Open nejlepším Čechem. Z kvalifikace se přes aktuálně devátého hráče světa Jürgena Melzera dostal poprvé v kariéře do 3. kola grandslamového turnaje, v něm pak po boji padl s Argentincem Chelou. V novém vydání žebříčku se však poprvé kochal pohledem na své jméno v Top 100.

První titul v kategorii dospělých si připsal Jiří Veselý. Osmnáctiletý vítěz loňské juniorky na Australian Open vyhrál Futures v Teplicích.

Do tenisového důchodu odešli dva Rakušané. Kariéru ukončil Stefan Koubek, naopak Daniel Köllerer dostal doživotní zákaz za ovlivňování zápasů.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
Pe3k
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa v přišti sezoně kralem
Reagovat
Pe3k
The 2000's; featuring Federer, Nadal, Agassi, Sampras, Djokovic

http://www.youtube.com/watch?v=CnUPKYKsxwc&feature=g-u
Reagovat
smazaný uživatel
Super video.
Reagovat
smazaný uživatel
Lidi v Bille mají tuzemák za 82Kč půlitr, tohle je trochu ústřel, hrajte dokud se kurz drží takhle nízko !!!!
Všem krásná svátky !!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
katalóg od hlavy si choď dať aktualizovať!!!
Reagovat
Pe3k
Reagovat
smazaný uživatel
Díky, pěkně udělané video, i když to není výběr těch úplně top úderů.
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkný.
Reagovat
smazaný uživatel
ta okurkova sezona je teda neco!!! Na videa se divaji dokonce i nepriznivci. :-) A vysmech bylo (pro me), ze je prvni vymena zrovna s Johnem a posledni s Davidem..... Ale dik za odkaz, oziveni. To jsem si dneska dokonce i nasla tu holcinu Barty a studovala jeji hru, juniorky vlastne neznam. Proste - uz aby to vypuklo!!! :-)))
Reagovat
tito
Příšerná nuda tento čas.........tedy z pohledu tenisového fandy...
Reagovat
gigin
A navíc k té nudě ani nevím, kde je tam modrá antuka v Praze :- ))
Reagovat
gigin
V sobotu a v nedělu se asi pojedu juknout do toho Přerova a Prostějova.. mám to kousek.. tož co.. ne? :-) Soukmenovec Viki je na soupisce, tak doufám, že přivalí :-)))
Reagovat
tito
No jmény to tam jen hýří, kdybych to neměl tak daleko, tak bych přijel.:-)
Reagovat
smazaný uživatel
:-)
Reagovat
gigin
Tak se třeba někdy potkáme při jiné příležitosti :-) na nějakém finále Grand Slamu Nolda vs Rafan :-)))
Reagovat
gigin
a teď mi aspoň pošťačka donesla nové číslo Tennis Areny :-) Je tam obrovský plakát našich dcérek - vítězek FED CUPU 2011 a z druhé strany kalendář s barevně vyznačenými místy, kdy se co hraje :-) A Caro by si na pustý ostrov vzala Rafu. Prej: Je to skvělej kluk a je s ním zábava !! Vidíš Tito, dobré, aspoň něco :-D
Reagovat
tito
:-).
Reagovat
BooOoo
super fotka, vypadá to jako kdyby ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist