ATP v roce 2011, část I. Djokovič začíná úřadovat

8. 12. 2011, 15:00
Stalo se... 3
V pro tenis 'okurkové sezoně' jsme pro vás připravili dva čtyřdílné seriály, v nichž se poohlídneme za uplynulým rokem na okruzích ATP a WTA. V dnešním vydání shrneme první tři měsíce ze světa mužského tenisu. Ty bezesporu patřily neporaženému Novaku Djokovičovi.
Novak Djokovič vyhrál Australian Open

Jedním z mnoha letošních titulů Novaka Djokoviče byl triumf v Indian WellsUdálostí číslo jedna v 1. čtvrtletí sezony 2011 bylo rozhodně úřadování Novaka Djokoviče. Třiadvacetiletý Srb byl sice už více jak tři roky členem elitní čtyřky, která vládne mužskému tenisu, letošní sezona ale předčila všechny předešlé.

Ještě na konci roku 2010 byl Djokovič ústřední postavou srbského daviscupového týmu, který získal Salátovou mísu. Bělehradský rodák si sebevědomí přenesl i do nové sezony a v lednu zahájil parádní sérii bez porážky.

Vše začalo na Australian Open, kde si po třech letech připsal druhý grandslamový titul. Nelétal nikde v oblacích a ke svým největším rivalům měl stále respekt. Vyhrávat aler nepřestal - v únoru ovládl Dubaj, v březnu pak dominoval i na Masters 1000 v Indian Wells a v Miami.

Během tří měsíců srbský suverén vyhrál 25 zápasů v řadě a o náhodu se rozhodně nejednalo. Porazil Murrayho, Nadala a dokonce třikrát Federera, před kterého se po zásluze posunul na druhé místo světového žebříčku. Nárůst sebevědomí potvrzoval i v rozhoverech: "Už se Rogera nebojím".

I přes neporazitelnost ale stále ztrácel velkou porci bodů na post světové jedničky, kterou ještě nikdy nebyl. Motivace dál vyhrávat mu tak chybět nemohla. Na Nadala se chystal zaútočit během jara na antukových turnajích, před nimiž měl manko stále více jak 3.000 bodů.

Djokovičovu psychickou pohodu potvrzovala i tato výměna ve čtyřhře:



Rafael Nadal na Australian OpenJako světová jednička do sezony vstupoval Rafael Nadal. Na začátku roku ho potrápily horečky, i kvůli nimž dostal v Dauhá teprve podesáté v kariéře 'kanára'. Slováka Lacka přesto porazil. Do finále ale nepostoupil, prohrál už čtvrtý vzájemný souboj s Davyděnkem.

Do Australian Open vstupoval s velkým cílem: jako první od dob Roda Lavera mohl vyhrát čtvrtý grandslamový turnaj v řadě. Na loňské triumfy na Franch Open, ve Wimbledonu a na US Open ale nenavázal - už ve čtvrtfinále nestačil na krajana a kamaráda Davida Ferrera. Nadala zradilo zdraví, i když zápas dohrál, lékařské vyšetření odhalilo natržený stehenní sval. Po vyléčení útočil na tituly v Indian Wells a Miami, ve finále ho ale pokaždé zastavil Djokovič.

Roger Federer s trofejí pro vítěze turnaje v DauháA právě Srb byl noční můrou i pro Rogera Federera. Švýcarský tenista rozhodně neměl špatný začátek roku; vyhrál turnaj v Dauhá, na Australian Open postoupil do 27. grandslamového čtvrtfinále v řadě a posléze si v Melbourne zahrál osmý rok po sobě v semifinále.

Od ledna do března vyhrál úctyhodných 22 zápasů, jenže na Srba v tu dobu nikdo neměl. Ani fenomenální Federer. V úvodu sezony jen čtyřikrát prohrál - třikrát s Djokovičem a jednou s Nadalem. Své fanoušky ale uklidnil: "Tenis mě baví, hrát chci i po olympiádě". A dodal, že o důchodu nepřemýšlí.

Andy Murray ve finále Australian Openj neuspělSkvěle začal i Andy Murray, jenže na Australian Open ani ve třetím grandslamovém finále neuhrál ani set. I on se stal 'obětí' formy Novaka Djokoviče. Britského tenistu porážka psychicky nalomila a na dalších turnajích se trápil. Prohrál celkem čtyři zápasy v řadě - v Rotterdamu podlehl Baghdatisovi, v Indian Wells nestačil na Younga a v Miami ho zaskočil Bogomolov.

Murray se rozhodl udělat změnu ve svém týmu a ukončil spolupráci s trenérem Alexem Corretjou. Změna pomohla - po více než dvou měsících se výhry dočkal až na antuce v Monte Carlu proti Štěpánkovi.

Válel i Robin Söderling. Na třech turnajích prohrál pouze překvapivě v osmifinále Australian Open s Dolgopolovem, další tři turnaje ale vyhrál. Hattrick během sedmi měsíců završil v hale v Marseille. Přibrzdil až v zámoří, když v Indian Wells i Miami vypadl shodně ve 3. kole.

Tomáš Berdych v MelbourneSezonu vyrovnaných výkonů odstartoval Tomáš Berdych. Ze sedmi turnajů se jen jednou nedostal minimálně do čtvrtfinále. Na Australian Open se mezi nejlepší osmičku dostal poprvé , aby ve čtvrtfinále poznal počátky narůstající formy Djokoviče.

V Dubaji teprve podruhé v 12. vzájemném souboji porazil neoblíbeného Davyděnka, v semifinále ale vzdal kvůli zranění stehenního svalu Djokovičovi.

Za necelý týden už Berdych nastoupil k zápasu 1. kola Davisova poháru proti outsiderům z Kazachstánu. Jeho tenisté si hodně věřili a i když jim během víkendu vykradli pokoje, v neděli otočili z 1-2 na zápasy a postarali se o senzaci. Češi, kterým chyběl nemocný Štěpánek, tak čekala baráž o udržení.

S novým parťákem začal sezonu nejlepší český deblista Lukáš Dlouhý a po 14 dnech po boku Australana Paula Hanleyho měl na kontě už dva tituly. Další úspěchy už ale neslavili.

Poprvé do 3. kola grandslamového turnaje postoupil na Australian Open Jan Hernych. V Melbourne prošel kvalifikací a v hlavní soutěži porazil Istomina a v pětisetové bitvě také Brazilce Ballucciho. Ve zbytku sezony si ale český hráč připsal na turnajích ATP už jen jednu výhru.

V Austrálii na sebe upozornil Jiří Veselý. Talentovaný rodák z Příbrami totiž ovládl soutěže juniorů, když vyhrál dvouhru i čtyřhru.

Na domácí půdě v chorvatském Záhřebu se z premiérového titulu radoval Ivan Dodig.

Milos Raonic s trofejí pro vítěze turnaj v San JoséOkruh ATP ozářila také vycházející hvězda Milos Raonic. Už na Australian Open se prodral z kvalifikace až do osmifinále proti Ferrerovi. V únoru pak senzačně slavil titul v San José. Sérii devíti vyhraných zápasů v řadě mu přerušil až ve finále v Memphisu i díky životnímu úderu Andy Roddick.

Na antuce v Jižní Americe řádil Nicólas Almagro. Španělský tenista vyhrál turnaj v brazilském Costa do Sauipe, argentinském Buenos Aires a po 13 výhrách během 20 dnů prohrál až finále v mexickém Acapulku s krajanem Davidem Ferrerem. Ten tak v té chvíli měl po čtyřech turnajích na kontě už dva tituly a grandslamové semifinále.

Po sezoně 2010, v nímž po operaci zápěstí odehrál jen tři turnaje, zahájil cestu zpět mezi tenisovou elitu Juan Martín Del Potro. Prvního titulu od triumfu na US Open 2009 se dočkal v únoru v Delray Beach, po němž se vrátil do Top 100.

Rekord v rychlosti podání překonal Ivo Karlovič. Zařížení měřící rychlost servisu zaznamenalo úder z rakety chorvatského obra o rychlosti 251 km/h.

S profesionální kariérou se v úvodu roku rozloučilo kvarteto tenistů: Ekvádorec Nicolas Lapentti, Chorvat Mario Ančič, Švéd Joachim Johansson a Harel Levy z Izraele.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Srbija hvala ti Novak!!!! Mi ljubime ťa !!!!
Nikad ne odustajemo !
Reagovat
gigin
Když si na to takhle zpětně vzpomenu, tak to byla fakt pecka. Pro mne teda určitě :-)) A to jsem netušil, čeho se ještě dočkám !! Ještě jednou - Děkuji ti, Nolečku :-))
Reagovat
gigin
no a toto je taky pecka :-)))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist