ATP v roce 2011, část III. Djokovič vyhrál i US Open

13. 12. 2011, 13:00
Stalo se... 9
V sezoně snů pokračoval Novak Djokovič. Srbský tenista rychle překousl druhou porážku v sezoně a na US Open vyhrál třetí ze čtyř grandslamů sezony. Bez titulu se ze zámoří vrátili Rafael Nadal i Roger Federer.
Novak Djokovič

I v létě pokračovala dominance Novaka Djokoviče. V Montrealu vyhrál 9. z 10 letošních turnajů a jako první tenista v historii získal už pátý titul z podniku série Masters 1000 během jedné sezony. Ve finále soutěže v Cincinnati sice utrpěl teprve druhou porážku v sezoně, když musel kvůli zranění ramene vzdát dobře hrajícímu Murraymu, na US Open už ale zase válel.

Související články:

ATP v roce 2011, část I. Djokovič začíná úřadovat

ATP v roce 2011, část II. Djokovič poprvé poražen i světovou jedničkou


V úvodních dvou kolech vyhrál 29 z 32 gamů, když zdemoloval Ira Nilanda a Argetince Berlocqa. Duel s Jihoameričanem zakončil vítězným úderem - tweenerem (video). V semifinále proti Federerovi už sice prohrával 0-2 na sety a čelil mečbolům, zápas ale otočil a v repríze loňského finále oplatil porážku Nadalovi.

Čtyřiadvacetiletý Djokovič tak během osmi měsíců vyhrál 64 z 66 zápasů, z 12 turnajů si odvezl 10 titulů a ze 4 grandslamovů nevyhrál pouze v Paříži.

To Rafael Nadal a Roger Federer se před US Open trápili. 

Rafael Nadal v Montrealu senzačně prohrál s Ivanem DodigemŠpaněl v Montrealu neudržel vedení 6-1 a 3-1 nad Ivanem Dodigem, se kterým nakonec senzačně prohrál a poprvé po třech letech prohrál zápas 1. kola. V Cincinnati ještě dokázal vyhrát bitvu s Verdaskem, jež trvala 3 hodiny a 37 minut, ve čtvrtfinále mu ale chyběly síly a padl s rozjetým Američanem Fishem. Na US Open začal utrápeným vítězstvím a na jedné z tiskových konferencí se zhroutil pod stůl v křečích (video), prohrál ale až nakonec ve finále s Djokovičem. Na toho nestačil ani v šestém letošním střetnutí.

Na Masters v Montrealu a Cincinnati se nedařio ani Rogeru FedereroviŠvýcar Federer na kanadském Rogers Cupu zaváhal ve 3. kole stejně jako ve čtvrtfinále Wimbledonu s Tsongou. Následně v Cincinnati ho do semifinále nepustil Tomáš Berdych. Na US Open se Federer dostal na 30. grandslamovém turnaji v řadě do čtvrtfinále, v němž se mu povedla odveta s Tsongou. Jenže v semifinále stejně jako před rokem neproměnil žádný ze dvou mečbolů proti Djokovičovi, letos dokonce ztratil náskok 2-0 na sety.

Z Čechů se během prázdnin prosadil hlavně Radek Štěpánek. Karvinský rodák totiž ve svých 32 letech získal ve Washingtonu 5. titul na okruhu ATP, nejcennějšího úspěchu se dočkal jako nenasazený. I když se vrátil do Top 30, po 10 letech se rozešel s trenérem Petrem Kordou.

Tomáš Berdych měl v Montrealu relativně vyčištěnou cestu do prvního finále od loňského Wimbledonu, ve čtvrtfinále ale ani na čtvrtý pokus neporazil Srba Janka Tipsareviče. V Cincinnati naopak potvrdil, že se mu v poslední době dařilo na Federera, následně dobře rozehrané semifinále s Djokovičem ale vzdal kvůli problémům s ramenem. Kvůli stejným potížím odstoupil i z US Open. Během léta se Berdych rozešel s Lucií Šafářovou.

Robin Söderling v červenci suverénně vyhrál domácí antukový turnaj v Bastadu, to ale ještě netušil, že tím pro něj sezona skončila. O začátek přípravy na US Open přišel kvůli zranění zápěstí, ze samotného grandslamu ho vyřadila nemoc. V září mu pak lékaři oznámili, že prodělal mononukleózu.

'Poprvé po 10 letech'
Podlomené zdraví trápilo i Andyho Roddicka. Zranění bříšních svalů ho připravilo o oblíbený Washington i Masters v Montrealu. A tak i vinou ztráty formy vypadl po 10 letech z Top 20.

10 let po triumfu na US Open letos nestartoval na závěrečném grandslamu sezony Lleton Hewitt. Australan stále laboroval se zraněním nohy.

První porážku v 1. kole grandslamového turnaje utrpěli po 10 letech deblisté Bob a Mike Bryanovi.

Roční zákaz startů na turnajích dostal za pozitivní dopingový nález Robert Kendrick. Američan se odvolal, i přes zkrácení testu ale domácí US Open nestihl.

Premiérové tituly Haase a Dolgopolova
Svou nejlepší sezonu podtrhl titulem z antuky v chorvatském Umagu Alexander Dolgopolov. Ukrajinský tenista se radoval z premiérového titulu.

První triumf na okruhu ATP slavil na antuce v Kitzbühelu Nizozemec Robin Haase.

I když v předchozích 10 měsících spíše laboroval se zraněním, dokázal vyhrát turnaj ve Stuttgartu bývalý nejlepší tenista světa a vítěz French Open Juan Carlos Ferrero ze Španělska.

Po druhém velkém úspěchu sahal Jiří Veselý, osmnáctiletý český talent ale v New Yorku na juniorský titul z Australian Open navázat nadokázal. Finálový souboj s Britem Goldingem prohrál.

Kariéru v létě definitivně ukončili český deblista Martin Damm a bývalý finalista Roland Garros Gaston Gaudio z Argentiny. Stejné rozhodnutí udělal také Španěl Oscar Hernandéz.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
gigin
http://www.novakdjokovic.rs/news.php?akcija=vise&id=1415&jezik=2
Reagovat
Pe3k
Reagovat
a.magerova
http://isport.blesk.cz/clanek/svet-hvezd/114149/rafa-chysta-svatbu-nadal-si-pristi-rok-vezme-xiscu-znaji-se-od-detstvi.html
Reagovat
gigin
Já bych si tu informaci podělil ještě tak čtyřma, když je v tom zamotaný Blesk. O Novakovi taky psali, že skočí do chomoutu se slečnou Rističovou, jak si dával tu pauzu po US, respektive po semi DC. A vidíš, jak to dopadlo :-)
Reagovat
gigin
A pokud to dopadne, tak počítám, že Robin půjde za svědka, nebo bude aspoň přivádět nevěstu :-))
Reagovat
Stan_Borowitz
bych si bral taky. Několikrát a opakovaně, až do božího rána...
Reagovat
a.magerova
už mluvili i na Nově, takže je to TUTOVKA (tak na 50 procent) :-))))
Reagovat
gigin
tak to jo :-))))
Reagovat
Pe3k
Nejlepší výměny roku 2011 v Hd kvalitě.

http://www.youtube.com/watch?v=_0-5ROrdGqY&feature=g-u
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist