WTA v roce 2011, část III. Velký triumf Stosurové a povedený comeback Sereny

24. 12. 2011, 12:00
Stalo se... 0
Petře Kvitové se období po wimbledonském triumfu nepovedlo. Po dlouhé pauze bez tenisu se naopak velkolepě vrátila Serena Williamsová, kterou zastavila až ve finále US Open Samantha Stosurová. Australanka se tehdy radovala z premiérového grandslamového triumfu.
Samantha Stosurová vyhrála US Open

Petra Kvitová začátkem července slavila senzační titul z Wimbledonu, další dva měsíce se však jednadvacetileté Češce nepovedly. Už v Londýně Kvitová laborovala se svalovým zraněním, které v červenci chtěla doléčit a i proto vynechala turnaj v San Diegu. Jenže když už se po krátké pauze na kurty vrátila, prala se hlavně sama se sebou. V Torontu i Cincinnati vypadla ve 3. kole s Němkou Petkovicovou, přesto se stala už světovou šestkou. Na US Open podtrhla své trápení porážkou v 1. kole s Rumunkou Dulgheruovou.

Související články:

WTA v roce 2011, část I. Boj o trůn a nástup Kvitové

WTA v roce 2011, část II. Wimbledon v režii českých žen


ATP v roce 2011, část I. Djokovič začíná úřadovat

ATP v roce 2011, část II. Djokovič poprvé poražen i světovou jedničkou

ATP v roce 2011, část III. Djokovič vyhrál i US Open

ATP v roce 2011, část IV. Konci roku vládne Federer

V červnu se po 11 měsících - poprvé od triumfu ve Wimbledonu 2010 - vrátila na tenisové dvorce Serena Williamsová. Na trávě ještě v plné formě nebyla, na zámořských betonech už však soupeřky válcovala. Australance Rodionovové nadělila dva kanáry, zametla se Šarapovovou a nakonec turnaj ve Stanfordu vyhrála a vrátila se do Top 100.

Suverénně rozjela i turnaj v Torontu, kde ji nejvíce potrápila Lucie Šafářová. V cestě za druhým titulem v řadě ji ale nezabránila. Ze Cincinnati kvůli zranění odstoupila, na US Open už však zase válela.

Když už se po semifinálové výhře nad Wozniackou očekával další triumf zkušené Američanky, ve finále nečekaně padla. První grandslamový titul si v New Yorku připsala Australanka Samantha Stosurová.

Rozchodem se svým trenérem-otcem řešila krizi Agnieszka Radwaňská. A polská tenistka se v Carlsbadu okamžitě dočkala prvního titulu po dlouhých třech letech.

Dokonce čtyři roky čekala na zisk jubilejního 10. titulu Naďa Petrovová. Devětadvacetiletá Ruska uspěla ve slabší konkurenci ve Washingtonu.

Parádní jízdu v generálce na US Open předvedla v Dallasu Sabine Lisická. Německá tenistka v cestě za svým třetím triumfem ztratila s pěti soupeřkami pouhých 13 gamů. V New Yorku pak vypadla v osmifinále se Zvonarevovou.

Příliš povedené období neprožívala Caroline Wozniacká. Z Bastadu odstoupila kvůli zranění, v Torontu a Cincinnati prohrála hned v úvodních zápasech. Pak ji možná trochu pomohlo přiznání vztahu s golfovou hvězdou Rory McIlroyem a v New Havenu proměnila i čtvrtý start v titul, na US Open však prohrála v semifinále se Serenou a na první grandslamový titul stále čeká.

Kim Clijstersová přišla kvůli zvrtnutému kotníku o velkou část antukové sezony i o Wimbledon a připravena nebyla ani na americké turné. Když už se po dvou měsících vrátila na kurty, v Torontu vzdala hned v úvodním zápase. Kvůli trhlince břišního svalu se odhlásila i z US Open, které v letech 2005, 2009 a 2010 vyhrála. Jak se později ukázalo, sezona tím pro Belgičanku skončila.

Pouze jeden zápas po Wimbledonu odehrála Venus Williamsová. O 3. kolo na US Open už nebojovala, od lékařů dostala zprávu, že má Sjögrenův syndrom. Ani ona už do konce roku nehrála.

Sezonu kvůli chronickým problémům se zády zabalila Dinara Safinová. Zda se na okruh ještě vrátí, je ve hvězdách.

Životní období zaznamenala Petra Cetkovská. V Palermu si česká tenistka zahrála poprvé v semifinále turnaje WTA, to však nebylo nic proti tomu, co předvedla v New Havenu. Šestadvacetiletá hráčka prošla kvalifikací a přes Moritaovou, Agnieszku Radwaňskou, Bartoliovou a Na Li se dostala premiérově do finále. Až v něm nestačila na světovou jedničku Wozniackou. I tak ale vylepšila posunem na 32. místo své maximum v žebříčku WTA.

Na devět porážek v řadě prodloužila sérii zápasů bez vítězství Lucie Hradecká. Náladu si spravila alespoň ve čtyřhře v Bad Gasteinu, kde i při pátém startu dokázala získat titul.

V kariéře Lucie Šafářové k výrazným úpsěchům či neúspěchům nedošlo. Za zmínku tak stojí především rozpad devítiletého vztahu s Tomášem Berdychem.

Úsměvnou historku může po letošku vyprávět Bojana Jovanovská. Srbka, respektive její agent, si totiž spletli města Carlsbad a tenistka odletěla na turnaj do města, kde toho o tenisu příliš neví.

Půl roku po ukončení kariéry se vzdala Ruska Jelena Dementěvová, která si vzala hokejistu Maxima Afinogenova. Stav svobodná na vdaná změnila také Argentinka Gisela Dulková, která se vzdala s fotbalistou Fernandem Gagem.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist