ATP v roce 2012, část III. Murray vyhrál olympiádu a v New Yorku i první grandslam

19. 12. 2012, 23:00
Stalo se... 6
Léto patřilo Andymu Murraymu. Britský tenista se dočkal skvělých úspěchů, neboť na domácí trávě ve Wimbledonu vyhrál olympijské hry a na US Open si pak na pátý pokus připsal také premiérový grandslamový titul. Tomáš Berdych v New Yorku vyřadil Federera a padl až v semifinále s Murraym. Kariéru nečekaně ukončila bývalá světová jednička Andy Roddick.
Andy Murray - vítěz US Open 2012

Poté, co se Andy Murray stal prvním britským finalistou Wimbledonu po 74 letech, pokračoval pětadvacetiletý Skot ve fantastickém létu. Na olympijských hrách, navíc na domácí půdě ve slavném Wimbledonu, porazil oba nejlepší hráče světa Novaka Djokoviče i Rogera Federera, kterého ve finále rozdrtil 3-0 na sety, a získal zlatou medaili.

Z Masters 1000 v Torontu sice kvůli zranění kolena odstoupil a v Cincinnati vypadl překvapivě už ve 3. kole s Francouzem Jerémym Chardym, další mezník v Murrayho kariéře ale ještě přišel. Na US Open se totiž v již pátém grandslamovém finále dočkal konečně i premiérového titulu, když v boji o něj zvládl pětisetovou bitvu s obhájcem loňského triumfu Novakem Djokovičem. Po 8 měsících spolupráce s Ivanem Lendlem tak přišel první velký výsledek.

Novak Djokovič s trofejí pro vítěze Rogers Cupu v TorontuNovak Djokovič po Wimbledonu přišel o post světové jedničky a z následné olympiády odletěl bez medaile; v semifinále nestačil na Murrayho a v souboji o bronz prohrál s Del Potrem. Na Masters 1000 v Torontu se už ale zase dočkal třetího letošního titulu a dalšímu byl blízko hned týden poté v Cincinnati. Ve finále ale dostal kanára od Federera a na místním turnaji zůstal už počtvrté těsně pod vrcholem.

Do US Open vstoupil pětadvacetiletý Srb jako obhájce titulu a turnaj odstartoval drtivou výhrou. Itala Lorenziho vyprovodil za pouhých 74 minut hry 6-1 6-0 6-1, když zaznamenal 32 winnerů a pouze 12 nevynucených chyb. Suverénně bez ztráty setu postoupil až do semifinále, ve kterém mu pomohla i příroda. V New Yorku tehdy foukal velmi silný vítr a Djokovič v něm prohrál se Španělem Ferrerem hladce první set. Po něm byl ale zápas kvůli blížícímu se tornádu přerušen a druhý den už Djokovič duel bez potíží otočil. Vývoj finále už ovšem zvrátit nedokázal. Proti Murraymu sice ze stavu 0-2 na sety vyrovnal a mohl se stát prvním hráčem od roku 1948, který dokáže otočit finále US Open z 0-, Brit si však životní titul vzít nenechal.

Roger Federer se stříbrnou olympijskou medailíRoger Federer začal léto po triumfu ve Wimbledonu v čele světového žebříčku a po dvou týdnech kralování překonal rekord Peta Samprase. Světovou jedničkou byl totiž už celkem 287 týdnů a další týdny až do podzimu přidával.

Na olympiádě sice neobhájil zlato ve čtyřhře, ve dvouhře si však v nejdelším třísetovém zápase v Open éře zajistil postupem do finále premiérovou medaili ze singlu. O tu nejcennější ho v Londýně připravil výpraskem domácí Andy Murray. "Zlato jsem neztratil, vyhrál jsem stříbro a jsem na to pyšný," řekl Federer.

Po olympiádě si chtěl jednatřicetiletý Švýcar odpočinout a tak vynechal turnaj v Torontu. V Cincinnati už ale nechyběl a získal tam rekordní 21. titul z turnajů Masters 1000. Na US Open pak ztroskotal ve čtvrtfinále na Berdychovi.

Pro Rafaela Nadala začalo období léčby bolavého kolena. Kvůli němu postupně přicházel o olympiádu, Toronto, Cincinnati, US Open a nakonec i podzimní turnaje a finále Davis Cupu. "Vrátím se, až koleno úplně vyléčím," prohlásil Nadal. Do konce roku už nehrál.

Velký šok svým fanouškům přichystal Andy Roddick. Po prvním zápase na US Open totiž oznámil, že po turnaji ukončí kariéru. Tu si ještě krátce prodloužil, když porazil Tomice i Fogniniho, v osmifinále už však emotivní derniéru neodvrátil.



Tomáš Berdych si procházel krizovým obdobím a doplatil na něj i na olympiádě. Na kluzké trávě prohrál hned v 1. kole s Belgičanem Stevem Darcisem a o medailové naděje přišel velmi brzy i ve čtyřhře po boku Radka Štěpánka, se kterým vypadli po dvoudenním maratónu. Rodáku z Valašského Meziříčí se nedařilo ani na následných podnicích Masters: v Torontu vypadl ve 3. kole s Gasquetem a v Cincinnati ve stejné fázi turnaje nestačil na Raonice.

Před US Opewn se tak Berdych rozhodl najít formu ve Winston-Salemu a udělal moc dobře. Dostal se totiž až do finále, ve kterém měl na raketě vítězství, proti Isnerovi ale při mečbolu zkazil smeč a nakonec prohrál. Formu si však přivezl i do Flushing Meadows, kde se nejen dostal poprvé do čtvrtfinále, ale po skvělém výkonu v něm porazil i Federera a zahrál si semifinále. To bylo proti Murraymu větrnou loterií a právě takřka neregulérní povětrnostní podmínky více sedly Murraymu.



Také Radek Štěpánek na olympiádě napodobil Berdycha a vypadl už v 1. kole. Pak se sice zkušenému rodáku z Karviné celkem dařilo na turnajích Masters v Torontu a Cincinnati. Na US Open ale dostal těžkého soupeře hned v prvním kole a vypadl. Náladu si spravil alespoň ve čtyřhře, ve které s Indem Paesem padli až ve finále.

Po senzační výhře ve Wimbledonu nad Nadalem pokračoval v solidních výkonech Lukáš Rosol. V Kitzbühelu předvedl skvělý obrat, když set proti Gabašvilimu nevzdal ani za stavu 0-5 a přes Veiče postoupil podruhé v kariéře do čtvrtfinále turnaje ATP, na první semifinále ale nedosáhl.

Související články:

ATP v roce 2012, část I. Velké tituly brali Djokovič a Federer

ATP v roce 2012, část II. Antukovým králem opět Nadal, Wimbledon dobyl posedmé Federer

Na rozdíl od českých opor v létě ožili (na své poměry) jiní čeští tenisté, kteří v předchozích měsících nebyli tolik vidět. V Bastadu překvapili Jan Hájek a Ivo Minář. Hájek se ve Švédsku dočkal první výhry na okruhu ATP po 21 měsících, výhrou nad Finem Nieminenem dokonce vyrovnal své maximum, které následně i postupem do semifinále překonal. Favorizovaný Španěl Almagro ho do finále nepustil.

Ivo Minář prošel kvalifikací a po třech letech vyhrál zápas na turnaji ATP. Ve druhém kole měl mečbol proti Almagrovi, senzaci ale nedokonal.

Ve švýcarském Gstaadu po roce vyhrál Jan Hernych, který posléze postoupil po 3 letech do čtvrtfinále. V něm proti Srbovi Tipsarevičovi uhrál pouze tři gamy.

Mezi dospělými začal vystrkovat růžky Jiří Veselý. Devatenáctiletý rodák z Příbrami v červenci vyhrál turnaje Futures v Prostějově a pražské Stromovce, o dlouhou šňůru vítězných zápasů přišel až v Liberci, kde ve finále prohrál s jiným nadějným juniorem Adamem Pavláskem. Veselý nakonec vyhrál tři turnaje Futures během měsíce, když začátkem srpna triumfoval i v rakouském Welsu.

David Ferrer na antuce v Bastadu získal už pátý titul sezony, ve finále porazil krajana Almagra. Svou životní sezonu potvrzoval i na US Open, kde se dostal až do semifinále, v němž chvíli potrápil Djokoviče.

Argentinec Juan Mónaco po triumfu na 'pětistovce' v Hamburku poprvé pronikl do Top 10.

Jo-Wilfried Tsonga na letošní léto příliš rád vzpomínat nebude, na rekordní duel z olympiády proti Raonicovi ale asi jen tak nezapomene. Určitě rád si vzpomene na stříbrnou medaili ze čtyřhry, překvapivou porážku ve 2. kole US Open se Slovákem Kližanem ale bude chtít z paměti brzy vymazat.

Druhou nejdelší sérii porážek v Open éře ukončil Donald Young. Americký tenista po 6 měsících bez výhry a 17 porážkách v řadě uspěl na domácí půdě ve Winston-Salemu, kde otočil zápas proti Leonardu Mayerovi.

Dalších met dosáhli hrající legendy Bob a Mike Bryanovy. Z olympiády si odvezli první zlato a na US Open vyválčili rekordní 12. grandslamový titul.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
dadaft
Sparta - Chelsea
Viktorka - Neapol
:-)))
Reagovat
Vojtiik
Ale hlavne Real - Man Utd.. dva srdecni kluby a jeden se musi rozloucit:( ale mohl by to byt legendarni zapas
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně...

LM:
Barca - AC Milán
Schalke - Galatasaray

EL:
Liverpool - Zenit Petrohrad

Těžký los pro moje oblíbené kluby...
Reagovat
smazaný uživatel
Nefandíš ale doufám Liverpoolu jenom kvůli té kvočně?

Jinak ti volbu schvaluju.
Reagovat
smazaný uživatel
Sice fandíš tenistovi ze země gentlemanů, ale jak vidím, sám asi gentleman nebudeš. Odpovím ti, ale příště prosím bez těch invektiv... Já fandím Liverpoolu od března 2005, to jsem Caro ještě opravdu neznal. :) Rozhodně to nemám tak, že bych fandil nějakému klubu jenom kvůli někomu jinému, kdo mu taky fandí. Na druhou stranu, jsem rád, že Caro fandí Liverpoolu a Vika fandí Barceloně. Je to takové malé plus. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Já nevím no, přijde mi, že jsi do nich tak zažraný, že si shcpný dělat cokoliv :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist